Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Språkets betydelse för identiteten hos immigranters ättlingar

    Människor som brutit upp från sina rötter för att bosätta sig i ett nytt land hamnar i en ny språklig och kulturell situation. I sin avhandling har Boglárka Straszer undersökt hur personer med ungersk bakgrund i Sverige och Finland förhåller sig till det ungerska språket och den ungerska kulturen.

  • Inga kända aktiverare kan förklara samspelet mellan antikroppssvaret och komplement

    Människor eller djur som saknar vissa komplementfaktorer får ett sämre antikroppssvar och har högre risk att utveckla autoimmuna sjukdomar. Forskarna har hittills inte förstått hur antikroppar och komplementsystemet samarbetar. En studie ledd av forskare från Uppsala universitet visar att varken IgM eller någon av de andra kända aktiverarna är nödvändig för att sätta igång antikroppssvaret.

  • Två ledande samhällsvetare nya hedersdoktorer

    Anirudh Krishna, forskare inom utvecklingspolitik, och John Langton, historisk geograf, har utsetts till hedersdoktorer vid Uppsala universitets samhällsvetenskapliga fakultet.

  • Konferens om individer i kläm mellan stat och kommun

    I Sverige har det vuxit fram en tudelad välfärdsstat där majoriteten av medborgarna omfattas av ett statligt socialförsäkringssystem medan kommunerna bär det yttersta ansvaret för oförsäkrade individer. Den 17 oktober bjuder Uppsala Center for Labour Studies (UCLS) och FAS in till en konferens för att diskutera forskningen kring de grupper som hamnar mellan stolarna.

  • Landets lärosäten diskuterar forskningskvalitet i Uppsala

    Hur skapas högsta kvalitet inom forskningen? Det är huvudfrågan som ska diskuteras när rektorer, förvaltningschefer och styrelseordförande vid landets universitet och högskolor samlas i Uppsala den 18 oktober. Utbildningsminister Jan Björklund inleder programmet.

  • Verbala förolämpningar i 1630-talets Uppsala

    Att människor förolämpar varandra verbalt är ett tidlöst fenomen. I sin avhandling ger Erik Falk vid institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet en historisk dimension åt förolämpningar genom att undersöka deras funktion i 1630-talets Uppsala.

  • Miljontals nya reglerelement funna i människans arvsmassa

    En internationell forskargrupp ledd av Kerstin Lindblad-Toh vid Uppsala universitet och Broad Institute i USA har kartlagt och jämfört 29 däggdjurs arvsmassa. Resultaten som nu publiceras i Nature visar på miljontals nya reglerelement i människans arvsmassa. Den nya kunskapen är viktig för att förstå hur mutationer i människans arvsmassa ger upphov till sjukdom.

  • Uppsalaforskare tar pulsen på supervulkanen Krakatau

    1883 chockades hela världen av den indonesiska vulkanen Krakataus stora utbrott som orsakade minst 36 000 dödsfall. Vulkanens kollaps kunde höras både i Australien och Indien och den efterföljande tsunamin var mätbar i engelska kanalen. En grupp forskare från Uppsala universitet hoppas nu bättre kunna förklara dess beteende, och hjälpa till med riskförebyggande arbete.

  • Eva Åkesson föreslås bli rektor för Uppsala universitet

    Idag beslutade konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, enhälligt att till regeringen föreslå Eva Åkesson, professor i kemisk fysik, som ny rektor från 1 januari 2012. Därmed gick man helt på hörandeförsamlingens och rekryteringsgruppen förslag.

  • Samband visat mellan miljögifter och åderförkalkning

    Miljögifter som dioxiner, PCB och bekämpningsmedel kan utgöra en risk för hjärtkärlsjukdom. För första gången har ett samband mellan ökande halter av långlivade organiska miljögifter i blodet och åderförkalkning kunnat visas. Studien, som gjorts av forskare vid Uppsala universitet, publiceras denna vecka i den ansedda miljötidskriften Environmental Health Perspectives.

  • Tidiga förfäders fotspår ställs ut på Evolutionsmuseet

    Fotspåren funna i ett stenbrott i Polen visar de fossila avtrycken efter en tetrapod, ett fyrfotadjur, som råkade gå förbi där en dag för ungefär 395 miljoner år sedan. Fynden visar att ryggradsdjur anpassade sig till ett liv på land 18 miljoner år tidigare än vad man tidigare trott. Som enda museum utanför Polen kan Evolutionsmuseet i Uppsala nu visa avgjutningar av dessa spår.

Visa mer