Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Den teknologiska utvecklingen medförde allt yngre arbetskraft på Sydafrikas fårfarmer

    I sin avhandling har historikern Fredrik Lilja studerat hur vuxna och barn användes som arbetskraft på fårfarmer i Sydafrika under 1800- och 1900-talet. Han har bland annat observerat att herdar gradvis försvann då ny teknologi introducerades, men att farmare som inte hade råd att investera i ny teknologi istället anställde allt fler barn för att konkurrera på den internationella marknaden.

  • Thunbergs japanska växter ska digitaliseras

    I hård konkurrens har Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet beviljats pengar för att digitalisera de japanska delarna av Thunbergsamlingen. Arbetet kommer att göra de värdefulla växterna tillgängliga för hela världen på nätet.

  • Universitetets första excellenta lärare utsedda

    Uppsala universitets första excellenta lärare har utsetts av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten respektive samhällsvetenskapliga fakulteten. Det är ett nytt karriärsteg och en ny titel för extra skickliga lärare vid universitetet.

  • Diamant etsad med ny metod visar tidigare okända himlakroppar

    Diamant har många egenskaper som gör det till ett intressant material för olika optiska lösningar. I sin avhandling beskriver Pontus Forsberg hur han tillsammans med kollegor tagit fram en metod för att etsa i diamant med stor precision. Med den nya metoden har de sedan tagit fram ett astronomiskt instrument som redan gjort det möjligt att observera en tidigare okänd röd dvärgstjärna.

  • Pressinbjudan konferens: 20 år med EU-medlemskap

    Mycket har hänt i Sverige och EU sedan unionsmedborgarskapet infördes 1992. Hur har förväntningarna infriats och vilka utmaningar finns idag? Nu arrangeras en tvärvetenskaplig internationell konferens som bland annat ska diskutera hur EU medborgarskapet utvecklats och vilka problem vi står inför idag.

  • Metoder för rationell läkemedelsförskrivning undersökta

    Många läkemedelsalternativ och höga läkemedelskostnader gör att det finns ett behov att försöka få läkarna att skriva ut rätt läkemedel vid rätt tillfällen och till lägst kostnad. Distriktsläkaren Keld Vægter har i sin avhandling, som lades fram vid Uppsala universitet den 1 mars, undersökt olika metoder för att skapa rationell läkemedelsförskrivning.

  • Motstridiga intressen i vetenskaplig publicering

    Forskare publicerar sina resultat för att göra dem tillgängliga. Men i en värld av konkurrens är publikationen också ett mått på framgång. Det lockar forskare att tänja på gränserna, säger Stefan Eriksson, lektor i forskningsetik vid Uppsala universitet, som i dagarna är aktuell med den första svenska boken om etik i vetenskaplig publicering.

  • Storskalig studie visar genetiska varianters påverkan på proteininnehåll i blodplasma

    Forskare från Uppsala universitet och Leiden University Medical Center har i världens hittills största masspektrometriska proteomikstudie kartlagt hur genetiska varianter påverkar proteininnehållet i blodplasma. Metoden kan både kvantifiera och sekvensbestämma människans proteinprofil – till stor nytta inom forskningen om sjukdomar.

  • Ojämlikhet nästa stora utmaning inom global hälsa

    År 2015 är det dags att redovisa hur det gått i kampen för FN:s milleniemål. Men redan nu har arbetet att utforma agendan inom global hälsa efter 2015 påbörjats. I en artikel i nästa nummer av WHO Bulletin visar forskare från Uppsala universitet hur klyftorna ökat inom mödra- och barnhälsovården i Vietnam, ett tydligt exempel på hur utsatta grupper inte får del av den ekonomiska utvecklingen.

Visa mer