Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Mikrorobotar framställda med ny multilagerteknik

    Niklas Snis har framställt förflyttningsenheter till två nya mikrorobotar genom att använda två olika material, ett hårt och ett flexibelt, i multilager. En ny teknik för att montera ihop alla moduler i robotarna presenteras också i hans avhandling. Den 23 maj disputerar han vid Uppsala universitet.

  • EU:s demokratisering kräver nationella initiativ

    Björn Lindberg har undersökt möjligheten att öka demokratin inom EU genom ökad konkurrens mellan partierna i EU och val över nationsgränserna. Han kommer fram till att en sådan förändring kräver initiativ och engagemang från partierna på nationell nivå. Disputationen äger rum den 22 maj vid Uppsala universitet.

  • Time for accreditation for Tosca

    The unique production of the opera Tosca is being premiered on 13 June in Uppsala's historic quarter. Media representatives are invited to apply for accreditation by 1pm on 2 June at the latest.

  • Stefan Karpe receives International Puccini Award

    Stefan Karpe, Uppsala University's Director Musices, will be receiving the International Puccini Award – a prize awarded by the Puccini Festival Foundation to mark Puccini's 150th birthday. Stefan Karpe initiated the project of producing the opera Tosca in Uppsala on 13 and 14 June.

  • Dags för ackreditering till Tosca

    Den 13 juni är det premiär för den unika uppsättningen av operan Tosca i Uppsala historiska kvarter. Representanter för media är välkomna att ansöka om ackreditering senast den 2 juni klockan 13.

  • Stefan Karpe får internationellt Puccinipris

    Director musices Stefan Karpe vid Uppsala universitet får International Puccini Award, ett pris som delas ut av Stiftelsen för Puccinifestivalen med anledning av Puccinis 150-årsdag. Stefan Karpe är initiativtagare till projektet med att sätta upp operan Tosca i Uppsala den 13 och 14 juni.

  • Ny modell för typ 2 diabetes lovar bättre läkemedel

    Med en helt ny modell som beskriver och förutsäger koncentrationen av glukos och insulin hos patienter med typ 2 diabetes finns bättre förutsättningar för klinisk utveckling av läkemedel. Petra Jauslin-Stetina, som disputerar den 23 maj vid Uppsala universitet, presenterar i sin avhandling en sådan modell.

  • Internationellt forskarmöte om pulsåderbråck i Uppsala

    Den 22 maj samlas internationella forskare i Uppsala för att diskutera olika aspekter av sjukdomen pulsåderbråck och dess behandling. Uppsala län var först i Sverige med screening av alla 65-åriga män och nu följer andra län efter.

  • Teater, visningar och biologer på stan när Linné firas

    Uppsala universitet arrangerar och deltar i många aktiviteter både i trädgårdarna och på stan när Linnés födelsedag ska firas igen året efter det stora jubileet. Flera biologer visar upp och berättar om sin forskning i Linnés fotspår.

  • Tarmsjukdomar kan orsakas av kroppens immunförsvar

    Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan orsakas av att kroppen utvecklar antikroppar mot proteiner i de slemproducerande bägarcellerna i tarmen. Därmed skulle de räknas till de så kallade autoimmuna sjukdomarna. Det visar Brita Ardesjö i sin avhandling som försvarar vid Uppsala universitet den 15 maj.

  • Skräddarsydd sjukgymnastik förkortar vårdbehovet

    Med hjälp av ett frågeformulär som sjukgymnasten Maria Sandborgh utvecklat och testat kan behandlingen anpassas bättre till varje patient. Viktigt är bland annat om patienten känner rädsla för rörelser, eller ha låg tilltro till den egna förmågan att utföra aktiviteter som är viktiga för patienten. Den 16 maj lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.

  • Global, politisk myndighet som en lösning på klimatfrågan

    Att vi behöver koordinera vårt miljöarbete globalt om vi ska lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser är många experter eniga om. Statsvetaren Aaron Maltais vid Uppsala universitet går så långt som att föreslå en global, politisk miljömyndighet. I sin avhandling, som han lägger fram den 16 maj, argumenterar han för vår moraliska plikt att ta itu med den globala uppvärmningen.

Visa mer