Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Urtida fiskar hade anlag för fingrar

    Tetrapoderna, de första fyrbenta landdjuren, anses vara de första organismer som hade fingrar och tår. Nu visar forskare vid Uppsala universitet att det inte stämmer. Genom att använda medicinsk röntgen har de funnit anlag till fingrar i fenorna hos fossil från "övergångsdjuret" Panderichthys, vilket tyder på anlagen för fingrar uppstod betydligt tidigare än man trott.

  • Forskare varnar för antibiotikaresistensens effekter

    I en debattartikel i den brittiska medicinska tidskriften BMJ varnar forskare från bland annat Uppsala universitet för effekterna av den okontrollerade användningen av antibiotiska i världen. Den utgör ett allvarligt hot mot viktiga medicinska behandlingar, som organtransplantationer, kirurgi och cellgiftsbehandlingar mot cancer.

  • Så skapas en artist

    Talangprogram som Fame Factory och Idol hör till de mest sedda på tv, men hur går det egentligen till när nya artister skapas? Medie- och genusforskaren Hillevi Ganetz vid Uppsala universitet har studerat processen med fokus på genus och sexualitet. Vem får spela gitarr, och har det någon betydelse om det är en kille eller tjej som gråter i direktsändning? Svaren ger hon i sin bok Talangfabriken.

  • Läkemedel i miljön kan orsaka sänkt fertilitet och könsbyte hos grodor

    Grodor är känsligare för hormonstörande miljögifter än vad man hittills trott. Hanliga yngel som får simma i vatten med relevanta nivåer av ett sådant ämne får sänkt fertilitet eller omvandlas till honor visar en avhandling av ekotoxikologen Irina Gyllenhammar vid Uppsala universitet. Disputationen äger rum den 26 september.

  • Ensamma fiskmammor har större hjärna

    Beteendet kan vara viktigt för hjärnans evolution. I en unik studie av Tanganyikasjöns ciklidarter visar Uppsalaforskare att komplicerat vårdbeteende varierar med hjärnstorleken hos honorna. Den enda tidigare studie som visat liknade mönster gällde rovdjur. Resultaten publiceras i dagens nätupplaga av tidskriften Proceedings of the Royal Society of London Series B.

  • Rätt träning minskar fallskador för äldre

    I takt med att andelen äldre i samhället ökar så ökar också olyckorna där äldre ramlar och skadar sig. Alexander Cristea och Patrick Edlund har i sina avhandlingar, som de lägger fram vid Uppsala universitet den 19 september, visat hur åldrandet påverkar muskelcellerna.

  • Äganderätt på Internet diskuteras i ny bok

    Ska internet vara en "allmänning" eller måste upphovsrätten stärkas? Denna mycket aktuella diskussion får ett nytt djup när professor Eva Hemmungs Wirtén ger ett kulturhistoriskt perspektiv på frågor kring öppenhet och kontroll i digitaliseringens tidevarv. I samband med utgivningen av hennes nya bok Terms of Use ger hon en föreläsning vid Uppsala universitet den 25 september.

  • Systemutveckling med öppen källkod allt vanligare bland företag

    Att utveckla programvara med hjälp av öppen källkod kan innebära många fördelar för företag. Det visar en studie som letts av Pär Ågerfalk, professor i data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet. Artikeln finns publicerad i MIS Quarterly, den ledande internationella tidskriften om informationssystem, tillsammans med en studie av hur företag flyttar sin systemutveckling till andra länder.

  • Orsak bakom för tidigt klimakterium funnen

    I en ny studie som publiceras i tidskriften Human Molecular Genetics visar Uppsalaforskare den genetiska bakgrunden till att cirka en procent av alla kvinnor kommer i för tidigt klimakterium. På sikt kan upptäckten även leda till nya behandlingar mot ofrivillig barnlöshet.

  • Major donation to Uppsala University climate research

    Uppsala University has been given funding to recruit a world leader in climate research as a visiting professor every other year for a total of ten years. The donation is from Zennström Philanthropies, headed by the entrepreneur Niklas Zennström.

  • Stor donation till Uppsala universitets klimatforskning

    Uppsala universitet har fått medel för att rekrytera en världsledande klimatforskare som gästprofessor vartannat år under sammanlagt tio år. Bakom donationen står Zennström Philanthropies, som leds av entreprenören Niklas Zennström.

  • Forskning och verklighet: genus i fysikens värld

    - Vi vill synliggöra kvinnliga fysiker och stötta kvinnliga doktorander i en forskarvärld som fortfarande domineras och styrs av manliga värderingar, säger Pia Thörngren Engblom – en av arrangörerna av Crossing Perspectives on Gender and Physics, 17-19 september på Uppsala universitet.

Visa mer