Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Stor satsning på jämställt akademiskt ledarskap

    Uppsala universitet lanserar ett särskilt ”kraftpaket” i syfte att öka andelen kvinnor bland professorerna och att öka andelen kvinnor med ledningsuppdrag. - Jämställdhet är i högsta grad en kvalitetsfråga, vi vill skapa öppningar i det som brukar kallas glastaket, säger rektor Anders Hallberg.

  • Uppsala studentkår får universitetets nya jämställdhetspris

    Uppsala universitets jämställdhetspris, som i år delas ut för första gången, går till Uppsala studentkårs jämlikhetsgrupp. Studentkåren får priset bland annat för sin granskning av universitetets jämställdhetsplaner. Prisutdelningen sker den 24 april.

  • Kai Siegbahn-utställning invigs med symposium

    Uppsalaprofessorn och nobelpristagaren Kai Siegbahn, som skulle ha fyllt 90 år i april, får en egen, permanent utställning på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Utställningen ”Kai Siegbahn och ESCA” invigs onsdagen den 23 april med ett symposium där forskare berättar om Siegbahns arbete och om den forskning som idag pågår på Ångströmlaboratoriet.

  • Vassare läkemedelsframställning med datorns hjälp

    För snabb, säker och billig framställning av läkemedel behövs fördjupad kunskap om de industriella processerna. Jörgen Samuelsson har i sitt avhandlingsarbete gjort avsevärda framsteg när det gäller kromatografi, den vanligaste industriella tekniken för rening och analys av läkemedel. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 25 april.

  • Farmaceutiska fakulteten firar 40 år

    Vid Uppsala univeristet finns sedan 40 år landets enda farmaceutiska fakultet. Detta jubileum firas med en högtid den 24 april med intressanta föreläsare och särskilt inbjudna gäster.

  • Gustaf Adolfs-medaljen till Robert Sund

    Robert Sund, OD:s avgående körledare, har tilldelats den äldre Gustaf Adolfs-medaljen i guld. Han får medaljen för sin betydelsefulla gärning som körledare, musikskapare och utvecklare av körtraditioner vid Uppsala universitet.

  • Solskyddsmedel ger missbildade reproduktionsorgan hos fåglar

    Många hygienprodukter innehåller UV-filter. I solskyddskrämer finns de för att skydda huden, men de kemiska egenskaper som ger UV-filtren en god skyddande effekt kan ibland leda till problem för miljö och hälsa. En studie av Jeanette Axelsson, utförd på fågelembryon, visar att de kan ha skadliga effekter på reproduktionsorganen. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 19 april.

  • Finansministern träffar studenter i nationalekonomi

    Finansminister Anders Borg besöker nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet tisdagen den 22 april. Han kommer att presentera regeringens färska vårproposition för studenterna, som också får möjlighet att ställa frågor till ministern.

  • Preventivmedel ses fortfarande som flickornas ansvar

    Både tonårsflickor och -pojkar anser att preventivmedel i första hand är flickornas ansvar. Ifall de själva eller deras partner skulle bli gravida ses abort som ett självklart val. Det menar Maria Ekstrand, som har undersökt ungdomars syn på risker i samband med sex. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 25 april.

  • Analysmetod kan minska dödlighet i tredje världen

    Att mäta läkemedelshalter i torkat blod istället för i färskt är både smidigare och säkrare. Det visar kemisten Mikaela Malm, som också gjort en analysmetod som i förlängningen kan minska dödligheten i Afrika. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 18 april.

  • Satsningen på länets resursteam fick motsatt effekt

    Samverkan mellan landstinget och Försäkringkassan i form av s k resursteam skulle leda till bättre hälsa och kortare sjukskrivningar för patienten. Men det blev precis tvärtom. Det visar en utvärdering av Uppsala läns satsning på resursteam inom vården som utförts av forskare vid Uppsala universitet.

  • Försoningsprocesser - en riskfylld väg mot läkning efter krig

    När krig tar slut förväntas tidigare bittra fiender leva tillsammans. Men känslorna ändras inte lika snabbt som ett fredsavtal skrivs under. Karen Brounéus har studerat människor i försoningsprocesser efter inbördeskrig. Hennes resultat är omvälvande och oroande - trakasserier och våld drabbar ofta de som vittnat efter konflikter. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 18 april.

Visa mer