Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Fysik vänder sig inte till tjejer och naturvänner

    Natursynen i fysikläromedel från slutet av 90-talet strider mot skolans värdegrund som bland annat inkluderar ’’omsorg om naturen’’. Dessutom vänder sig läromedlen framför allt till pojkar. Margareta Svennbeck har under sitt avhandlingsarbete på Institutionen för lärarutbildning undersökt hur läromedlen förhåller sig till natur och genus.

  • Nytt mångmiljonprojekt ska skapa verktyg för bioteknik

    För att kunna använda den nyvunna kunskapen om människans arvsmassa medicinskt behövs metoder för att snabbt undersöka patienternas gener och proteiner. Professor Ulf Landegren vid Uppsala universitet leder ett europeiskt forskningsprojekt som ska utveckla de molekylära verktyg som behövs.

  • UCR flyttar och håller Öppet hus

    Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, flyttar till ändamålsenliga lokaler vid Uppsala Science park (fd Glunten) där de delar hus med Läkemedelsverket. I morgon, den 10 februari, invigs lokalerna av rektor Bo Sundqvist och landshövding Anders Björck.

  • Nya kunskaper om nervsjukdomen ALS

    Det finns skillnader mellan män och kvinnor med sjukdomen ALS när det gäller nivån av vissa ämnen i blod och ryggmärg. Det visar Titti Ekegren som under sitt avhandlingsarbete studerat grundläggande mekanismer för cellernas överlevnad i samband med sjukdomen.

  • Hur hitta en datormodell som ger träffsäkra prognoser?

    Börsens utveckling är inte lätt att förutsäga, vilket oftast är fallet när många faktorer styr. Erik Larsson har i sin avhandling studerat hur experimentella data kan användas för att bäst beskriva ”verkligheten” i en datormodell.

  • Hämning av protein kan minska tumörtillväxt

    För att en tumör ska växa och sända ut metastaser måste nya blodkärl bildas. Kristina Holmqvist har i sin avhandling studerat proteinet Shb som spelar en viktig roll i denna process. Resultaten skulle kunna leda till bättre metoder för att hämma tumörtillväxt.

  • Föreläsning: Om antisemitismen i dagens Europa

    Wolfgang Benz, professor i historia och chef för Zentrum für Antisemitismusforschung vid Tekniska universitetet i Berlin, håller torsdagen den 5 februari den tredje årliga Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.

  • Bodil Jönsson till IT-institutionens 5-årsjubileum

    Författaren till Tio tankar om tid, Bodil Jönsson, är en av de inbjudna gäster som föreläser när Uppsala universitets IT-institution firar fem år den 4 februari. Hon kommer att berätta om design och funktionsperspektiv på IT. IT-institutionen bildades för fem år sedan och bedriver utbildning och forskning inom matematik, fysik och data. Under ledning av professor Håkan Lanshammar inleds progr

  • Fyrbent förfader till landdjuren funnen i Europa

    På 1800-talet hittades i Belgien ett fossil av vad man trodde var en fiskkäke. Nu har en forskargrupp visat att det i själva verket handlar om ett fossil från en förfader till alla nu levande landdjur. Det är det första fyndet av en s k tetrapod från devontiden i kontinentala Europa, vilket kan väcka intresse för nya studier av museiföremål. Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbi

  • Uppsalaforskare i Nature

    På 1800-talet hittades i Belgien ett fossil av vad man trodde var en fiskkäke. Nu har en forskargrupp visat att det i själva verket handlar om ett fossil från en förfader till alla nu levande landdjur. Det är det första fyndet av en s k tetrapod från devontiden i kontinentala Europa, vilket kan väcka intresse för nya studier av museiföremål.

  • Körmusik i fokus under två dagar

    I morgon och på lördag samlas hela ''Körsverige'' i Uppsala för att lyssna, debattera och lära under Körforum 2004. Fredagskvällen bjuder på en spännande konsert som utforskar musikens landskap och ''vita fläckar''.

Visa mer