Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Svenskar stabilt toleranta till mångfald men håller distans till invandrargrupper

    Andelen svenskar med extremt negativa attityder till mångfald har minskat sedan förra året. Svenska folket har överlag stabila toleranta attityder till mångfald men umgås i regel inte särskilt mycket med utomeuropeiska invandrare. Det visar 2011 års mångfaldsbarometer från sociologiska institutionen vid Uppsala universitet.

  • Konflikterna minskar men internationell inblandning oroar

    Under 2010 minskade antalet konflikter runt om i världen markant. Därmed förstärktes en utveckling som observerats redan 2009. Den uppåtgående trenden i antalet aktiva konflikter som setts sedan början av 2000-talet kan nu vara bruten. Detta framgår av forskningsprogrammet Uppsala konfliktdataprograms (UCDP) nya årliga översikt som just publicerats i tidskriften Journal of Peace Research.

  • Fler antagna vid Uppsala universitet i höst

    Inför höstterminen 2011 har 19 289 personer antagits vid Uppsala universitet. Det är en ökning med nio procent jämfört med förra året. Bland de mest populära utbildningarna finns ett helt nytt program – Kandidatprogram i freds- och utvecklingsstudier.

  • Världsberömde pianisten Andrei Gavrilov besöker Uppsala

    Uppsala universitet gästas i början av september av den ryske pianisten Andrei Gavrilov, som bland annat kommer att framföra verk av Chopin och Prokofiev i universitetets aula. Han kommer också att hålla en master class för musikstuderande på elitnivå i Sverige och för medlemmar av Akademiska kapellet.

  • Ibland bättre för cellen att inte reglera produktionen av protein

    Trots sin ringa storlek kan en cell ibland liknas vid en atlantångare – långsam att vända på om den hamnat ur kurs. I ett tvärvetenskapligt samarbete vid Uppsala universitet har forskare visat hur tidsaspekten begränsar möjligheten till reglering av cellulära processer. Resultaten publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

  • Små mängder antibiotika ger stora problem

    Ny forskning från Uppsala universitet visar att antibiotikaresistenta bakterier kan anrikas vid extremt låga koncentrationer av antibiotika. Resultaten tyder på att de antibiotikarester som sprids i miljön från människor och djur bidrar till resistensproblematiken. De nya fynden publiceras nu i den välrenommerade tidskriften PLoS Pathogens.

  • Small amounts of antibiotics generate big problems

    New research conducted at Uppsala University shows that extremely low concentrations of antibiotics can enrich for antibiotic resistant bacteria. The research suggests that antibiotic residue introduced to the environment via people and animals contributes to the problem of antibiotic resistance. The findings have just been published in the well-respected journal PLoS Pathogens.

  • Nya beräkningsmetoder för Monte Carlo-simuleringar

    Datorsimuleringar har blivit ett oundgängligt verktyg för att studera komplicerade system i många olika forskningsfält, från försvarsteknologi till medicinska tillämpningar och socialvetenskap. Alexey Siretskiy har i sin avhandling hittat nya beräkningsmetoder för Monte Carlo-simuleringar för jämviktsstrukturer av makromolekyler som har en inbyggt styvhet, såsom DNA.

  • Upptäckt av nytt partikeltillstånd kan förklara gäckande gåta

    Ett internationellt forskarlag, där fysiker från Uppsala universitet har en ledande roll, har i ett experiment upptäckt ett nytt partikeltillstånd vars existens hittills enbart spekulerats om. Resultatet, som publicerats i den prestigefyllda tidskriften Physical Review Letters, ger samtidigt en förklaring till den så kallade ABC-effekten som gäckat fysiker i över 50 år.

  • Nu kan enskilda proteiners rörelse följas i celler

    Forskare vid Uppsala universitet har för första gången kunnat följa hur enskilda proteinmolekyler rör sig i levande celler. Rönen, som presenteras idag i den välrenommerade tidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), gör det möjligt att närstudera molekylära interaktioner som är viktiga för hur cellernas liv fungerar.

  • Nytt besökscentrum i Linnéträdgården föreslås

    Uppsala universitet och Statens fastighetsverk (SFV) har återupptagit arbetet med att skapa ett permanent besökscentrum i Linnéträdgården. Den nya byggnaden, som planeras innehålla mottagning, butik, café och besökstoaletter, ska ge Linnéträdgården och Linnémuseet möjlighet att ta emot fler besökare och samtidigt erbjuda bättre service.

Visa mer