Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Processerna bakom Alnöns ovanliga bergarter undersökta

    Forskare vid Uppsala universitet har i en ny studie undersökt hur de ovanliga bergarterna på Alnön utanför Sundsvall har uppkommit. Genom olika processer i en magmakammare 3-4 kilometer under jord delades magman upp i olika varianter som i sin tur gav olika bergarter. När kammarens tak kollapsade bildades en caldera (spanska för kittel) liknande den på Santorini i Egeiska havet.

  • Årets skytteanska pristagare utsedd

    Professor Robert Axelrod vid Gerald R. Ford School of Public Policy och Department of Political Science, University of Michigan, är 2013 års mottagare av Skytteanska priset i statskunskap. Han får priset för att ”i grunden ha förändrat vår syn på förutsättningarna för mänskligt samarbete”. Det Skytteanska priset är ett av de största och mest prestigefyllda som delas ut inom statskunskapen.

  • Neutronexperiment avslöjar varför ozon är skadligt

    Att ozon är skadligt att andas in är känt. För snart tre år sedan kunde ett svensk-brittiskt forskarteam visa vilka molekyler i det skyddande lagret av lungans insida som påverkas av ozon. Nu har de med hjälp av neutronexperiment avslöjat mer i detalj vad som händer.

  • Kvastfeningens arvsmassa visar hur landlevande djur utvecklats

    Nya forskningsresultat som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature idag visar att lungfisken, inte kvastfeningen, är närmast släkt med den organism som först vandrade upp på land. Kerstin Lindblad-Toh vid Uppsala universitet och Broad Institute har lett studierna där forskare har kartlagt kvastfeningens arvsmassa och jämfört den med arvsmassorna hos landlevande ryggradsdjur.

  • Datorgenererad film visar drivkraften i proteinsyntesen

    Hur den livsviktiga proteinsyntesen i cellerna går till är en fråga som engagerar många forskargrupper runt om i världen. Små defekter kan nämligen få stora biologiska konsekvenser. Med hjälp av datorsimuleringar har nu Uppsalaforskare lyckats fånga molekylernas rörelser under själva avläsningen av den genetiska koden. Studien publiceras denna vecka i tidskriften Nature Communications.

  • Sovjetiska arkiv ämne för internationell konferens

    Öppnandet av forna Sovjetunionens många arkiv i Ryssland och grannländerna har haft stor betydelse för historieforskningen. Inte minst för bilden av politiken under kalla kriget, de sovjetiska lägren Gulag och svälten under andra världskriget. Den 10-11 maj samlas de främsta inom arkivforskningen på en konferens vid Uppsala universitets Centrum för Rysslandsstudier.

  • UUJO spelar Gershwin i storbandsformat

    Onsdagen den 24 april gästas Uppsala University Jazz Orchestra av världsgitarristen Andreas Pettersson i konserten ”Gershwin on Guitar”.

  • Ny storskalig studie visar genetik bakom hjärtfrekvens

    Nya genvarianter som har samband med hjärtfrekvens har identifierats i en omfattande studie som involverar 268 forskare från 211 institutioner och sex stora forskningskonsortier runt om i världen. Studien publiceras denna vecka i tidskriften Nature Genetics.

  • Överraskande rön om grönalgers vätgasproduktion

    Nya forskningsrön från Uppsala universitet ger hopp om att effektiv vätgasproduktion från grönalger är möjlig i framtiden, trots den skepsis som rått utifrån tidigare forskning. Studien, som idag publiceras i den ansedda tidskriften PNAS förändrar synen på grönalgers förmåga – och det är positiva nyheter.

  • Dags för Teknikåttans semi- och regionfinaler i Uppsala

    Torsdagen den 18 april är det dags för 12 klasser i Uppsalaregionen att göra upp om finalplatsen i 2013 års Teknikåttan. Då ställs de tävlande inför utmaningar i teoretiska och praktiska moment på temat ”Hälsa för kropp och själ”. Nytt för i år är en extra förberedande klassuppgift samt en klass från Finlands svensktalande del i riksfinalen i Göteborg.

  • Meningslöst arbete uppmuntrar till maskning

    I februari avslöjades att 20 gruvarbetare på LKAB maskat i flera år genom att låta en person stämpla in för de andra som stannat hemma. Hur kan sådan massiv maskning alls vara möjlig? I sin nya avhandling har sociologen Roland Paulsen vid Uppsala universitet intervjuat ett fyrtiotal anställda som ägnar omkring hälften av sin arbetstid åt annat än att jobba.

Visa mer