Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Hedersdoktor förläser om genteknik och etik

    Är det etiskt försvarbart att förbättra människors minne eller motorik med genteknik? Är det etiskt att låta bli? Professor Thomas H. Murray, som på fredag promoveras till hedersdoktor vid medicinska och farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet, föreläser den 26 januari om de svåra frågor som gentekniken väcker.

  • Rudbeckmedaljer delas ut vid promotionen

    Nu har mottagarna av 2003 års Rudbeckmedalj utsetts av rektor Bo Sundqvist. Tre forskare belönas för sina insatser inom immunologi, biokemi och litteraturvetenskap. Medaljerna delas ut vid doktorspromotionen fredagen den 23 januari i universitetshuset.

  • Skör ozonmolekyl jordens solglasögon

    När ozon tar upp energi från solen omfördelas elektronerna inne i molekylen. Det är detta som gör att ozonet lätt reagerar med en mängd andra molekyler, exempelvis föroreningar. Det har Karoline Wiesner kommit fram till genom att under sitt avhandlingsarbete skapa en molekylär ’’jordbävning’’ i ozonceller.

  • Världen en enda kontinent längre än man trott

    Genom att studera kambriska fossil från Grönland har Christian Skovsted funnit stöd för att uppsprickningen av den förhistoriska superkontinenten Rodinia skedde senare än man tidigare trott.

  • Matens betydelse för regional utveckling

    Marknadsföring av regionala specialiteter och regional matkultur har blivit allt vanligare när regioner vill ”sätta sitt namn på kartan”. Susanna Heldt Cassel har i sin avhandling studerat matprojektet Skärgårdssmak som ett exempel på detta.

  • Närvarande pappa inte alltid bäst för barnen

    Samhällets strävan att skapa ett mer jämställt omsorgsansvar för barnen efter en skilsmässa eller separation kan få negativa konsekvenser för våldsutsatta mödrar och barn. I vissa fall kan de direkt motarbetas av myndigheterna. Det visar Maria Eriksson i en ny avhandling om hur fäders våld hanteras inom offentlig politik och av familjerättssekreterare.

  • TekNO-bussen tävlar i Bryssel

    Genom TekNO-bussen får barn känna på hur det är att vara ingenjör eller naturvetare och arbeta med konstruktioner eller experiment av olika slag. Nu har idén att resa runt till skolorna med spännande experiment lett till en finalplats i en europeisk tävling om bästa innovativa regionala projekt.

  • Lennart Nilsson besöker Rudbecklaboratoriet

    Den kände fotografen Lennart Nilsson har skänkt några av sina bilder till utsmyckning av Rudbecklaboratoriet i Uppsala. För att tacka honom anordnas en mottagning på Rudbecklaboratoriet tisdagen den 13 januari.

  • Diplomeringshögtid vid Entreprenörskolan i Uppsala

    Den 15 januari diplomeras den andra kullen studenter från Entreprenörskolan i Uppsala. Det är ett avslutande studieår för studenter på de långa tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna vid Uppsala universitet och SLU.

  • Nytt instrument för rehabilitering av äldre

    Ann-Cristin Åberg har i sitt avhandlingsarbete utvecklat en metod, GMF, som kan användas för att förbättra rehabiliteringen av äldre så att de mer självständigt klarar det dagliga livet. Metoden har redan rönt stort intresse inom äldrevården. Hon visar också att det är viktigt känna till och stimulera den äldres tidigare vanor och intressen.

Visa mer