Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Allmänheten engagerades att delta i och försvara demokratin i 1930-talets Sverige

    Bilden av 1930-talets Sverige och det intensiva arbete med att reformera samhället som ägde rum har präglats av föreställningar om social ingenjörskonst och expertvälde. I sin avhandling riktar idéhistoriken Petter Tistedt ljuset på de många aktiviteter som arrangerades för att engagera medborgarna i samhällsutvecklingen och ger därmed en intressant och bredare bild av decenniet.

  • Snart dags för 350-årsfirande i hästens tecken

    En fin presentbok och underhållning med svans och elegans – firandet av Uppsala universitets ridverksamhet den 12 september bjuder på en hel del godbitar för alla hästbitna. Jubileet till ära har rektor inrättat ett helt nytt nationellt ridstipendium som är öppet för alla studenter vid svenska lärosäten att söka.

  • Flexiblare metoder vid intervjuer kan hjälpa våldsutsatta barn

    Barn som intervjuas om sina upplevelser av våld kan hantera ledande frågor och själva definiera vad de upplevt. Mer flexibla intervjumetoder skulle därmed kunna öka förståelsen för barnens upplevelser. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

  • Universitetet bjuder på brett program under Kulturnatten

    Fotoutställning, musik, bågskytte, nationsspex, eldshow, köksväxter och utdelning av Disapriset… Uppsala universitet har förberett ett brett och varierat program under Kulturnatten den 14 september.

  • IT-auktoritet: IT-teknik en väg för att lösa samhällets kriser

    Pascal van Hentenryck, känd IT-forskare, menar att IT-teknologin revolutionerat våra möjligheter att hantera olika samhällskriser och fatta bättre beslut. Den 18 september är han i Sverige och håller då en öppen föreläsning i universitetsaulan där han ger intressanta exempel från verkligheten.

  • Ny definition av människohandel kan ge fler fällande domar

    Människohandel är en av de allvarligaste formerna av organiserad brottslighet och en modern form av slaveri. I en ny avhandling från Uppsala universitet berörs de brister som finns avseende gällande rättsregler och rutiner på området. Studien presenterar även förslag på lämpliga reformer som kan leda till ökad lagföring av brottet.

  • Tre forskare från samma institution får europeiskt toppanslag

    Tre yngre forskare vid Uppsala universitets teknisk-naturvetenskapliga fakultet har fått vardera 15 miljoner kronor under fem år från det Europeiska forskningsrådet, ERC. Anslagen ger dem möjlighet att satsa långsiktigt och förutsättningslöst på grundforskning i den absoluta frontlinjen. Alla tre kommer från institutionen för ekologi och genetik vid Evolutionsbiologiskt Centrum.

  • Mekaniska bröstkompressioner vid hjärtstopp lika bra som manuella

    Vid hjärtstopp utanför sjukhus är det viktigt med effektiva bröstkompressioner utan uppehåll. Detta för att åstadkomma ett blodflöde som minskar risken för hjärnskador och ökar överlevnaden. En ny studie visar att mekaniska bröstkompressioner ger lika bra resultat som manuella bröstkompressioner.

  • Unik svensk registerstudie kan ändra behandling vid hjärtinfarkt

    Att suga ut blodproppar ur hjärtats kranskärl vid akut hjärtinfarkt räddar inte fler liv jämfört med att endast behandla med ballongvidgning. Det visar en ny unik skandinavisk studie, som presenteras idag vid Europeiska hjärtläkarkonferensen i Amsterdam. Resultaten publiceras samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

  • Margot Wallström 2013 års Dag Hammarskjöldföreläsare

    Sexuellt våld i väpnade konflikter är temat när Margot Wallström håller årets Dag Hammarskjöldföreläsning i Uppsala universitets aula den 9 september. Margot Wallström har tidigare haft rollen som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

Visa mer