Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Dags för ackreditering till Tosca

    Den 13 juni är det premiär för den unika uppsättningen av operan Tosca i Uppsala historiska kvarter. Representanter för media är välkomna att ansöka om ackreditering senast den 2 juni klockan 13.

  • Stefan Karpe får internationellt Puccinipris

    Director musices Stefan Karpe vid Uppsala universitet får International Puccini Award, ett pris som delas ut av Stiftelsen för Puccinifestivalen med anledning av Puccinis 150-årsdag. Stefan Karpe är initiativtagare till projektet med att sätta upp operan Tosca i Uppsala den 13 och 14 juni.

  • Ny modell för typ 2 diabetes lovar bättre läkemedel

    Med en helt ny modell som beskriver och förutsäger koncentrationen av glukos och insulin hos patienter med typ 2 diabetes finns bättre förutsättningar för klinisk utveckling av läkemedel. Petra Jauslin-Stetina, som disputerar den 23 maj vid Uppsala universitet, presenterar i sin avhandling en sådan modell.

  • Internationellt forskarmöte om pulsåderbråck i Uppsala

    Den 22 maj samlas internationella forskare i Uppsala för att diskutera olika aspekter av sjukdomen pulsåderbråck och dess behandling. Uppsala län var först i Sverige med screening av alla 65-åriga män och nu följer andra län efter.

  • Teater, visningar och biologer på stan när Linné firas

    Uppsala universitet arrangerar och deltar i många aktiviteter både i trädgårdarna och på stan när Linnés födelsedag ska firas igen året efter det stora jubileet. Flera biologer visar upp och berättar om sin forskning i Linnés fotspår.

  • Tarmsjukdomar kan orsakas av kroppens immunförsvar

    Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan orsakas av att kroppen utvecklar antikroppar mot proteiner i de slemproducerande bägarcellerna i tarmen. Därmed skulle de räknas till de så kallade autoimmuna sjukdomarna. Det visar Brita Ardesjö i sin avhandling som försvarar vid Uppsala universitet den 15 maj.

  • Skräddarsydd sjukgymnastik förkortar vårdbehovet

    Med hjälp av ett frågeformulär som sjukgymnasten Maria Sandborgh utvecklat och testat kan behandlingen anpassas bättre till varje patient. Viktigt är bland annat om patienten känner rädsla för rörelser, eller ha låg tilltro till den egna förmågan att utföra aktiviteter som är viktiga för patienten. Den 16 maj lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.

  • Global, politisk myndighet som en lösning på klimatfrågan

    Att vi behöver koordinera vårt miljöarbete globalt om vi ska lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser är många experter eniga om. Statsvetaren Aaron Maltais vid Uppsala universitet går så långt som att föreslå en global, politisk miljömyndighet. I sin avhandling, som han lägger fram den 16 maj, argumenterar han för vår moraliska plikt att ta itu med den globala uppvärmningen.

  • Matematik kan beskriva beslut i djurvärlden

    Fåglar, fiskar och zebror - många djur håller gärna samman vi förflyttning. Dessutom kan en enkel, matematisk regel beskriva vad som styr valet av riktning. Det visar ett forskningssamarbete mellan Uppsalamatematikern David Sumpter och biologiska forskare vid Leeds University, som publiceras i nya numret av PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.

  • Ny hyperkänslig metod mäter hormoner

    Extremt känslig diagnostiska metoder för att mäta hormoner kan bli en skjuts framåt för kunskapen om och behandling av en rad vanliga folksjukdomar, liksom av ofrivillig barnlöshet och infertilitet. Mark Kushnir har i sin avhandling, som han lägger fram vid Uppsala universitet den 16 maj, utvecklat sådana metoder som redan visat sig hålla måttet mer än väl.

  • Livets mening fångas i samtal med andra men upplevs inifrån

    Hur upplever vi känslan av mening i livet och vad är det som behövs för att vi ska kunna granska, värdera och kanske omvärdera vad som är meningsfullt? Religionsfilosofen Lena Edlund ger i sin avhandling en bild av detta baserad på ett brett spektrum av filosofiska tankegångar. Den 16 maj disputerar hon vid Uppsala universitet.

  • Human vision inadequate for research on bird vision

    The most attractive male birds attract more females and as a result are most successful in terms of reproduction. This is the starting point of many studies looking for factors that influence sexual selection in birds. However, is it reasonable to assume that birds see what we see?

Visa mer