Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny utställning visar en nations historia

    Med anledning av sitt 350-årsjubileum bjuder Värmlands nation in Uppsalaborna bakom kulisserna, till studenternas ”andra vardagsrum”. I en ny utställning på Museum Gustavianum presenteras nationens historia och relation till universitet från 1660-talet till idag.

  • Magnetkamera förbättrar diagnostiken av fostermissbildningar

    Magnetkameraundersökning är ett värdefullt komplement till ultraljud när det gäller diagnostiken av missbildningar hos foster. Magnetkameran kan upptäcka sådant som ultraljudet missar eller har svårighet att upptäcka, till exempel på grund av övervikt hos den gravida kvinnan. Det visar Hashem Amini i en avhandling som granskas vid Uppsala universitet den 7 maj.

  • Idérika unga materialforskare uppmärksammas

    Forskare och entreprenör – javisst kan man vara både och. Den 7 maj uppmärksammar Uppsala universitet unga doktorander och examensarbetare som utvecklat idéer med kommersiell potential vid Ångströmlaboratoriet.

  • Praktisk övning på riktlinjer ger bättre vårdgivare

    Det är känt att patienters tankar om den egna ryggsmärtan har stor betydelse för hur begränsande problemen blir i vardagen – något som också syns i de riktlinjer som finns för vårdpersonal. Problemet är att dessa inte följs, trots att de är väl kända. I sin avhandling, som läggs fram vid Uppsala universitet den 7 maj, visar Ingrid Demmelmaier hur systematisk träning på patientsamtal ger resultat.

  • Pressinbjudan: Högaktuell konferens om giftiga ämnen och fetma

    Stefan Jarls nya dokumentärfilm sätter ljuset på kemikalier med okänd effekt i vår vardag. Forskning pågår, men ger långt ifrån svar på alla frågor. Den 7 juni arrangeras en konferens vid Uppsala universitet där ledande medicinare och toxikologer diskuterar kemikalier i relation till fetma, ett snabbt växande globalt problem. Media hälsas välkomna till konferensen.

  • Uppsala hyllar Hugo Alfvén

    I år är det 100 år sedan Hugo Alfvén tillträdde posten som director musices. På 50-årsdagen av hans bortgång, den 8 maj, hyllas han under en heldag i musikens tecken.

  • Många faktorer bidrar till beslut om sjukskrivning

    Under senaste decenniet har sjukskrivningsfrågor varit flitigt debatterade i media. Distriktsläkaren Gunilla Norrmén vid Uppsala universitet har i sin avhandling undersökt vad det är som gör att en patient blir sjukskriven eller inte. Hennes resultat visar att en avgörande faktor för sjukskrivning är patientens egen bedömning av sin arbetsförmåga.

  • Resa sig upp och gå – vardagsmotorik efter stroke undersökt

    Uppresning från sittande till gående är en förflyttning de flesta människor gör ofta. Men för den som har haft stroke kan rörelsen innebära en utmaning. Sjukgymnasten Gunilla Elmgren Frykberg försvarar den 29 april en avhandling vid Uppsala universitet där hon med bland annat datoriserad laboratorieutrustning undersökt hur personer med stroke använder kroppen när de reser sig.

  • Kräsna mossor kräver kombination av räddande åtgärder

    Mossor står för en väsentlig del den av biologiska mångfalden i svenska skogar. Men intensivt skogsbruk har lett till mindre andel gamla skogar och färre lövträd och ett hårt liv för mossorna. Swantje Löbel visar i sin avhandling att det krävs en kombination av olika naturvårdsåtgärder för att kunna bevara hela artrikedomen.

  • Med NQR-teknik kan även landminor av plast hittas

    Moderna landminor är ofta tillverkade i plast och därför svåra att detektera med tekniker som används idag. Erik Gudmundson vid Uppsala universitet visar i sin avhandling hur man med hjälp av NQR-teknik (kvadrupolär resonans) skulle kunna hitta minor genom att detektera själva sprängämnet.

  • Uppsala universitets studentkårer utsedda

    Uppsala studentkår och Farmacevtiska studentkåren får ställning som studentkårer inom Uppsala universitet för den kommande treårsperioden. Det beslutades idag av konsistoriet.

  • Darwin hade fel om armfotingars utveckling

    I boken Om Arternas Uppkomst skriver Darwin om sina svårigheter att förstå varför vissa nulevande djur inte verkar ha förändras evolutionärt under flera hundra miljoner år. Nya studier av Uppsalaforskare visar att ett av Darwins mest problematiska ”levande fossil” i själva verket har genomgått omfattande förändringar. Resultaten publiceras i det senaste numret av tidskriften Acta Zoologica.

Visa mer