Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Kluvna budskap från kyrkorna i Sydafrika om hiv

    De flesta Sydafrikanska ungdomar som får hiv smittas genom oskyddat sex. Alla samhällssektorer, inklusive kyrkorna uppmanas att delta i arbetet med att förhindra spridningen av sjukdomen. I sin avhandling har Elisabet Eriksson sett att kyrkornas information fokuserar främst på moraliska aspekter av sexualitet men att ungdomar bör ha mer nytta av information om olika hiv-förebyggande metoder.

  • Omega-3 fetters antiinflammatoriska egenskaper osäkra

    Omega-3 fetter från fisk har tidigare tillskrivits antiinflammatoriska egenskaper. I en ny avhandling från Uppsala universitet fann man dock inte några belägg för att omega-3 tillskott kunde minska inflammationen hos personer med förhöjd risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Däremot visade resultaten att vegetabiliska omega-6 fetter minskade inflammation.

  • Oceanernas okända bakterier skapar helt nya teorier

    Jordens mest framgångsrika bakterier finns i oceanerna och hör till gruppen SAR11. I en ny studie ger forskare från Uppsala universitet en förklaring till framgången och ifrågasätter samtidigt gängse teori om dessa bakterier. I analysen har de också identifierat en sällsynt och hittills okänd släkting till mitokondrierna, cellernas energikraftverk.

  • Jan Eliasson årets Dag Hammarskjöldföreläsare

    Fred, utveckling och mänskliga rättigheter är temat för Jan Eliasson, diplomat och Sveriges utrikesminister april-oktober 2006, när han håller årets Dag Hammarskjöldföreläsning i universitetsaulan den 18 september.

  • Unika gotländska fossil ger ny syn på forntida hav

    Nya fynd av unikt välbevarade fossila kalkskal från Gotland, Kanada, Australien och Kazakstan ger en helt ny inblick i miljön i det hav som täckte jorden för mer än 400 miljoner år sedan. Nya analysmetoder gör det möjligt att i detalj undersöka fossila skal och på så sätt få insikter i oceankemin i forntida hav. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Geology.

  • Fredpristagaren Ebadi om mänskliga rättigheter

    Den iranske människorättskämpen och fredspristagaren Shirin Ebadi gästar Uppsala universitet den 8 oktober. Hon håller då en öppen föreläsning i universitetsaulan om mänskliga rättigheter utifrån sina erfarenheter i hemlandet.

  • Maja Hagerman och Wilhelm Carlsson hedras

    Maja Hagerman, journalist och författare till den uppmärksammade boken ”Försvunnen värld” och regissören Wilhelm Carlsson, som de senaste åren gett Uppsala två unika operaupplevelser, har utsetts till nya hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten.

  • Internationella amningsråd revideras i Uppsala

    Forskning visar att bröstmjölk har många fördelar för barn som föds mycket tidigt i graviditeten. Den 14-16 september arrangeras en konferens vid Uppsala universitet där en revidering av WHO:s och UNICEF:s program för amningsstöd ska diskuteras. Konferensen ska resonera omkring hur dessa råd kan utformas för att även innefatta neonatalvård.

  • Utbildningsinitiativ i utvecklingsländer fyller 50

    International Science program, ISP, startades av Uppsalaforskare för 50 år sedan. Den 26 september firas den framgångsrika modellen som långsiktigt stöttar utvecklingsländers uppbyggnad av en konkurrenskraftig vetenskaplig kompetens inom matematik, fysik och kemi.

  • Nationella prov i NO under luppen

    Nationella prov i fysik, kemi och biologi har funnits sedan läsåret 2009/2010. Nu ska en grupp Uppsalaforskare i ett nytt forskningsprojekt ta reda på vilken betydelse proven haft för lärarnas undervisning. Snart får cirka 800 lärare i Mälardalen och Sverige en enkät som ingår i studien.

  • Erik Åsard prisas för populärvetenskapligt författande

    Årets Disapris tillfaller Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han får priset för att ha förmedlat nya insikter om USA:s samhälle och för att ha problematiserat den gängse uppfattningen om landet.

Visa mer