Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Tre Uppsalafysiker söker oupptäckt partikel på CERN

    Under januari och februari disputerar tre forskarstuderande inom partikelfysik vid Uppsala universitet. Samtliga avhandlingar är kopplade till forskningscentret CERN:s partikelaccelerator LHC och berör olika aspekter av en hittills oupptäckt partikel, den laddade Higgsbosonen, vars upptäckt skulle vara ett klart bevis för fysik bortom partikelfysikens standardmodell.

  • En enkel vattenmolekyl hjälper oss mot giftiga ämnen

    Enzymet glutationtransferas skyddar oss mot giftiga ämnen som kan påverka vår arvsmassa. Nu har Uppsalaforskare gjort den oväntade upptäckten att det är en enkel vattenmolekyl som aktiverar detta livsviktiga enzym. Resultaten publiceras i tidskriften Journal of Physical Chemistry och har betydelse för förståelsen av vårt avgiftningssystem.

  • Beethovenkonsert till förmån för Astrid Lindgrens barnsjukhus

    Kungliga Akademiska kapellet från Uppsala och den japanska kören Kando No Daiku möts i ett unikt samarbete. Den första mars framför de Beethovens Symfoni nr 9 i Stockholms Konserthus till förmån för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

  • Konst inspirerad av amöbor och bakterier

    Amöbor och bakterier i skön men farlig förening – det är temat för utställningen "Trojanska hästar" som öppnas lördagen den 13 februari på Museum Gustavianum. Utställningen är ett samarbete mellan konstnären Mattias Fagerholm och forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper.

  • Experter inom biologisk mångfald vid Uppsala universitet

    FN har utsett år 2010 till det internationella året för biologisk mångfald. Vid Uppsala universitet finns många forskare inom biologisk mångfald, i den bifogade listan finns kontaktuppgifter till några av dem.

  • Föreningslivets koppling till politiskt engagemang

    Det finns en idé om att engagemang i föreningar och organisationer gör oss till mer politiskt aktiva medborgare, den så kallade folkrörelsetanken. I den nya boken ”Föreningsliv, delaktighet och lokal politik i det mångkulturella samhället” diskuteras, med stöd av nya forskningsresultat, hur dessa ideal stämmer överens med verkligheten då det gäller personer med utländsk bakgrund.

  • Arbetsgivarna är nöjda med landets juristutbildningar

    Arbetsgivarna ger nyutexaminerade jurister med beröm godkänt. Det visar en ny undersökning som gjorts av de sex svenska universitet som har juristprogram - Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro. 86 procent av de arbetsgivare som nyligen anställt nyutexaminerade jurister anser att de nyutexaminerade har stor eller mycket stor nytta av utbildningen som helhet i sitt arbete.

  • Ny bok om styrning och utvärdering i storstadspolitiken

    Utvärdering är en av vår tids trender inom den offentliga sektorn. Men det finns många koncept för hur en utvärdering ska göras, och inte helt oväntat ger de olika resultat. Nils Hertting och Evert Vedung vid Uppsala universitet har i en ny bok undersökt utvärderingstrenden med utgångspunkt i storstadspolitiken, och menar att utvärdering bör utgå ifrån de idéer som styrt den utvärderade insatsen.

  • Risk för att drabbas av stroke kan mätas med enkelt test

    Personer som har dåligt minne eller andra kognitiva svårigheter kan ha ökad risk att få stroke, oavsett om de fått demensdiagnos eller inte. Idag publiceras en ny studie i tidskriften Neurology som visar att personer i riskzonen för stroke troligen kan identifieras med ett enkelt test.

  • Dog studies reveal strong risk factors for SLE

    Researchers at Uppsala University and the Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) have found several genes that lead to increased risk for an SLE-like autoimmune disorder in dogs. This is the first time scientists have found genes behind such a complex disease. The study is being published today in the Web edition of Nature Genetics.

  • Studier på hund avslöjade starka riskfaktorer för SLE

    Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat flera gener som leder till ökad risk för en SLE-liknande autoimmun sjukdom hos hund. Det är första gången som forskare hittar gener bakom en så komplex sjukdom. Studien publiceras idag i nätupplagan av Nature Genetics.

  • Nya rön om metallhydriders potential som supraledare

    En internationell forskargrupp, ledd av professor Rajeev Ahuja vid Uppsala universitet, presenterar nu nya rön som ger en bättre teoretisk förståelse av supraledande metallhydrider vid höga tryck. Resultaten publiceras i veckans nätupplaga av Proceedings of the National Academy of Sciences i USA (PNAS).

Visa mer