Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Internationella studenter nöjda, men bostadsbrist negativ för ryktet

    Forskning och undervisning av hög kvalitet och en fantastisk studentstad med många sociala aktiviteter: Uppsala universitets internationella studenter är i stort sett nöjda med vad de får. Men svårigheten att få bostad vid ankomsten framträder som den överlägset mest missgynnande faktorn för universitetets internationella rykte bland studenter.

  • Störd kalkomsättning ger ökad risk för havandeskapsförgiftning

    I västvärlden är havandeskapsförgiftning den vanligaste orsaken till graviditetsrelaterad dödlighet för både mor och barn. I sin avhandling visar Hella Hultin att risken för att drabbas av havandeskapsförgiftning var mer än tiofaldigad hos kvinnor som tidigare opererats för bisköldkörtelsjukdom.

  • Så kan miljön i Östersjöns skärgårdar förbättras

    Sverige och övriga Östersjöstater står inför stora utmaningar när det gäller att minska utsläppen och förbättra miljön i sina kustvatten för att leva upp till överenskomna internationella åtaganden. Magnus Karlsson har i sin avhandling vidareutvecklat metoder för att förutsäga hur föroreningar transporteras och tas upp av ekosystem i kustzonen.

  • Pressinbjudan: Var med och öppna ”bortglömda” lådor med arkeologiskt material från 1920-talets Kina

    Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet bjuder in media till ett unikt tillfälle att vara med vid öppningen av lådor med fossil från 1920-talets Kina. Lådorna är tidskapslar som under 90 år legat bortglömda i Evolutionsmuseets källare. Omkring 40 lådor med fossildelar av dinosaurier och däggdjur finns kvar av totalt 400 som samlades in av museets grundare professor Carl Wiman.

  • Åttondeklassare tävlar i teknik- och naturvetenskap

    Vilken klass har byggt det bästa självspelande instrumentet och vilka svarar alla rätt på frågorna? På torsdagen den 7 april går semi- och regionfinal för Teknikåttan åter av stapeln på Uppsala universitet.

  • Nya modeller kan förbättra doseringen av antibiotika

    Det växande problemet med antibiotikaresistens är ett stort hot mot den globala folkhälsan. I sin avhandling har Elisabet Nielsen utvecklat matematiska modeller som kan främja en effektivare utvecklingsprocess för läkemedel och som kan förbättra doseringsstrategierna för nya och redan tillgängliga antibiotika. Avhandlingen försvaras den 25 mars.

  • Tvåspråkiga nervceller lär oss mer om hjärnsjukdomar

    Upptäckten att vissa nervceller kan använda två olika signalsubstanser i sin kommunikation gör att forskare nu bättre kan förstå sjukdomar som schizofreni, Parkinsons sjukdom och olika former av beroenden. I tidskriften Nature Reviews Neuroscience presenterar Uppsalaforskaren Åsa Mackenzie, tillsammans med kanadensiska kollegor, en forskningsöversikt över ett nytt spännande område.

  • Ny upptäckt om kroppens signalsystem för inflammatorisk smärta

    Kronisk smärta är ett tillstånd som är oerhört besvärligt för den som drabbas och som man idag inte kan behandla på ett tillfredställande sätt. I en ny studie presenterar nu Uppsalaforskare rön om inflammatorisk smärta som kan få betydelse för utveckling av nya behandlingar. Studien publiceras denna vecka i Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

  • Europa kraftsamlar för gen- och proteinbaserad cancerdiagnostik

    Uppsala universitet deltar i Europas största satsning på ett samarbete mellan akademi och industri i syfte att utveckla ny diagnostik för i första hand tarmcancer. Projektet innebär ett viktigt steg mot att snabbt omsätta forskning i patientnytta inom cancerområdet.

  • Rynkig hund nyckeln till nytt spår inom inflammationsforskning

    En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet och Broad Institute vid MIT och Harvard har upptäckt genen bakom hundrasen Shar-Peis karakteristiskt rynkiga hud. Samma gen visade sig vara kopplad till en kronisk febersjukdom som ofta drabbar rasen. Rönen publiceras idag i PLoS Genetics och har medicinsk betydelse även för människors hälsa.

Visa mer