Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Avancerat sökverktyg gör proteinatlasen ännu bättre

    En atlas över människans alla proteiner håller på att sammanställas av svenska forskare vid Uppsala universitet och KTH. Den kan bli ett kraftfullt verktyg för diagnos och prognos av cancersjukdomar och hittills finns 3014 proteiner listade. Nu har forskargruppen utvecklat en funktion som gör det snabbt och smidigt att hitta vad man söker i atlasen.

  • Föräldrar till cancersjuka barn behöver också få vård

    Varje år får cirka 600 svenska föräldrar besked om att deras barn har en cancersjukdom. Många av dessa föräldrar skulle behöva mer praktiskt stöd än de får idag, för att åtminstone till viss del kunna upprätthålla sina vanliga liv och på så sätt minska risken för post-traumatiskt stressymtom. Det visar en avhandling av Ulrika Pöder som granskas vid Uppsala universitet den 28 maj.

  • Important conference on research for global development

    What research is needed to be able to create a sustainable future, and how can we attain good global cooperation? For three days, May 27-29, Uppsala will be the geographical center of a broad discussion about future global challenges under the theme "Meeting Global Challenges in Research Cooperation."

  • Angelägen konferens om forskning för global utveckling

    Vilken forskning behövs för att lyckas bygga en hållbar framtid och hur uppnår man ett bra globalt samarbete? Under tre dagar, 27-29 maj, kommer Uppsala att vara geografisk mittpunkt för en bred diskussion om framtida globala utmaningar med temat "Meeting Global Challenges in Research Cooperation". SIDA, UD, forskningsfinansiärer och universitet deltar i paneldebatterna.

  • Hur man behärskar passioner

    Hur ska man behärska passioner när förnuftet inte ensamt lyckas med det? Minna Koivuniemi har undersökt frågan med hjälp av bland annat Spinozas tankar, och lägger fram sin avhandling i filosofihistoria vid Uppsala universitet den 24 maj.

  • Mer p53 = mindre cancer

    Varje dag exponeras vi för ämnen som orsakar skador på våra celler. Det kan vara fria radikaler, ultraviolett strålning, cancerogena ämnen eller något läkemedel. Kyle Christian vid Uppsala universitet har studerat hur skadorna påverkar de molekylära mekanismerna i cellerna och har hittat ett sätt att påverka en av generna som styr utvecklingen av cancer.

  • Dina tänder kan förvarna om hjärtattack

    Hälften av befolkningen i västvärlden dör i hjärtkärlsjukdom. Orsaken till en stor andel av fallen saknar förklaring. Anders Holmlund vid Uppsala universitet har undersökt om dåliga tänder och inflammation i munhålan kan vara avgörande.

  • Smart framställning gör plasma industriellt användbart

    Plasma framställs av gas och används för att till exempel rena avgaser. Daniel Söderström presenterar i sin avhandling egenskaperna hos två nya plasman som skapats vid vanligt atmosfärstryck i form av långa plymer. Den 28 maj disputerar han vid Uppsala universitet.

  • Arbete inom kyrka och vård medför hälsorisker

    Yrkesgrupper med människovårdande arbeten drabbas ofta av stress och ohälsa. Ann-Sophie Hanssons studier inom Svenska kyrkan och äldrevården visar bland annat att ett alltför starkt engagemang bland anställda är på gott och ont och tenderar leda till svårigheter att sätta gränser i arbetet. Gemensamt är bristen på återhämtning vilket ofta resulterar i utmattningssymptom och sjukskrivning.

  • Juridikstuderande utses till Årets student

    Årets Uppsalastudent 2008 heter Niklas Elofsson och läser juridik och ekonomi. Han är också nyligen vald till studenternas nye övermarskalk. Priset, ett stipendium på 100 000 kronor, överlämnades av Anders Wall när Studenternas dag firades idag.

  • Mekanism bakom störd vätskebalans i njure utredd

    I njurarna sker de processer som har betydelse för kroppens vätskebalans. Vid inflammation, diabetes, eller vid transplantationer, kan denna viktiga balans störas och Louise Rügheimer har i sin avhandling undersökt detta närmare. Den 23 maj sker disputationen vid Uppsala universitet.

  • Snäv diskussion om åldrande och bilkörning

    Diskussionen om åldrande och bilkörning inom svensk transportpolitik har fokuserat på körkortsfrågor, vilket gör att perspektivet blir snävt. Andra frågor som anpassning av fordon, trafikmiljö och hastighet har hamnat i bakgrunden. Det visar sociologen Satu Heikkinen i sin avhandling, som hon försvarar vid Uppsala universitet den 23 maj.

Visa mer