Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nya mediers betydelse för nationell identitet

    Vilken roll spelar nya medier för att skapa innehåll i nationsbegreppet? Idag finns det ett stort intresse att marknadsföra länders särart som varumärken på en global marknad. Sociologen Magdalena Kania-Lundholm visar att nya medier kan vara en positiv demokratisk kraft när i länder i stark förändring söker efter en ny nationell identitet.

  • Möt en pionjär inom tvärvetenskaplig forskning

    Donna Haraway, en världsledande forskare och vetenskaplig pionjär under de tre senaste decennierna håller den 30 oktober en öppen föreläsning i Universitetsaulan. Det är första gången hon besöker Sverige.

  • Insektshanars konkurrens om honor drivkraft för könsorganens evolution

    Då en hona parar sig med flera hanar konkurrerar dessa om att lyckas befrukta hennes ägg. Detta är en viktig evolutionär kraft som lett till att en mångfald av olika hanliga könsorgan har utvecklats. Det visar en studie av fröbaggar som idag publiceras i den ledande vetenskapliga tidskriften Current Biology.

  • Märklig mask avslöjar matsmältningens evolution

    Ett svensk-norskt forskarteam visar i en ny studie att inälvorna hos den säregna Priapulus-masken (eng. Penis worms) utvecklas på samma sätt som hos människor, fiskar och sjöstjärnor. Denna överraskande upptäckt visar att magarna hos mycket olika djurarter är uppbyggd på samma sätt.

  • Nya beräkningsmetoder ger bättre genetiska tester

    Så kallade genomtäckande associationsstudier har blivit vanliga inom medicin. Målet är att ta reda på vilka gener som har betydelse för olika sorters sjukdomstillstånd. Carl Nettelblad vid Uppsala universitet visar i sin nya avhandling hur nya beräkningsmetoder kan göra analyserna mer exakta utan att kräva mer datorkraft.

  • Forskare grillas i Levande Frågelådan

    Hur lång tid skulle det ta för en snigel att klättra upp på Mount Everest? På endast två minuter ska en forskare i matematik leverera svaret inför 500 förväntansfulla sjätteklassare. Fredagen den 26 oktober kl.10.00 är det åter dags för Levande Frågelådan då forskare från Uppsala universitet utsätts för de riktigt stora och utmanande frågorna i universitetsaulan.

  • Flugsnappares arvsmassa förklarar hur en art blev två

    Frågan om hur nya arter bildas är fortfarande en av de mest centrala frågorna inom biologin. I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature beskriver forskare vid Uppsala universitet hur de kartlagt arvsmassan hos svartvit flugsnappare och halsbandsflugsnappare och sett att det är skilda kromosomstrukturer snarare än skilda anpassningar i enskilda gener som ligger bakom arternas separation.

  • Flyttfåglars fästingar kan sprida viral blödarfeber

    En typ av viral blödarfeber (Krim-Kongo) som förekommer i Afrika, Asien och Balkan har börjat sprida sig till nya områden i södra Europa. Nu visar svenska forskare att flyttfåglar som bär fästingar är en sannolik smittväg. Upptäckten har publicerats i amerikanska smittskyddsinstitutets tidskrift Emerging Infectious Diseases.

  • Ny forskning visar hur astma utvecklas

    Allvarliga symptom hos astmatiker kan bland annat förklaras med förhöjda antal mastceller i lungorna. Forskare från Uppsala universitet visar nu i en artikel i tidskriften The Journal of Immunology hur mastcellerna kommer dit.

  • Evolution av nya gener i laboratoriet i realtid

    Hur nya gener uppstår är en grundläggande biologisk fråga. Nya resultat från forskare vid Uppsala universitet och USA visar att man i laboratoriemiljö kan få nya gener att utvecklas genom en mycket snabb, stegvis process där redan existerande gener med flera funktioner till en början amplifieras. Kopiorna förändras efterhand genom mutationer och utvecklar nya specialiserade funktioner.

  • Går det att mäta valfrihet?

    Vi gör ofta jämförelser rörande valfrihet. Folk i ett land påstås ha mindre valfrihet än folk i ett annat, en skola sägs erbjuda lika mycket valfrihet som en annan, och kvinnor antas ha mer valfrihet idag än för femtio år sedan. I sin avhandling i praktisk filosofi har Karin Enflo undersökt om valfrihet verkligen kan mätas.

  • Förskollärarutbildningen firar 100 år

    Uppsalas förskollärarutbildning har funnits i 100 år och det firas den 19 oktober med föreläsningar och panelsamtal om framtiden. Och man kan också glädjas över att intresset för utbildningen är större än på länge.

Visa mer