Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Oordning bland proteiner inget att oroa sig för

    Man har länge trott att funktionella proteiner måste anta en unik och välordnad struktur, men under de senaste tio åren har man insett att oordning kan vara avgörande för funktionen. Ett forskarlag från Uppsala universitet har undersökt hur dessa oordnade proteiner växelverkar med varandra.

  • Urea håller arkéer vid liv i de kalla och mörka polarhaven

    Encelliga arkéer representerar vid sidan av eukaryoter och bakterier en tredje domän på livets träd. I en ny studie som letts från Uppsala universitet visar forskare att arkéernas tillväxt och talrika förekomst i polarhaven beror på deras förmåga att ta upp urea för att tillgodose sitt energibehov.

  • Paul-André Bempéchat besöker Uppsala

    Uppsala universitet gästas i början av oktober av pianisten och musikhistorikern Paul-André Bempéchat, knuten till centret för europastudier vid Harvard University.

  • Genetiska faktorer viktiga för gravida diabetiker

    Gravida kvinnor med diabetes utgör en särskild utmaning för sjukvården. Förekomsten av missbildade barn är flera gånger högre hos gravida med diabetes än icke diabetiska mödrar. I sin avhandling har läkaren Andreas Ejdesjö sett att inte bara svårighetsgraden hos moderns diabetessjukdom utan även genetiska faktorer hos både mor och barn påverkar risken för medfödda missbildningar.

  • Teknik i fokus när företag möter bebisforskare

    Glasögon som registrerar barns ögonrörelser i detalj när de rör sig, bekväma hjälmar för små bebisar som mäter hjärnaktivitet. Det är några exempel på teknik som används inom dagens forskning om barns utveckling. Nu samlas forskare och teknikföretag i Uppsala för att utbyta idéer kring den senaste forskningen.

  • Årets alumndag vid Uppsala universitet

    Den andra oktober arrangerar Uppsala universitet en gemensam alumndag för alumner, anställda, studenter och en intresserad allmänhet. Under eftermiddagen kommer det också att tillkännages vem som blir årets alumn.

  • Skytteanska pristagaren föreläser

    På lördag den 29 september, får årets Skytteanska pristagare, Carole Pateman, vid University of California, Los Angeles (UCLA), ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshuset.

  • Hedersdoktorer utsedda av språkvetarna

    Andrej Anatoljevitj Zaliznjak, professor i ryska och känd för sin forskning om de medeltida näverbreven från Novgorod samt Michèle Fruyt, professor i latin vid Paris IV Sorbonne, har utsetts till nya hedersdoktorer vid språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet.

  • Projekt ska Korta vägen för nyanlända akademiker

    Nu startar utbildningen ”Korta vägen” i Västerås och i Eskilstuna. Syftet är att ge nyanlända akademiker chansen till en snabb karriärstart inom sitt kompetensområde. I projektet ingår bland annat ingenjörer, ekonomer och jurister samt kompetenser inom life science.

  • IMR-programmet hjälper patienter med schizofreni hantera sin sjukdom

    Schizofreni är enligt WHO en av de tio mest funktionsnedsättande sjukdomarna i världen. Rickard Färdig har i sin avhandling utvärderat programmet IMR, Illness Management and Recovery, och sett att deltagarna i programmet fick minskade symtom och bättre coping-färdigheter. Dessutom uppvisade deltagarna minskade självmordsbeteenden.

  • Is i munnen skyddar cancerpatienter mot cytostatikans biverkningar

    Patienter som får höga doser cytostatika, ”cellgift”, riskerar att drabbas av smärtsamma skador på slemhinnan i munhålan. I en avhandling från Uppsala universitet visar Anncarin Svanberg att patienter som fick suga på is medan de fick cytostatikabehandlingen fick mindre besvär och behövde mindre smärtlindring.

  • Guld kan göra solceller och ”smarta fönster” billigare och bättre

    ”Smarta fönster”, solceller, ljusemitterande dioder och fotokatalys är lovande tekniker för att spara på jordens resurser i energiproduktionen. I sin avhandling har Pia Lansåker vid Uppsala universitet visat hur guldfilmer och nanopartiklar av guld kan förbättra dessa applikationer och göra dem billigare att framställa.

Visa mer