Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Urtidsfiskar får kött på benen

    Forskare från Uppsala och Australien beskriver idag i den vetenskapliga tidskriften Science musklerna hos 380 miljoner år gamla fossila fiskar, på basis av unika fossil från en fyndplats i nordvästra Australien. Fynden hjälper oss bland annat att förstå hur halsen och magmusklerna uppkom.

  • Omtvistad PR-konsultbransch här för att stanna

    Den svenska PR-konsultmarknaden har under de senaste 20 åren ökat med 700 procent. Alltfler anlitar PR-konsulter, något som ofta kritiseras och framställs i negativt ljus. Företagsekonomen Anna Tyllström har skrivit en avhandling i ämnet och beskriver en bransch som biter sig i svansen; där den otydlighet som skapar problem med legitimitet samtidigt är en central del av det som säljs.

  • Ny avhandling utmanar fördomar om invandrare från krigsdrabbade områden

    Händelser som bombdåden vid Boston maraton verkar bekräfta människors misstankar om att invandrare från krigsdrabbade länder hyser ett inneboende hat på grund av traumatiska upplevelser och uppbrott. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Jonathan Hall att personer som upplevt krig och sedan bosatt sig någon annanstans ofta har mer återhållsamma attityder än de som stannat i hemlandet.

  • Uppsalaeddan – en handskrift som avviker från normen

    Den så kallade Uppsalaeddan, skriven i början av 1300-talet, är förmodligen den äldsta bevarade handskriften av Edda. Den ligger långt bort från originalet, men det mesta som avviker i de eddiska dikterna har både skrivits avsiktligt och varit begripligt för läsaren. Det visar Maja Bäckvall i en avhandling i nordiska språk.

  • Utterns reproduktivitet återställd - men höga halter av nya ämnen oroar

    Uttern är ett av många djur som drabbats hårt av miljögifter med minskad reproduktion och utbredning som följd. Nu visar ny forskning från Uppsala universitet att utterns reproduktivitet har återställts, mycket tack vare att användningen av PCB förbjöds i mitten av 1970-talet. Uttern mår bättre än på länge, men höga halter av nya så kallade perflourerade ämnen hos uttern väcker oro.

  • Rödlommens arvsmassa belyser de evolutionära följderna av självbefruktning

    Många växtarter befruktar själva sina egna fröer. Detta kan vara en bra strategi för garanterad frösättning, men i det långa loppet tros självbefruktning ha negativa evolutionära följder. En ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Genetics visar att dessa negativa följder kan uppkomma snabbare än man tidigare trott.

  • Populärvetenskapliga föreläsningar om universum och antimateria

    I mitten av juni samlas fysiker från stora delar av världen i Uppsala för en forskningskonferens om antimateria. På lördagen den 15 juni bjuds allmänheten in till två populärvetenskapliga föreläsningar om universum, antimateria och symmetrier.

  • Uppsala universitet planerar för fortsatt medvind

    De flesta kurvorna pekar åt rätt håll när Uppsala universitet planerar för 2014. Forskningen blomstrar och internationaliseringen av verksamheten ökar. Endast på utbildningssidan finns orosmoln.

  • Bättre beräkningar för den marina strömkraftens energipotential i olika områden

    I våra älvar, sund och hav finns strömmande vatten som utgör en förnybar energikälla med stor potential. I en ny avhandling inom forskningsområdet marin strömkraft vid Uppsala universitet visar Emilia Lalander att redan befintliga vattendata är värdefulla för att uppskatta vattenhastigheten och i förlängningen den potentiella energiresurs som finns i ett specifikt område.

  • Nya möjligheter att ge barn exakt rätt dos läkemedel

    Det blodförtunnande läkemedlet Waran används för att minska risken för blodpropp. Det är mycket viktigt att läkemedlet doseras rätt men idag är det svårt att förutsäga vilken dos en patient behöver, särskilt hos barn. I en ny avhandling från Uppsala universitet har apotekaren Anna-Karin Hamberg skapat ett dataprogram för individanpassad Waranbehandling som kan användas både för vuxna och barn.

Visa mer