Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny cellterapi på gång för multipel skleros

    Vid multipel skleros, MS, angrips det centrala nervsystemet av immunförsvaret. Moa Fransson har utvecklat en metod där kroppsegna immunhämmande celler används för att specifikt hämma immunreaktionen i hjärnan och visar att den fungerar på möss. Den 3 december försvarar hon sin avhandling vid Uppsala universitet.

  • Att förebygga spridning av resistenta bakterier är en lönsam investering

    Smittspridning av resistenta bakterier i vården är ett hot mot patientsäkerheten och innebär stora kostnader för hälso- och sjukvården. Men det går att förebygga genom ett effektivt samarbete mellan sjukhusledningar och alla inblandade aktörer. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet.

  • Konstnärers skapande karriärer utforskade

    Kulturgeografen Jenny Sjöholm har studerat visuella konstnärers arbetsprojekt, från idé till hur det färdiga verket kommuniceras och kapitaliseras. Hon visar att skapande av konst och karriär går hand i hand i en process knuten till specifika platser. Den 26 november lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.

  • Torgny Segerstedtsmedaljör utsedd

    Torgny Segerstedt medalj för framstående insatser inom humaniora och samhällsvetenskap tilldelas Iain Cameron, professor folkrätt vid Uppsala universitet.

  • Årets Oscarspristagare utsedda

    Uppsala universitet har utsett forskarna Anna-Karin Olsson och Fredrik Palm till årets mottagare av Oscarspriset.

  • Unik civilingenjörsutbildning i medvind 10-årsjubilerar

    Större bredd är ofta ett önskemål från arbetsgivarehåll när civilingenjörers utbildning diskuterats i olika sammanhang. Utöver tekniskt kunnande ställer arbetslivet krav på helhetssyn, affärstänkande och kommunikationsförmåga. Denna vecka firar Uppsala universitets tvärvetenskapliga civilingenjörsutbildning ”System i teknik och samhälle” tio år och konstaterar att den blivit en succé.

  • Forskare möter praktiker i internationellt möte om människohandel

    Hur den globala människohandeln ska bekämpas är en brännande aktuell och mycket angelägen samhällsfråga. Men det behövs bred samverkan för att nå resultat. På torsdag, den 25 november, arrangeras en konferens vid Centrum för rysslandsstudier där världsledande forskare möter dem som arbetar praktiskt med problemet.

  • Ny metod öppnar för storskalig cancerdiagnostik

    Uppsalaforskare har utvecklat en ny teknik för att ta fram rent DNA och RNA från många vävnadsprov på en gång. Tekniken, som presenteras idag i en artikel i tidskriften Chemical Communications, kan leda till bättre cancerdiagnostik och behandling.

  • Svenskhetsnorm upprätthålls i berättelser om internationell adoption

    Genom internationell adoption får ett barn juridisk tillhörighet till ett nytt hem i två bemärkelser; det blir en del av en ny nation och en ny familj. Trots det tillskrivs adopterades ursprung en avgörande roll i samhällets etablerade berättelser om adoption. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

  • Uppsalaforskare deltar i dinosaurieexpedition i Patagonien

    Sist det begav sig var på 1920-talet när en student till Uppsala universitets första professor i paleontologi deltog i Sven Hedins expedition till Kina. Nu är det äntligen dags för svenskt deltagande i en dinosaurieexpedition igen. Forskare från Uppsala universitet ska nu i samarbete med Naturhistoriska museet i Argentina utforska ett av världens fossilrikaste områden i Patagonien.

  • Nya metoder för DNA-analys kan ge effektivare brottsutredningar

    DNA-analyser är ett ovärderligt redskap i dagens brottsutredningar. Men biologiska spår som hittas på en brottsplats är ofta av dålig kvalité. I en ny avhandling från Uppsala universitet presenteras nya metoder som kan ge framgångsrika och effektiva DNA-analyser av nedbrutna prov.

  • Hamburgare, modeexpertis och strumpor på årets Anders Wall-föreläsning i entreprenörskap

    Grundaren av en klassisk hotellkedja, en av männen bakom en lika klassisk hamburgerkedja, modellen som sadlade om till entreprenörskap och författaren och debattören som medverkat i nära hundra böcker om näringsliv. Det är årets huvudtalare på Anders Wall-föreläsning vid Uppsala universitet på torsdag. Bland dagens unga entreprenörer finns hjärnorna bakom framgångssagan Happy Socks.

Visa mer