Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Balkan i fokus i ny föreläsningsserie

    "Balkan i Europa - Identitet och nationsbildning i Sydösteuropa" är rubriken på en föreläsningsserie vid Uppsala universitet under hösten 2009 och våren 2010. I en rad föreläsningar kommer olika aspekter av före detta Jugoslaviens kultur och historia att belysas. Fokus ligger på de lokala stats- och nationsbildningsprocesserna och deras påverkan på identitetsbildning, kultur och språk.

  • Prova på naturvetenskap på Museum Gustavianum

    En interaktiv resa genom astronomins och matematikens historia, i kombination med en experimentverkstad i fysik, är ingredienserna i utställningen "Prova på naturvetenskap" som invigs den 9 oktober på Museum Gustavianum vid Uppsala universitet. Utställningen är ett samarbete mellan forskare och studenter vid universitetet och riktar sig främst till skolelever.

  • Nyinstiftat pris till Kai Siegbahns minne delas ut i Uppsala

    Dr Eli Rotenberg, framstående forskare inom elektronspektroskopi, blir den första mottagaren av ett helt nyinstiftat pris till Uppsala universitets senaste Nobelpristagare Kai Siegbahns minne. Ceremonin äger rum den 2 oktober.

  • 90 år med förskollärarutbildningen i Uppsala i ny bok

    Från seminarieklass till akademi: Det är titeln på en ny bok med förskollärarutbildningen i Uppsala i fokus. Den berättar om starten som påbyggnad till flickskolan i privat regi, via statligt seminarium till akademisk universitetsutbildning. Den berättar också om en rad starkt engagerade kvinnor och om männens inträde i förskolans värld.

  • Vågkraft bidrar till den biologiska mångfalden i havet

    Vågkraftverk behöver inte ha negativ inverkan på den biologiska mångfalden, tvärtom. Olivia Langhamer har studerat Uppsala universitets vågkraftsprojekt i Lysekil, där man har byggt konstruktioner med ihåligheter för att skapa gömställen för djur som lever i vattnet. Det här har ökat den biologiska mångfalden, visar hon i sin avhandling som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 2 oktober.

  • Ädelstensmasken är nyckeln till djurens tidiga evolution

    En liten ädelstensmask som lever på djupt vatten vid svenska västkusten är den mest ursprungliga arten bland de tvåsidiga djuren som fortfarande lever i Sverige. Andreas Wallberg, som disputerade den 25 september vid Uppsala universitet, har granskat ädelstensmasken i sin avhandling. Hans studier visar att den har egenskaper som senare banat väg för vår tids enorma mångfald av djurarter.

  • Känsligt instrument kan avslöja biologisk krigföring

    En forskargrupp vid Uppsala universitet har i samarbete med FOI och Uppsalaföretaget Q-linea AB, utvecklat ett system för snabb och känslig detektion av farliga sporer och bakterier i luft. Ett första test i fält visade mycket lovande resultat.

  • Uppdaterat: Nytt program för universitetets samverkan beslutat

    Universitetet ska bidra till samhällsutvecklingen och finnas med i det offentliga samtalet. Genom att samarbeta med offentliga och privata aktörer nationellt och internationellt ska kunskap omvandlas till nytta. Idag antog konsistoriet ett nytt program för samverkan.

  • Nytt program för universitetets samverkan beslutat

    Universitetet ska bidra till samhällsutvecklingen och finnas med i det offentliga samtalet. Genom att samarbeta med offentliga och privata aktörer nationellt och internationellt ska kunskap omvandlas till nytta. Idag antog konsistoriet ett nytt program för samverkan.

  • Juristerna utser två nya hedersdoktorer

    Docent Johanna Niemi från Rättspolitiska forskningsinstitutet i Helsingfors och professor Michael Lang vid Institut für Österreichisches und Internationales Steuerrecht i Wien har utsetts till nya hedersdoktorer vid juridiska fakulteten.

  • Uppsats om ansvar för underhåll av hyresrätt får pris.

    Årets pris för bästa examensarbete inom fastighetsrätt går till Linnéa Ahlborn, som i sitt examensarbete vid Uppsala universitet analyserat hyresvärdars ansvar för underhållskostnader i jämförelse med hyresgästers skadeståndsskylighet för onormalt slitage vid hyra av bostad.

  • Datormodeller förutsäger om läkemedlen passar ihop

    Interaktionen mellan och biverkningar av olika läkemedel går att förklara och förutsäga med hjälp av datorbaserade modeller. Det här kan underlätta utvecklingen av nya läkemedel, och minskar dessutom behovet av djur- och människostudier. Gustav Ahlin vid Uppsala universitet har utvecklat nya sådana modeller i sin avhandling, som han försvarar den 2 oktober.

Visa mer