Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ny art "upptäckt" i Botaniska trädgården

    Efter 25 år blommar vad som mycket väl kan vara en ny art av aloë. Mats Thulin, professor vid avdelningen för systematisk biologi vid Uppsala universitet, hittade 1985 växten på gipskullar i Nugal, Somalia och tog med sig frön hem till Sverige.

  • Kanadensiskt intresse för hållbar energi

    Småskalig hållbar energi i ett kallt klimat – det är intresset som fört en delegation från Yukon, Kanada, till Uppsala i morgon tisdag den 8 februari. Gruppen kommer att titta på en biokolanläggning i Librobäck och besöka Ångströmlaboratoriets energiforskare.

  • Lektorat i svenska en del av både tysk och svensk utrikespolitik

    Undervisningen i svenska vid de tyska universiteten under tidigt 1900-tal var inte bara av intresse för akademiker, utan även i högsta grad för politiska aktörer. Det visar Andreas Åkerlund i sin avhandling i historia som han lägger fram vid Uppsala universitet den 11 februari.

  • Världsunik samling knypplade textilier – en historisk skatt

    Ordet knyppling har under vår tid varit liktydigt med onyttigt kvinnligt arbete. Men under 1500- och 1600-talet var knypplade bårder och uddar av guld och silver på klädedräkt och andra textilier status och förbehållet samhällets allra översta skikt. Textilvetaren Lena Dahrén har gjort den första studien någonsin av detta konst- och kulturhistoriskt värdefulla och världsunika material.

  • Extreme X-ray pulses create unique image of intact virus

    An international research team has managed to capture an image of an intact virus and a membrane structure with the aid of extremely intensive and ultra-short pulses from the world’s first hard X-ray free electron laser. This new advance in structural biology is being published today in the journal Nature.

  • Extrema röntgenpulser skapar unik bild av ett intakt virus

    Ett internationellt forskarteam har lyckats få fram en bild av ett intakt virus och en membranstruktur hos en fotosyntetisk bakterie med hjälp av extremt intensiva och ultrakorta hårdröntgenpulser från världens första frielektronlaser av sitt slag. Detta nya steg inom strukturbiologin publiceras idag i två artiklar i tidskriften Nature.

  • Cellernas insulinfabriker fångade på bild efter transplantation

    Idag kan patienter med typ 1-diabetes behandlas genom transplantation av insulinproducerande celler från donatorer, men cellernas överlevnad är låg. Olof Eriksson presenterar i sin avhandling en avbildningsteknik som gör det möjligt att följa de transplanterade cellerna i kroppen – ett instrument som kan bli viktigt när man vill förstå varför cellerna skadas.

  • Europaperspektiv 2011 om den aktuella eurokrisen

    En euro i kris och allvarliga skuldkriser i flera länder. Denna aktuella situation är temat för årets Europaperspektiv, författad av ledande forskare och utgiven av de svenska universitetens nätverk för europaforskning. Den 2 februari lanseras den i Stockholm vid ett seminarium där bland andra Leif Pagrotsky, tidigare näringsminister och Grekland rådgivare under krisen, medverkar.

  • Viktigt steg i vågkraftstekniken detaljstuderat

    El som produceras av förnybara energikällor behöver i många fall omvandlas innan den kan anslutas till nätet. Cecilia Boström beskriver i sin avhandling hur omvandlingen av elen kan gå till i en vågkraftspark i havet. Disputationen äger rum den 18 februari.

  • Utan Einsteins relativitetsteori startar inga bilar

    Avancerade kvantmekaniska simuleringar visar att bilbatteriers elektromotoriska kraft till 80 procent är en relativistisk effekt. Studien som gjorts av ett svensk-finskt forskarteam har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften Physical Review Letters.

  • Vinterpromotionen med pristagare och nya hedersdoktorer

    98 nya doktorer och 18 hedersdoktorer promoveras och flera priser delas ut vid vinterpromotionen den 28 januari i universitetshusets aula. Flera av de nya hedersdoktorerna håller också öppna föreläsningar under besöket i Uppsala.

Visa mer