Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Actionbilder av hur ett fotosyntetiskt proteinkomplex spjälkar vatten

    I en ny artikel som publiceras i Nature visar ett internationellt forskarlag högupplösta bilder av fotosystem II, proteinkomplexet som spjälkar vatten till vätejoner och syre i fotosyntesen. Bilderna kommer att kunna hjälpa forskare att förstå den komplicerade vattenspjälkningsmekanismen och öppna upp för utvecklingen av effektiva och prisvärda apparater för att framställa solbränslen.

  • Nätjournal värdefull för patienter

    Patienter ställer sig mycket positiva till att kunna läsa sin journal på nätet och de möjligheter som denna resurs ger. Det visar en omfattande nationell enkätstudie som letts från Uppsala universitet. Resultaten är speciellt intressanta mot bakgrund av den omfattande kritik som tjänsten fått från vårdpersonal, och den oro som förändringen mött vid införandet.

  • ​Ny databas för medeltida litteratur

    Nu blir det möjligt att forska om omvärldsuppfattningar och rumslighet i medeltida svensk och dansk litteratur. Den nya forskningsinfrastrukturen Norse World som nu lanseras, är en digital tvärvetenskaplig resurs som vänder sig till bland annat forskare inom filologi, historia, litteraturvetenskap och digital humaniora. Forskningen är fritt tillgänglig för både forskare och allmänhet.

  • Art och miljö påverkar vilka groddjur som drabbas av parasitsvamp

    Parasitsvampen Batrachochytrium dendrobatidis orsakar en livshotande infektion hos amfibier. Den har under de senare åren har svampen påträffats hos flera arter i Sverige. I en studie publicerad i PLOS ONE visar forskare från Uppsala universitet att andelen infekterade individer varierar stort mellan arter och att både dammens karaktär och det omkringliggande landskapet påverkar.

  • Proteinevolution undersökt i detalj

    Genom slumpmässiga mutationer förändras våra proteiner utan att funktionen ändras. Men ibland uppkommer nya funktioner till följd av förändringar i proteiner. Forskare vid UU har i detalj studerat hur en ny interaktion mellan två proteiner uppkom och förstärktes. Resultaten publiceras i Science Advances och visar att flera faktorer samverkar när bindningsstyrkan mellan proteinerna optimeras.

  • Nya hedersdoktorer vid Uppsala universitets fakulteter

    De nio fakulteterna vid Uppsala universitet har beslutat vilka de vill utse till hedersdoktorer detta läsår. Bland de nya hedersdoktorerna finns forskare inom fält så som epidemiologi, rättsvetenskap och astrofysik men också en debattredaktör, en författare och översättaren bakom Harry Potter-böckernas svenska trolldomsterminologi.

  • Fossiler av kemiska föreningar bekräftar att djur funnits längre på jorden

    Fossilerade steroider visar att det fanns svampdjur, som tillhör djurriket, i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den kambriska explosionen som gav upphov till en mångfald av djurarter och organismer. Det nya fyndet stöder tidigare forskning vars slutsatser på sin tid inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.

  • Gener bakom syskonmord i svampvärlden kartlagda

    Själviska gener är gener som sprids vidare till nästa generation men som inte har någon fördel för individen i stort och kan ibland vara skadliga. Forskare vid Uppsala universitet har för första gången sekvenserat, eller kartlagt, två stycken själviska gener i mögelsvampen Neurospora intermedia som får svampsporer att döda sina syskon.

  • Våld, kön och kriminalitet tema när nytt Centrum för socialt arbete invigs

    Den 17 oktober invigs det nya Centrum för socialt arbete, Cesar, som ingår i en satsning på utbildning och forskning i detta ämne vid Uppsala universitet. I samband med invigningen arrangeras ett vetenskapligt symposium på temat Våld, kön och kriminalitet – socialt arbete med förövare och utsatta, till vilket journalister är välkomna.

Visa mer