Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Konferens om råvaror samlar valloner och svenskar

    2010 kom Uppsala universitet och Wallonie Bruxelles International överens om att utveckla ett forskningssamarbete. Historiskt har kontakterna varit täta, särskilt i samband med gruvnäringens och stålindustrins utveckling i Sverige. Nu är råvaror hett igen. Nästa vecka arrangeras en gemensam konferens om råvaror på Museum Gustavianum.

  • Högskolan på Gotland blir Uppsala universitet - Campus Gotland

    Som väntat fattade idag riksdagen beslut att säga ja till att Högskolan på Gotland går samman med Uppsala universitet. Det innebär att två lärosäten blir ett den 1 juli 2013, vilket kommer att manifesteras med både seminarier och festligheter.

  • Gravida kvinnor med utvecklingsstörning behöver mer individanpassad vård

    Det finns ett behov av att öka kunskapen om och förbättra graviditets- och förlossningsvård för kvinnor med utvecklingsstörning och deras nyfödda barn. Det visar Berit Höglund i en ny avhandling från Uppsala universitet. I sina studier har hon funnit att kvinnor med utvecklingsstörning och deras barn bland annat har mer medicinska komplikationer och därför bör betraktas som en riskgrupp.

  • Tradition som inkluderar istället för exkluderar

    Vad kan kristen tradition bidra med i dagens allt mer sekulariserade samhälle? I sin avhandling i tros- och livsåskådningsvetenskap har Anders Mogård analyserat hur teologen och ärkebiskopen Nathan Söderblom på sin tid hanterade liknande frågor genom att identifiera redskap för att bearbeta den kristna traditionen så den möter upp mot samtidens utmaningar.

  • Studier av husdjur en medicinsk genväg

    Leif Andersson har de senaste åren presenterat upptäckt efter upptäckt om den genetiska bakgrunden till olika husdjurs egenskaper. Flera av rönen öppnar för intressanta medicinska tillämpningar. Han fick nyligen ett femårigt anslag på 31 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och har nu även utnämnts till Wallenberg Scholar.

  • Hunden genväg till ökad kunskap om våra folksjukdomar

    Den genetiska likheten mellan hund och människa, tillsammans med det faktum att vissa hundraser ofta drabbas av specifika sjukdomar, gör hunden särskilt viktig för att öka kunskapen om våra vanligaste folksjukdomar. Nu tar sig forskarna an autoimmuna och immunologiska sjukdomar med hjälp av hunden.

  • Geometri på gränsen mellan matematik och fysik

    De senaste deceniernas stora genombrott inom forskningsområdet symplektisk geometri har skett inom vad man skulle kunna kalla en matematisk version av fysikens strängteori. Tobias Ekholm vid Uppsala universitet har idag utsetts till Wallenberg Scholar och kommer att få forskningsstöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) för att kunna utveckla sin ofta fysikaliskt inspirerade forskning.

  • Processer i blodkärl viktiga för läkemedelsutveckling

    Blodkärls tillväxt är en viktig aspekt av många sjukdomar. Att kunna stimulera eller begränsa deras tillväxt är högintressant för utveckling av nya behandlingsalternativ mot en rad sjukdomar. Christer Betsholtz och hans forskargrupp har funnit en mekanism som skulle kunna få betydelse för behandling av neurodegenerativa sjukdomar i framtiden.

  • Uppsala University Jazz Orchestra firar musikalisk jul

    Tisdagen den 18:e december bjuder Uppsala University Jazz Orchestra (UUJO) och ensemblen The Universals under ledning av Ulf Johansson Werre än en gång Uppsalaborna på julkonserten Swinging Christmas.

  • Energiproducerande algfabrik är det långsiktiga målet för nytt EU-projekt

    Tio partners, varav två från industrin, ska med hjälp av fyra miljoner euro utveckla nya vetenskapliga redskap och teknologier för att komma en bra bit på vägen mot en energiproducerande soldriven algfabrik. Lyckas de betyder det ännu ett steg framåt mot ett nytt hållbart sätt att möta framtida energibehov.

Visa mer