Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny sommarutställning i Linneanum

    Uppsala linneanska trädgårdar har inför årets sommarutställning 2010 bjudit in tre unga konstnärer från Sverige och Norge. De deltagande konstnärerna, Johan Eldrot (1983, SE), Halvor Rønning (1984, NO) och Siri Leira (1985, NO), känner varandra sedan tidigare och har själva valt att arbeta processuellt inför utställningen tillsammans under titeln Precious Periphery.

  • Bengt Långström hyllas för kemin bakom PET-tekniken

    Den gångna helgen har Bengt Långström, professor i radiopharmceuptisk organisk kemi, varit i USA för att ta emot det mycket prestigefyllda priset Georg Charles de Hevesy Nuclear Pioneer Award 2010.

  • Uppsala universitet på världsutställningen i Shanghai

    Under världsutställningen i Shanghai passar Uppsala universitet på att återknyta kontakten med sina alumner (tidigare studenter) vid ett speciellt evenemang i svenska paviljongen. Dessutom kommer forskare inom energi att vara på plats under forsknings- och innovationsdagen.

  • Gränsöverskridande forskning om nervsystemet i Uppsala

    Demens eller kronisk smärta är sjukdomstillstånd som ökar i samhället vilket ökar behovet av bättre diagnostik och behandling. Inom ramen för Uppsala Berzelii centrum som funnits sedan 2007 har både den kliniska och grundläggande forskningen på området tagit ett rejält språng framåt. Den 8 juni arrangeras ett öppet seminarium om forskningsläge och framtid.

  • Rebeller lockas av säkerhet, inte pengar

    Inbördeskrig är ett enormt problem i många länder, ofta väldigt fattiga. Vad gör rebellgrupperna i dessa länder för att locka rekryter? En vanlig bild är att rebellerna huvudsakligen bryr sig om pengar, diamanter, och droger. Men den bilden stämmer inte alls, visar Kristine Eck, som 5 juni försvarar sin avhandling vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

  • Forskare slår ett slag för kreativiteten

    Konst, vetenskap och innovation sammanförda i en kreativ mix: Det bjuds man på under ett heldagssymposium, Uppsala Creativity Day 2010, som arrangeras av Junior Faculty vid Uppsala universitet den 18 juni. En av huvudtalarna är Nobelpristagaren Sir Harold Kroto, en lysande föreläsare och inspiratör.

  • Viktiga tröskelbegrepp hjälper datastudenter

    Genom att fokusera mer på hur studenter upplever viktiga begrepp kan datavetenskapliga universitetsutbildningar förbereda studenterna bättre för arbetslivet. Dessa begrepp är nödvändiga för att studenterna ska utveckla en djupförståelse för programmeringen. Det har Jonas Boustedt visat i sin avhandling, som han försvarar vid Uppsala universitet 4 juni.

  • Nytt nätverk för forskning om infektionssjukdomar

    Nya infektionssjukdomar och gamla infektionssjukdomar som återuppstår är ett växande problem i samhället. Nu går forskare inom medicin, veterinärmedicin och ekologi samman i ett nytt nätverk med syftet att tillsammans försöka förstå dynamiken bakom dessa sjukdomar. Bakom satsningen står Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Linnéuniversitetet och Statens veterinärmedicinska anstalt.

  • Den fria formen i svensk 60-talsdesign

    Mitt under den svenska designens mest glansfyllda segertåg på 1960-talet började det pyra under den välpolerade ytan. Med beteckningen den fria formen ringar Cilla Robach vid Uppsala universitet in en relativt okänd företeelse i svensk formhistoria. Det handlar om föremål som bröt mot estetiska normer, mot hantverkstraditioner och mot krav på tingens brukbarhet. Avhandlingen granskas den 4 juni.

  • UU Innovation satsar på humaniora och samhällsvetenskap

    Banbrytande och helt i linje med strategin att utveckla innovationsmiljöer som stärker nyföretagande och tillväxt. Med det omdömet får universitetets näringslivsenhet UU Innovation stöd av Tillväxtverket för att satsa på innovationer inom humaniora och samhällsvetenskap. Universitetet startar också ett servicebolag för konsultuppdrag.

  • Proteinsyntesens kodlås öppnat med datorberäkningar

    Hur kan det komma sig att de molekyler som läser av den genetiska koden ”vet” när det är dags att sluta läsa och släppa loss ett färdigt protein från i cellen? Det är en av de olösta frågorna om hur livet fungerar på mikronivån. I en artikel i den ansedda tidskriften Nature visar Uppsalaforskare i detalj hur detta med all sannolikhet går till.

  • Seminarium om katastrofhjälpen på Haiti

    Den internationella katastrofhjälpen till jordbävningens offer på Haiti är en av de största insatserna genom historien. Vad är möjligt att göra vid en så omfattande händelse? Vilka problem uppstod och hur löstes de av hjälparbetarna? Media hälsas välkomna till ett seminarium den 1 juni inom ramen för en kurs i internationell katastrofhälsovård.

Visa mer