Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Tjugo år efter den svenska modellens fall

Tjugo år efter den svenska modellen etableras en ny arbetsmarknadsregim som kännetecknas av en tilltagande europeisering. Sofia Murhem har i sin avhandling studerat utvecklingen av den så kallade svenska modellen och dess omformulering till en ny arbetsmarknadsregim.

Manligt läkarskap och kvinnliga läkare

Män är "läkare", medan kvinnor är "kvinnliga läkare" och exceptionella men samtidigt bristfälliga kvinnor. Kristina Eriksson visar i sin avhandling hur kulturella föreställningar om kön bidrar till att kvinnor och män också i dagens jämställda Sverige möter olika villkor och möjligheter i samhälls-, arbets- och familjeliv.

”TWAR-bakterier” vanliga hos förskolebarn

Bakterien Chlamydia pneumoniae, även kallad TWAR, blev för tjugo år sedan delvis felaktigt utpekad för att orsaka den så kallade orienterarsjukan. Erik Normann konstaterar i sitt avhandlingsarbete att C. pneumoniae är relativt vanlig hos förskolebarn. Oftast orsakar dock bakterien bara lindrig sjukdom utan ytterligare hälsoeffekter de närmst följande åren. Ny avhandling: Chlamydia pneumon

Mjukvara för snabb och enkel jämförelser mellan webbplatser

Vilket internetföretag säljer boken du vill ha billigast? Att ta reda på det kräver att man själv jämför flera olika webbplatser. Timour Katchaounov har i sin avhandling analyserat och utvecklat programvara, så kallade mediatorer, som kan hjälpa användaren att få ett snabbt svar. Tänk er alla webbplatser som säljer CD och böcker liksom alla de datorsystem som används i företag, universitet oc

Ny kunskap om spridning av parasitsjukdom

Chagas sjukdom är obotlig och orsakar stort lidande bland de fattiga i Latinamerika. Vaccin saknas och behandlingen inriktas främst på bekämpning av de skinnbaggar som överför smittan. Carlota Monroys avhandling ger ny kunskap som förbättrar möjligheterna att begränsa sjukdomens spridning. Chagas sjukdom, som är besläktad med den mer kända sömnsjukan i Afrika, är en av de vanligaste insektsöv

Mutation i icke-kodande DNA gör tamgrisen mer muskulös och mindre fet

Forskare vid Uppsala universitet och SLU rapporterar i senaste numret av Nature att de har identifierat en regulatorisk mutation i en gen för en känd tillväxtfaktor som gör att tamgrisen får mer muskler och ansätter mindre fett än vad vildsvinet gör. De flesta egenskaper, liksom vanliga sjukdomar som diabetes, har en multifaktoriell bakgrund vilket innebär att de påverkas av många olika gener

Stor konferens: Forskare möter praktiker om barn- och ungdomsforskning

Lärare, förskollärare och socialsekreterare från hela länet samlas på Uppsala universitet den 27 oktober för att ta del av forskning om barn och ungdomar. Förhoppningen är att kontakter ska knytas och att konferensen ska inspirera dem som möter barn i jobbet varje dag.

Bättre blås med datorns hjälp

Hur ska formen på ett instrument förändras för att låta bättre? Med utgångspunkt från komplicerade matematiska ekvationer för hur instrumentet fungerar har Daniel Noreland vid Uppsala universitet använt datorn för att hitta den optimala formen för bästa akustik.

Nytt svenskt rekord i produktion av tunga grundämnen

Genom att slå samman uranisotopen 238 med magnesiumisotopen 26 har Uppsalaforskare skapat ett grundämne som har 104 protoner i sin atomkärna. I Sverige har man aldrig tidigare skapat ett så tungt grundämne.

Industriellt samarbete om Uppsalas solceller

Om cirka fem år finns de första fabrikstillverkade solcellspanelerna som utvecklats i Uppsala på marknaden. Det kan bli verklighet tack vare ett nytt avtal mellan tre stora företag, två investeringsfonder och ett avknoppningsföretag från Uppsala universitets Ångström Solar Center.

Internationell konferens om elektronisk spektroskopi

Under första veckan i Juli arrangeras den internationella ICESS-9 konferensen i Uppsala. Huvudämnet för konferensen är den av Nobelpristagaren Kai Siegbahn och medarbetare utvecklade elektronspektroskopin, som av Siegbahn gavs namnet ESCA.

Design av arbetsstödjande system – för och med användare

Datorsystem kan bli ett hinder i arbetet och minska effektiviteten, om de är dåligt designade. Resultatet blir bättre om användare deltar aktivt under hela systemutvecklingsprocessen. Det har Eva Olsson kommit fram till i sin avhandling, som bygger på fältstudier inom sjukvård, vid en statlig myndighet och inom transportväsendet. Syftet med avhandlingen har varit att ta reda på hur man kan öka

Visa mer

Uppsala universitet - kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477.

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Uppsala universitet

Segerstedthuset, Dag Hammarskjölds väg 7
752 36 Uppsala
Sweden