Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Kamp mellan universiteten i Akademiska rodden

    Heder och ära står på spel när roddare från SLU och Uppsala universitet drabbar samman i Fyrisån för årets upplaga av den Akademiska rodden. Efter flera SLU-segrar är studenter och anställda vid Uppsala universitet mer sugna på revansch än någonsin. På lördag den 21 maj visar det sig vilka lag som är snabbast mellan broarna.

  • Analys av kartor och sjökort kan ersätta dyra fältmätningar

    En avhandling vid Uppsala universitet visar att analyser av kartor och sjökort kan vara ett alternativ till tidskrävande och kostsamma fältmätningar. Civilingenjören Dan Lindgren visar bland annat att det går att beräkna förekomsten av olika sedimenttyper i kustområden med en noggrannhet som är tillräcklig för tillämpningar inom kustvattenförvaltning.

  • Forskarskola i hållbar utveckling bjuder in världen

    Världen står inför flera stora framtidsutmaningar som kräver allmänhetens engagemang: Klimatfrågan, det växande energibehovet, livsmedelsförsörjningen är bara några exempel. Den 17-19 maj samlar Uppsala universitet internationell forskarexpertis till en konferens för att bland annat diskutera vilken roll forskningen kan ha för att utveckla en undervisning för en mer hållbar framtid.

  • Forskningsgenombrott om manlig infertilitet

    Omkring en av tjugo män är infertil. Trots intensiv forskning förblir de underliggande orsakerna till infertiliteten ofta okända. En svensk/australiensisk forskargrupp har nu hittat en ledtråd till mysteriet i gener som finns inuti cellens mitokondrier och bara ärvs på mödernet. Resultaten publiceras nu i tidskriften Science.

  • Universitetsbiblioteket startar webbshop

    Lägg några avhandlingar i kundvagnen, klicka vidare till kassan och betala med kort. Nu erbjuder universitetsbiblioteket näthandel för publikationer i Acta-serien.

  • Nytt mineral upptäckt i Sverige

    Forskare vid Uppsala universitet har i samarbete med ryska forskare upptäckt och karaktäriserat ett nytt mineral i material från Långbangruvan i västra Bergslagen. Mineralet har nu officiellt godkänts av IMA, den internationella mineralogiska sammanslutningen, och kommer att få namnet ”långbanshyttanit” efter det gamla namnet på den gruvby i östra Värmland som materialet härstammar ifrån.

  • Unique canine tooth from Peking man found

    Fossils from so-called Peking man are extremely rare, as most of the finds disappeared during World War II. A unique discovery has been made at the Museum of Evolution at Uppsala University—a canine tooth from Peking Man, untouched since it was dug up in the 1920s in China.

  • Pressinbjudan: Världskonferens om Alzheimerbehandlingar

    Att hitta immunterapeutiska behandlingsmetoder mot Alzheimers sjukdom är ett mycket spännande och expansivt forskningsfält, där Uppsala universitet har en framskjuten internationell ställning. Den 26 -27 maj hålls för andra gången en världskonferens i Uppsala.

  • Unik hörntand från Pekingmänniskan funnen

    Fossil efter Pekingmänniskan är ytterst ovanliga, sedan merparten av fynden försvann under andra världskriget. Nu har en världsunik upptäckt gjorts på Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet. En hörntand av Pekingmänniska, orörd sedan den grävdes fram under 1920-talet i Kina.

  • Den svenske mannen i början av 1900-talet

    Det tidiga 1900-talet var en brytningstid mellan gammalt och nytt. I sin analys av Sven Lidmans Silfverstååhlsvit har Linn Areskoug sett att flera egenskaper som ansågs som manliga i den nationalistiska svenska föreställningsvärlden i början av förra seklet fortfarande eftersträvas i dag. Nationell hängivenhet är kanske omodernt men handlingskraft och självkontroll står fortfarande högt i kurs.

  • Ny markör hopp för säkrare upptäckt av prostatacancer

    En helt ny markör för diagnos av prostatacancer har upptäckts av Uppsalaforskare med hjälp av en unik metod som utvecklats vid institutionen för immunologi, genetik och patologi. Studien, som denna vecka publiceras i amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan leda till säkrare diagnoser och färre onödiga operationer.

Visa mer