Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Torgny Segerstedt-medaljen till språkforskare

    Mats Thelander, professor emeritus i svenska språket, har varit drivande i arbetet med att bygga upp forskning och utbildning i modern svenska i Uppsala och bidragit till förnyelsen av den språkhistoriska forskningen. Nu belönas han med 2020 års Torgny Segerstedt-medalj.

  • Ny avhandling om skyddet av privatlivet i svensk rätt

    I en ny avhandling i juridik analyserar Johanna Chamberlain den svenska lagstiftningen kring intrång i privatlivet. Hon tar upp utmaningar som finns när det gäller att stärka det lagliga skyddet för individen och undersöker möjligheten att via skadeståndsrätten utkräva ansvar från personer som begått ett intrång.

  • ​CRUSH Covid – nytt forskningssamarbete

    Uppsala universitet och Region Uppsala lanserar ett gemensamt forskningsprojekt där man med hjälp av bland annat data från 1177 och virusmätningar i avloppsvatten, ska kunna kartlägga, förebygga och dämpa smittspridningen av viruset covid-19 i Uppsala län. Man kommer även att vetenskapligt utvärdera de åtgärder som används för att stoppa utbrotten.

  • Årets alumn organiserar hjälpen vid världens värsta katastrofer

    Inom 48 timmar ska han kunna vara på plats, var som helst på jorden, för att organisera hjälpinsatser i svåra katastrofer. Jamie LeSueur, global chef för katastrofinsatser vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, har utnämnts till Årets alumn vid Uppsala universitet 2020.

  • Kväveoxid möjlig behandling vid covid-19

    Forskare vid Uppsala universitet har funnit att en behandling som fungerade på det coronavirus som låg bakom sars-epidemin 2003 även har effekt på det närbesläktade viruset SARS-CoV-2 som orsakar den pågående covid-19-pandemin. Det handlar om kväveoxid, ett ämne kroppen själv producerar och som har virusdödande egenskaper. Studien publiceras i tidskriften Redox Biology.

  • ​Stötande för atomer

    Forskare vid Uppsala universitet har i samarbete med kollegor vid Max Born-institutet i Berlin och röntgenlasern European XFEL introducerat atombiljard för fundamentala studier av ultrasnabba förlopp. Forskningen publiceras nu i tidskriften Science.

  • Nytt snabbtest visar hur antibiotika samverkar för att döda bakterier

    Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en ny metod för att snabbt, enkelt och billigt kunna ta reda på hur effektiva två kombinerade antibiotika är på att stoppa bakteriers tillväxt. Den nya metoden är enkel för laboratorier att använda och kan ge ökade möjligheter för att skräddarsy läkemedelsbehandlingen vid bakterieinfektioner. Studien publiceras i PLOS Biology.

  • Sömnproblem liten påverkan på typ 2-diabetiker som medicinerar

    ​Patienter som medicinerar för typ 2-diabetes behöver inte oroa sig för sina sömnproblem – när det gäller nivån på långtidsblodsockret. En ny studie från Uppsala universitet, gjord på över 13 000 patienter, visar att problemen påverkar det långsiktiga blodsockervärdet (HbA1c) i väldigt liten utsträckning och att det viktigaste är att patienterna fortsätter att medicinera.

  • Svårt driva skadeståndsmål vid immateriella intrång

    Att fastställa skadestånd vid immateriella intrång, som olagligt spridande av upphovsrättsskyddat material, måste alltid göras utifrån ett helhetsgrepp. De skadestånds- och processrättsliga principerna ska fungera som komplement och inte ersätta lagarnas och direktivens särskilda bestämmelser om hur själva ersättningsbestämningen ska göras och vilka särskilda omständigheter som ska vägas in.

  • BATTERY 2030+ - nu startar Europas storskaliga batteriforskningsinitiativ

    Nu drar den europeiska forskningssatsningen BATTERY 2030+ igång. Syftet är att göra Europa världsledande inom utveckling och produktion av framtidens batterier. Dessa behöver få större lagringskapacitet, längre livslängd, bli säkrare och miljövänligare än dagens batterier för att lättare klara omställningen till ett mer klimatneutralt samhälle. Projektet leds från Uppsala universitet.

  • Möjlig mekanism bakom blodproppar vid covid-19 funnen

    Varför drabbas så många patienter med covid-19 av blodproppar? Det är inte klarlagt, men forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset har nu hittat en mekanism där ett särskilt protein tros trigga igång en del av vårt immunförsvar som kan göra blodet mer benäget att koagulera och bilda proppar. Studien har publicerats i Thrombosis and Haemostasis.

Visa mer