Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Tips på forskare vid Uppsala universitet sommaren 2014

    I listan nedan finns forskare från ämnen som ofta blir aktuella under sommaren, liksom tips på experter som kan kommentera höstens val. Observera att även forskarna på denna lista är lediga under delar av sommaren. Vissa finns tillgängliga även under sin ledighet medan andra inte gör det. Prova gärna att skicka ett mail om du inte får kontakt via telefon.

  • Fredsforskare rapporterar höga dödssiffror trots oförändrat antal konflikter

    Förra året var 33 konflikter aktiva, vilket är en ökning med en sedan 2012. Det visar nypublicerade data från fredsforskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP). Siffran har varit stabil det senaste decenniet. Antalet stridsrelaterade dödsoffer har dock ökat under de senaste åren och två av fem stridsrelaterade dödsoffer 2012 dog i Syrien.

  • ”Fetmagenen” FTO kopplad till förändrad hormonbalans som får oss att äta mer

    Personer som bär på genen FTO löper större risk än andra att drabbas av fetma. Forskare vid Uppsala universitet och Umeå universitet har nu identifierat några av de mekanismer som gör att bärare av genen går upp i vikt. En ny studie visar att en vanlig variant av FTO påverkar halterna av hormonerna leptin och ghrelin i blodet, hormoner som reglerar hunger och mättnad.

  • Flickor och pojkar hanterar smärta olika

    I en ny avhandling från Uppsala universitet har fysioterapeuten Sara Holm studerat barn och ungdomar som har sökt fysioterapi inom primärvården för smärta i muskler och leder. Resultaten visade att dessa barn och ungdomar upplevde en lägre hälsorelaterad livskvalitet än smärtfria jämnåriga men också att flickor och pojkar hanterade sin smärta på olika sätt.

  • Inbjudan till pressvisning av Ikebana & Contemporary Plant Art

    Den 13 juni, kl 11.00, hålls en pressvisning av årets sommarutställning i Botaniska trädgården. I denna unika satsning sammanförs samtidskonst med den traditionella konstarten Ikebana genom sju japanska konstnärer verk i Thunbergs vackra orangeri.

  • Artificiella magnetiska jätteatomer skapade med nanoteknologi

    Forskare vid avdelningen för materialfysik i Uppsala har visat att det går att skapa artificiella magnetiska jätteatomer med hjälp av nanoteknologi. De nya fynden presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology.

  • Mödrars förhållande till risker undersökt i ny avhandling

    Hur bär vi oss åt för att leva med alla de risker vi ständigt konfronteras med i det moderna samhället? I en ny avhandling från Uppsala universitet har sociologen Erik Löfmarck studerat hur välutbildade småbarnsmödrar i Stockholm och Warszawa förhåller sig till risker förknippade med barn och mat.

  • Ny avhandling om läkare med utländsk utbildning

    Antalet läkare med utländsk utbildning ökar stadigt i Sverige. I en ny avhandling från Uppsala universitet riktas ljuset mot läkarnas egna berättelser om att komma till Sverige, de villkor de möter och hur de själva skapar sig tillhörigheter och en plats inom den svenska läkarkåren.

  • Uppsala Health Summit engagerar – toppmötet inleds nästa vecka

    Vi lever allt längre och andelen äldre väntas öka radikalt de närmaste årtiondena i stora delar av världen. Fram till 2050 väntas vårdkostnaderna i Sverige öka med totalt 30 procent, och för äldreomsorgen med hela 70 procent. Nästa veckas toppmöte om hälsosamt åldrande har lockat flera högt uppsatta politiker, opinionsbildare och experter från vård, akademi och företag till Uppsala.

  • Framsteg inom protonstrålning av barn ämne för nordiskt symposium

    Vilka cancersjuka barn ska behandlas med protonstrålning, hur ska narkosen anpassas och är vården redo att stötta barn som får neuropsykologiska problem efter behandlingen? Det är några frågor som diskuteras när experter möts i Uppsala 2-3 juni. Det är första gången ett nordiskt symposium arrangeras på detta tema.

Visa mer