Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Effektivare nässprej med pulver

    Genom att ge läkemedel i form av ett pulver i en nässprej kan läkemedlet få en snabbare effekt än med en tablett och bättre än med en vanlig nässprej. Det kan vara särskilt effektivt för att behandla migrän och annan smärta, illamående och sömnsvårigheter. Det visar Nelly Fransén, som lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 24 oktober.

  • Krigen färre men allt mer knutna till kampen mot terrorism

    Under 2007 pågick endast fyra krig. Det är det lägsta antalet sedan 1960. Därutöver fanns det 30 mindre väpnade konflikter där dock antalet dödade i strid inte kom upp till 1 000 under året. Det framgår av den årliga översikt som forskarna vid Uppsala universitets konfliktdataprogram just publicerat i den internationellt ansedda tidskriften Journal of Peace Research.

  • Sånger från förr kan berätta mer om oss än vi tror

    Svenskar och nordbor kan inte skryta med någon lång tradition av fredlig samförståndsmentalitet. Det visar Hanna Enefalk i sin avhandling i historia som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 24 oktober där hon analyserat den i det närmaste bortglömda genren "patriotiska sånger". Tvärtom handlade dessa sånger nästan enbart om stridande, modiga män.

  • Hedersdoktorer utsedda vid juridiska fakulteten

    Hovrättslagmannen Martin Borgeke och en internationellt framstående professor i komparativ rätt, Esin Örücü, har utsetts till nya hedersdoktorer vid juridiska fakulteten.

  • Akademiska kapellet får besök av jättekör från Tyskland

    Kungliga Akademiska kapellet vid Uppsala universitet får besök av två domkyrkokörer från Fulda i Tyskland, sammanlagt över 100 personer. Tillsammans framför de Brahms Requiem, först torsdagen den 16 oktober i Stockholm och sedan lördagen den 18 oktober i Uppsala.

  • Bättre datormodeller ger effektivare solceller

    Datormodellering kan ge viktiga svar på hur olika faktorer påverkar prestanda för en solcell. Ulf Malm har tagit fram en simuleringsmodell som kan simulera vad som händer i så kallade CIGS-celler. Med hjälp av modellerna går det att bättre förstå vad som händer i cellerna, vilket på sikt kan leda till effektivare solceller. Ulf Malm lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet 17 oktober.

  • Metallisk kiselhydrid en väg till bättre supraledare

    En internationell forskargrupp ledd av professor Rajeev Ahuja vid Uppsala universitet har beräknat hur kiselhydrid under högt tryck genomgår en förändring till ett metallstadium som skulle kunna resultera i superkonduktivitet. Dessa rön publiceras i veckans nätupplaga av Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

  • Företagsekonomen firar 50 tillsammans med alumner

    Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet fyller 50 år. Det firas bland annat med föreläsningar och en jubileumsfest den 17 oktober. I anslutning till jubileet håller alumniföreningen sin årliga Alumnidag.

  • Små liv i fokus på Olof Rudbeckdagen

    För att kunna arbeta för en hög livskvalitet för människor i alla åldrar krävs medicinsk kunskap om de riktigt små barnens utveckling. Olof Rudbeckdagen den 17 oktober har temat små liv, stor forskning. Flera framstående forskare föreläser om livets första skede.

  • Samhällsvetarna utser tre nya hedersdoktorer

    Tre mycket framstående personer inom sina respektive fält; psykologi, matsociologi och didaktik, har utsetts till hedersdoktorer vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.

  • Antibiotika bör inte ges för ofarliga bakterier i urinen

    Många äldre har bakterier i urinen som är helt ofarliga och därför inte behöver behandlas med antibiotika. I sin avhandling presenterar distriktsläkaren Nils Rodhe en metod för att snabbt kunna avgöra om en bakterieinfektion bör behandlas eller inte, ett viktigt steg mot att minska antibiotikaanvändningen i samhället. Disputationen äger rum den 25 oktober vid Uppsala universitet.

Visa mer