Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Uppsala Akademiska Kammarkör ger Orfeus i underjorden

    Den 1 och 2 januari är det dags för en av det nya årets höjdpunkter: Uppsala Akademiska Kammarkörs nyårskonsert. I en fri gestaltning av Jacques Offenbachs ”Orfeus i underjorden” förläggs handlingens himmel och helvete till den akademiska världen. Vi möter några av Sverige mest lovande solister, Drottningholms Barockensemble samt några universitetsprofiler.

  • Ulf Landegren får Björkénska priset

    Ulf Landegren, professor i molekylär medicin vid Uppsala universitet och SciLifeLab, får Björkénska priset 2011. Han får priset för sin framgångsrika och innovativa forskning inom molekylär medicin.

  • Att börja tala med barn om pappas våld mot mamma kräver komplex läroprocess

    Många barn i Sverige har upplevt våld i sin familj, men de kan ha svårt att komma till tals om detta när det möter socialtjänsten i utredningar om vårdnad, boende och umgänge. Sociologen Gunilla Dahlkild Öhman visar i sin avhandling, som lades fram den 11 november, att det krävs en komplex läroprocess för att kunna börja tala med barn om pappas våld.

  • Expertutvärdering visar högt betyg till forskningen

    Uppsala universitets forskning håller hög klass, ett drygt nittiotal områden hör till det världsledande skiktet. Det visar Uppsala universitets andra stora forskningsutvärdering, KoF11, som idag kl. 10 överlämnas till rektor. Rapporten ska bland annat användas som underlag för strategisk planering och utveckling av universitetet de kommande åren.

  • Uppsala får Sveriges första PET-MR-utrustning

    Forskare vid Uppsala universitet har fått anslag från Vetenskapsrådet för att införskaffa Sveriges första PET-MR-utrusning. Utrustningen kombinerar två existerande tekniker som avbildar kroppen på olika sätt. Att kunna samla in data från båda teknikerna simultant ger möjlighet till bättre diagnostik och mer kunskap om till exempel hjärt- kärlsjukdomar, neurologiska och onkologiska sjukdomar.

  • Kroppslig kunskap tema för utställning

    Den levda kroppen som grund för kunskap är temat på den affischutställning som arrangeras i samband med symposiet Bodies Knowing Bodies, som äger rum i Campus Engelska parken, Uppsala, med start från torsdag. Bland utställarna finns såväl forskare och arkitekter som dansare och dietister.

  • Inget samband mellan D-vitaminintag och starka ben

    Ungefär hälften av alla kvinnor i Sverige över 60 år drabbas av benskörhet. I tidningarnas hälsospalter och reklam uppmanas särskilt kvinnor att äta D-vitamintillskott. Men en ny avhandling från Uppsala universitet visar att kostintaget av vitamin D inte spelar någon stor roll för risken att drabbas av benbrott eller för utveckling av benskörhet.

  • Psalmbokens språk – ett mannens språk

    Teologen och prästen Agneta Lejdhamre har i sin avhandling undersökt psalmtexter ur ett jämställdhets- och kyrkosynsperspektiv. Hon konstaterar att de är tydligt diskriminerande för kvinnor och föreslår ett språk som utmanar föreställningarna om kön. Disputationen ägde rum vid Uppsala universitet den 11 november.

  • Nytt EU-projekt för bättre behandling av unga med fetma och typ 2 diabetes.

    Alltfler unga drabbas av typ 2 diabetes kopplat till övervikt, och behovet av nya behandlingsalternativ är skriande stort. Uppsala universitet ska nu koordinera ett stort EU-projekt som ska fokusera på att förstå de komplexa processerna i de insulinproducerande beta-cellerna i syfte att ta fram läkemedelsalternativ för dessa ungdomar.

  • Följ etikernas diskussion på etikbloggen

    Centrum för forsknings- & bioetik (CRB) vid Uppsala universitet drar igång en etikblogg på både svenska och engelska. Bloggen kommer att ta upp aktuella ämnen ur både forskardebatten och pressen. Med den svenska versionen vill man öppna en möjlighet att diskutera svenska förhållanden med en bredare publik.

  • Första datavetarprogrammet firar 30

    Det datavetenskapliga programmet startade 1981, som det första i Sverige. Detta 30-årsjubileum firas nu på fredag den 11 november med en temadag riktad till programmets nuvarande studenter och sedan en fest för studenter och alumner under kvällen.

Visa mer