Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Märta Nasvelldagen: Tema psykiatri och ångest

    Ungefär en fjärdedel av alla svenskar drabbas av ångestsyndrom någon gång under livet. I ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset bjuds allmänheten in till Märta Nasvelldagen som i år har tema ångest.

  • Attityder till risk undersökt i ny avhandling

    I biståndsarbete är det viktigt att förstå de faktorer som har betydelse för hur framgångsrika olika projekt blir. I en ny avhandling i nationalekonomi vid Uppsala universitet har kvinnors och mäns, äldres och yngres, hög- och lågutbildades attityder till risk undersökts före, under och efter en dramatisk händelse. Kunskapen kan bidra till att öka möjligheterna till rätt insats vid rätt tidpunkt.

  • Vetenskapsfestivalen SciFest 7-9 mars på Fyrishov

    Vill du prova på att göra en utgrävning och få hjälp av arkeologer och naturvetare att analysera dina fynd? Eller kanske göra en egen jordbävning för att därefter besöka ett virtuellt konstmuseum? Allt detta är möjligt på åttonde upplagan av Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu till helgen. 7-8 mars för skolor och lördag 9 mars öppnas dörrarna för allmänheten.

  • Långlivade föräldrar får avkomma med högre reproduktion

    Genom att manipulera genuttrycket hos en särskild gen som styr åldrande kunde forskare få rundmaskar att bli mer än dubbelt så gamla. Till forskarnas förvåning fick sedan barnen till dessa långlivade maskar fler ungar än andra. Den genetiska manipulationen hade alltså gett högre reproduktion i nästa släktled.

  • Europeisk murödla – variation i färg och beteende, och hur detta möjligen hänger ihop

    Reptiler visar en häpnadsväckande färgvariation och inom vissa arter så förekommer det olika färgvarianter. Nu visar en internationell forskargrupp att två specifika gener har en avgörande betydelse för gul och röd pigmentering hos den europeiska murödlan samt att genetisk variation i dessa gener även är kopplat till variation i djurens beteende.

  • ​Etiska problem med genetisk screening inför graviditet

    Ska den offentliga sjukvården ge par möjlighet till utökad screening för genetiska sjukdomar innan de bestämmer sig för att skaffa barn? Ett sådant screeningprogram skulle kanske ge oss flerreproduktiva valmöjligheter och en större känsla av självbestämmande. Men i den andra vågskålen ligger etiska värden.

  • Hjärnceller som styr rytmer i aptiten identifierade

    Forskare har i en ny studie identifierat hur dygnsrytmer i hjärnans celler styr när på dygnet möss blir hungriga och svarar på hormon som reglerar aptiten. Forskarna hoppas att dessa resultat så småningom kan bana vägen för att förstå hur sömnbrist och skiftarbete leder till fetma och typ 2-diabetes. Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.

  • ​”Man pratar inte om ateism med nära och kära men man gör det online”

    Kvinnliga ateistiska vloggare i USA ifrågasätts ordentligt och en del krävs på bevis på att gud inte existerar. Samtidigt tycker många av dem att det är viktigt att vara ateist i det offentliga rummet. När det kan vara helt omöjligt i privatlivet och i familjen – då blir Youtube en möjlighet att vara synlig, visar en ny avhandling i religionssociologi från Uppsala universitet.

  • Uppsala universitet leder storskaligt forskningsinitiativ om framtidens batterier

    I en värld som rör sig bort från fossila bränslen och mot förnybar energi behövs nya och bättre batterier. Det Uppsalaledda projektet Battery 2030+ har valts ut av EU-kommissionen för att skapa en grogrund för stora visionära, vetenskapliga och långsiktiga forskningsprojekt som tar itu med stora samhällsutmaningar och omvandlar vetenskapliga framsteg till konkreta innovationsmöjligheter.

  • Universitetets utveckling fortsatt stabil

    Fortsatt bra utfall i konkurrens om forskningsanslag och fler internationella studenter. När Uppsala universitet idag behandlade årsredovisningen för 2018 i konsistoriet kunde man konstatera att universitetet fortsätter att utvecklas positivt. Vid mötet fastställdes också vilka studentkårer som ska företräda studenterna den kommande treårsperioden.

Visa mer