Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Tosca i bild

    Idag är det dags för premiär av Tosca, vilket bland annat kommer att märkas i form av kanonskott utanför domkyrkan. Bilder från föreställningen kommer att bli tillgängliga under dagen.

  • Uppsala universitet - en del av Högskolan på Gotland

    Vad har Högskolan på Gotland gemensamt med Uppsala universitet? Jo, insikten om att studenterna måste kunna påverka innehållet i sin utbildning även efter att de påbörjat sina studier – utan att börja om. Därför inleder nu de båda lärosätena ett samarbete inom ett koncept som heter Liberal Education.

  • Nästa års utbildningsplatser fördelade

    Vetenskapsområdena för humaniora och samhällsvetenskap samt medicin och farmaci ökar med sammanlagt 324 platser nästa år. Det beslutade konsistoriet, universitetets styrelse, idag.

  • Ett steg på vägen mot effektivare lagring av väte

    Ett internationellt forskarlag under ledning av professor Rajeev Ahuja vid Uppsala universitet har på atomär skala kartlagt hur väte frisätts från nanopartiklar tillverkade av magnesium – ett lovande material för lagring av väte. Resultaten finns publicerade i nätupplagan av tidskriften Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

  • Full glory of Vendel Era on display at Valsgärde exhibition

    Adorned helmets, magnificent swords, ceramics and everyday items. The Vendel Period, which took place before the Viking Age, takes centre stage in a new permanent exhibition at Museum Gustavianum, the University Museum of Uppsala.

  • Vendeltid i sin fulla glans i utställning om Valsgärde

    Utsmyckade hjälmar, praktfulla svärd, keramik och vardagsföremål. Vendeltiden, som föregick Vikingatiden, är i blickpunkten för en ny permanent utställning på Museum Gustavianum. Det är de unika, orörda gravarna i Valsgärde utanför Uppsala som får levandegöra svensk historia från folkvandringstid ända fram till medeltid.

  • Ny metod avslöjar virus-värd interaktioner i mikrobiella samhällen

    Genom att använda små DNA-fragment från mikroorganismer i sura undervattenskällor har amerikanska och en svensk forskare för första gången lyckats länka viruspopulationer till deras värdorganismer i ett mikrobiellt samhälle. Denna metod kan sannolikt utvecklas även för andra miljöer, t ex i tarmfloran. Studien publicerades i senaste numret av tidskriften Science.

  • Blixtar och åskskydd i fokus på internationell konferens

    Hur skyddar man sig själv och elektronisk utrustning mot åska? Vilken inverkan har blixtar på miljön, och på vilket sätt kan de användas som en global termometer? Bland annat dessa frågor besvaras på en internationell konferens om åskskydd vid Uppsala universitet den 23-26 juni.

  • Ny bok om EU och den svenska arbetsmarknaden

    Kan den fria rörligheten inom EU för varor, tjänster, arbete och kapital förenas med rätten till fackliga stridsåtgärder enligt den svenska modellen? Debatten om detta problem analyseras i en ny bok av Karl-Göran Algotsson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

  • Dikning av kärr har drastiska konsekvenser för växtligheten

    Rikkärr är kalk- och artrika myrar, där bland annat många ovanliga och hotade växtarter finns. Under 1800- och 1900-talen har rikkärren till stor del dikats, vilket har lett till att många arter försvunnit helt. Att restaurera rikärren är svårt och kräver en kombination av åtgärder, visar Kalle Mälson i sin avhandling som granskas vid Uppsala universitet den 7 juni.

  • Ulla och Stig Holmqvists kemipris ger glans åt svensk kemi

    Efter en donation efter Stig Holmqvist, tidigare universitetslektor vid Uppsala universitet, och hans hustru Ulla inrättades 2005 ett vetenskapligt pris i organisk kemi. Den 9 juni uppmärksammas detta pris och dess betydelse för svensk kemi vid en sammankomst med kemister, universitetsledning och släktingar till paret Holmqvist.

  • Atomen är som en bikupa

    Elektroner kretsar kring atomkärnan likt bin kring en bikupa. Oksana Travnikova har i sin avhandling studerat hur man, genom att bland annat ändra antalet elektroner i atomen, kan modellera nya material med bättre egenskaper, något som i förlängningen kan resultera i till exempel effektivare läkemedel och mindre hårddiskar. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 5 juni.

Visa mer