Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny mekanism förklarar hur kroppen hämmar nybildning av blodkärl

    Forskare vid Uppsala universitet har i samarbete med svenska och utländska kollegor identifierat en helt ny mekanism, som förklarar funktionen bakom ett av de proteiner i kroppen som hämmar nybildningen av blodkärl. Att förhindra nya blodkärl från att bildas är en viktig del i behandlingen av till exempel cancer. Studien publiceras i novembernumret av tidskriften Molecular Cancer Research.

  • Studenter i teknik och naturvetenskap får mentorer i arbetslivet

    Att skapa en mjukare övergång från studier till yrkeslivet är ett av syftena med mentorsprogrammet i teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet som drar igång för hösten den 10 november. Drygt 30 studenter i slutskedet av sina studier får då träffa sin nya mentor, en yrkesverksam naturvetare eller ingenjör.

  • Pressinbjudan: Kärnavfallsfrågan ventileras i paneldiskussion

    Avfallet från svenska kärnkraftverk kommer att slutförvaras i Forsmark, bara sex mil från Uppsala. Inom universitetet finns forskare om arbetar med lösningar på olika problem med tekniken, och andra som forskar på riskuppfattning, strålningsrisker och etik. Den 11 november får anställda och studenter på Uppsala universitet och SLU chansen att debattera kärnavfallsfrågan.

  • Nya professorerna presenterar sig

    Hela nästa vecka presenterar sig Uppsala universitets nya professorer med korta föreläsningar i universitetshuset. Höjdpunkten - den högtidliga installationsakten - äger sedan rum den 13 november i universitetsaulan.

  • DNA molecules in moss open door to new biotechnology

    Plasmids, which are DNA molecules capable of independent replication in cells, have played an important role in gene technology. Researchers from Uppsala University have now demonstrated that plasmid-based methods, which had been limited to single-cell organisms, can be extended to mosses, opening the door to applications of a number of powerful techniques in plant research.

  • DNA-molekyler i mossa öppnar dörren för ny bioteknik

    Plasmider, DNA-molekyler som kan föröka sig på egen hand inne i celler, har spelat en viktig roll i gentekniken. Användningen har hittills varit begränsad till encelliga organismer som bakterier och jästsvamp, men nu visar Uppsalaforskare att det går att arbeta med plasmider i mossa. Detta öppnar dörren för en rad kraftfulla metoder som hittills inte kunnat användas i växter.

  • Kartläggning av hästens arvsmassa publiceras i Science

    Ikväll publiceras kartläggningen av hästens arvsmassa i Science. Arbetet har letts av Kerstin Lindblad-Toh, professor vid Uppsala universitet och Director of Vertebrate Genome Biology vid Broad Institute. Studien visar på stora likheter mellan hästens och människans arvsmassa och ger nya möjligheter för forskare världen över att leta efter sjukdomsgener hos hästar, och därmed även människor.

  • Etiopiska floraprojektet i hamn efter 30 års arbete

    Efter många forskningsresor, oändliga timmar vid luppen, många diskussioner med forskarkollegor och tio band i A4-format är nu Etiopiens flora komplett. Avslutningen på det projekt som Olle och Inga Hedberg vid avdelningen för systematisk botanik arbetat med under 30 år firas den 9-11 november med ett vetenskapligt symposium.

  • Unga mattesnillen besöker Uppsala

    De kommer från hela landet och brinner för matematik. Den 6-7 november besöker 150 gymnasielever Uppsala universitet för att få en riktig vitaminkick i sitt favoritämne under årets Sonja Kovalevskydagar.

  • Uppväxtmiljön påverkar hjärnans utveckling

    Sadia Oreland har i sin avhandling studerat uppväxtmiljöns betydelse för hjärnans utveckling och alkoholintag hos råttor. Resultaten bidrar till kunskapen om de individuella skillnader i hjärnan som har betydelse för sårbarheten för vissa psykiska sjukdomar. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 7 november.

  • Hållbar energi årets tema på Materialdagen

    Hur kan dagens batterimaterial förbättras? Vilka krav ställs på stålet i olika bränslecellssystem? På Materialdagen den 4 november träffas materialforskare från Uppsala universitet och representanter för industrin för att diskutera frågeställningar och behov hos företag inom energimaterial, och hur forskningen kan hjälpa till att skapa bättre material för hållbar energi.

  • Rapport om IT-användare berättar om framtiden

    Det unga, välutbildade tekniker gjorde på nätet för 10 år sedan gör alla idag. Det pågår en revolution i hur befolkningen kommunicerar över Internet, och redan idag hamnar exempelvis myndigheter på efterkälken i sitt kommunikationsarbete. Nu finns slutrapporten från Nationellt IT-användarcentrums senaste undersökning klar och den väcker tankar om framtiden.

Visa mer