Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny kunskap om spädbarn och autism

    Människor använder flera beteenden för att dela med sig av sina upplevelser, som när ett barn följer sin förälders blick och upptäcker ett flygplan på himlen. En ny studie visar att spädbarn som senare diagnostiseras med autism mer sällan tar egna initiativ till att dela sin egen upplevelse. Det här stödjer hypotesen att barn med autism har reducerad social motivation redan när de är spädbarn.

  • Generna påverkar valet att skaffa hund

    En grupp svenska och brittiska forskare har i en ny studie undersökt ärftlighet och hundägande med hjälp av över 35 000 tvillingpar från Svenska Tvillingregistret. Resultaten visar att en persons gener har stort inflytande över valet att skaffa hund. Generna verkar stå för mer än halva förklaringen till att en del blir hundägare och andra inte.

  • Välkommen på Linnés trädgårdsfest

    Lördag 18 maj firas Carl von Linnés 312:e födelsedag. Uppsalabor och besökare är välkomna på en tidsresa tillbaka till 1700-talet med lekar, trädgårdsmarknad, dans, forskarsamtal och dräktvisningar. Följ med på visningar av de växter Linné odlade och delta i experimentverkstad för att lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.

  • ​Ny metod att studera materia och antimateria i universum

    Uppsalaforskare har utvecklat en ny metod som gör det möjligt att studera skillnader mellan materia och antimateria i universum. De har därefter även i ett internationellt samarbete kunnat visa att metoden fungerar.

  • ​Kristallkulor i alunskiffern kan tyda på isbildning i tropiskt hav

    När alunskiffer bildades för ungefär 480 miljoner år sedan har tidigare forskning visat att det var växthusklimat i Sverige, med vattentemperaturer kring 40 C. Men det finns indikatorer på att temperaturen på havsbotten var nära fryspunkten. De här fynden kan leda till att man måste omvärdera alunskifferns bildningsmiljö, visar ny forskning (bla UU) som publiceras i tidskriften Scientific Reports

  • Stipendium till fyra elitidrottande studenter

    Vid Uppsala universitet finns många studenter som parallellt med sina studier idrottar på elitnivå och sedan några år tillbaka finns ett särskilt stipendium riktat till denna grupp. Årets stipendiemottagare är aktiva inom friidrott, klättring, innebandy och gymnastik.

  • Soapbox Science för första gången i Uppsala

    Under eftermiddagen den 25 maj arrangeras Soapbox Science i Uppsala. Tolv kvinnliga forskare från Uppsala universitet och SLU kommer att berätta om sin forskning för allmänheten. Syftet med arrangemanget är dels att träffa och inspirera människor som annars inte skulle komma i kontakt med forskning, dels att lyfta fram kvinnliga forskare och den forskning de bedriver.

  • Blockering av cellernas proteinfabriker kan minska spridning av cancermetastaser

    Nästan nittio procent av alla dödsfall i cancer beror på att tumören har spridit sig. En studie från Uppsala universitet visar att en process som gör att cellerna kan sprida sig underlättas av nybildning av ribosomer, de komponenter i cellen där proteiner produceras. Resultaten öppnar för ett nytt sätt att behandla avancerad cancer. Studien publiceras i tidskriften Nature Communications.

  • Svenska och sydafrikanska universitet i samarbete kring Agenda 2030-utmaningar

    Representanter för svenska och sydafrikanska universitet samlas den 6-10 maj för nätverket Sasufs forsknings-och innovationsvecka i Stellenbosch, Sydafrika. Syftet är samarbete kring Agenda 2030-utmaningarna. Förra året arrangerades en första succéartad träff och sedan dess har intresset från forskare, lärosäten och finansiärer i båda länderna växt explosionsartat.

  • Samband mellan höga PCB-nivåer i blodet och för tidig död

    Det finns ett samband mellan höga nivåer av PCB:er i blodet och för tidig död. Det visar en tvärvetenskaplig studie, baserad på 1 000 slumpmässigt utvalda 70-åringar i Uppsala, som idag publiceras i tidskriften JAMA Network Open.
    Studien är en i raden av studier från ett nu drygt tioårigt tvärvetenskapligt samarbete mellan professorerna Lars Lind och Monica Lind vid Uppsala universitet och Akad

  • Nyupptäckt mekanism kan leda till förbättrad blodsockerkontroll

    Många diabetespatienter har inte bara problem med sitt insulin utan även med frisättningen av hormonet glukagon. Forskare vid Uppsala universitet har nu upptäckt en reglermekanism som i förlängningen kan leda till nya möjligheter att förbättra blodsockerkontrollen hos dessa patienter. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia.

Visa mer