Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Åtta Nobelpristagare besöker Uppsala

    Enligt en mångårig tradition blir Nobelpristagarna inbjudna till Uppsala universitet i samband med Nobelfestligheterna i Stockholm. I år håller pristagarna i medicin, kemi, fysik och ekonomi öppna föreläsningar den 13 december.

  • Antibiotikaresistens på agendan i Uppsala, Sverige och världen

    Temat för nästa Uppsala Health Summit, som äger rum den 2-3 juni 2015 i Uppsala, är antibiotikaresistens – en av vår tids största globala hälsoutmaningar. Konferensen kommer att ta avstamp i WHOs globala handlingsplan mot antibiotikaresistens, som idag diskuteras vid ett toppmöte i Stockholm men kommer att lanseras vid ett nytt toppmöte i maj.

  • Så hanterar svenskar vardagen som invandrare vid den spanska solkusten

    Över 30 000 svenskar har flyttat på permanent basis till Costa del Sol i södra Spanien och många fler svenskar reser och vistas i regionen temporärt, säsongsmässigt och under kortare tid så som under semester. I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöker etnologen Annie Woube hur dessa svenskar handskas med att vara invandrare i ett annat land och att få vardagslivet att fungera.

  • Nyutvecklad metod stänger av eller slår på gener

    Gener är avgörande för hur allt levande blir till, utvecklas och fungerar. En ny metod från en forskargrupp vid Uppsala universitet gör det möjligt att kunna studera vilka gener som gör vad genom att stänga av eller slå på dem.

  • 2014 års Martin H:son Holmdahl-pristagare utsedda

    Martin H:son Holmdahl-stipendiet är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. I år delas priset ut till två medarbetare som var för sig gjort viktiga insatser för flyktingars och barns rättigheter: Abdulbaghi Ahmad och Rebecca Thorburn Stern.

  • Splittrad IT-användarforskning får struktur i ny avhandling

    ​Intresset från politiker, företag, media och allmänhet för hur Internet påverkar våra liv och vårt samhälle har lett till mängder av undersökningar om IT-användning. I en ny avhandling lyfter IT-forskaren Håkan Selg fram behovet av teoretisk medvetenhet för att stärka forskningens roll som kunskapskälla.

  • Att förebygga trycksår inom vården kräver teamarbete

    ​Den trycksårsförebyggande vården kan förbättras om personal får möjlighet till att reflektera och kommunicera med varandra om hur de tillsammans förhindrar att patienter får trycksår. En ny avhandling vid Uppsala universitet, som läggs fram på Gävle sjukhus, belyser ett problem inom svensk sjukvård som medför patientlidande och höga kostnader.

  • Svensk forskning ut i världen

    ​Svensk forskning ska bli mer känd utomlands. Det är målet med ett tvåårigt projekt som är gemensamt för sex svenska universitet och som riktas mot fem länder i Asien och Sydamerika.

  • Ny metod att snabbt bestämma antibiotikaresistens

    Forskare från Uppsala universitet, SciLifeLab i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala och har utvecklat en ny metod för att snabbt kunna identifiera vilka bakterier som orsakar en infektion och bestämma huruvida de är resistenta eller känsliga mot antibiotika. Fynden publiceras nu i tidskriften Journal of Clinical Microbiology.

  • Efterbehandling efter kranskärlssjukdom kan bli bättre

    Vården kan bli bättre på uppföljning av och långtidsbehandling efter hjärtinfarkt, bland annat genom att justera mediciner och betona betydelsen av en hälsosam livsstil. De visar kardiologiläkaren Kristina Hambraeus i sin avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 13 november. Hon har också undersökt effekten av olika typer av ballongvidgningar med stent.

Visa mer