Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Strålbehandling vid bröstcancer kan ge förträngningar av hjärtats kranskärl

    Det är känt att viss typ av strålbehandling ökar risken för hjärtinfarkt. En ny bröstcancerstudie vid Uppsala universitet visar att den ökade infarktrisken beror på en strålorsakad skada av kranskärlen. Med denna nya kunskap och modern teknik kan risken minskas eller elimineras. Resultaten publiceras nu i den välrenommerade amerikanska tidsskriften Journal of Clinical Oncology.

  • Ökad inblandning i interna konflikter oroar forskare

    Under de senaste åren har fredsforskare observerat en oroande trend där extern inblandning i interna konflikter – med intensifiering av konflikten som följd – blivit allt vanligare. Detta beskrivs av forskare vid Uppsala Konfliktdataprogram (UCDP) i den senaste rapporten om stater i väpnad konflikt, States in Armed Conflict 2010.

  • Svarta höns bidrar till att förklara snabb evolution hos husdjur

    Människan har i alla tider intresserat sig för sina husdjurs egenskaper och lärt sig föra dem vidare genom avel. Det har lett till en snabb genetisk evolution hos husdjuren, som nu kan undersökas och förklara evolutionens mekanismer i stort. Idag publiceras en studie om svarta höns, som bär på en viss sorts genetisk förändring som spelat en viktig roll under husdjurens snabba evolution.

  • Metod att mäta felläst genetisk kod öppnar nytt forskningsfält

    Allt liv förutsätter snabb och noggrann översättning av den genetiska koden i cellen. Blir det fel påverkar det cellens funktion. Denna vecka publiceras en studie i PNAS nätupplaga där forskare vid Uppsala universitet presenterar en metod som innebär att en rad grundläggande frågor, t ex med anknytning till antibiotikaresistens, nu kan testas experimentellt.

  • Före detta rebellers politiska engagemang viktigt för Liberia

    Återintegreringsprogram för rebeller och soldater är en del av det omfattande fredsarbete som pågår i Liberia. I sin avhandling har statsvetaren Johanna Söderström sett hur dessa program påverkar deltagarnas fortsatta relation till politik efter kriget. Signaler som förmedlas via programmens utformning kan antingen stärka eller gradvis rasera den demokratiska utvecklingen i landet.

  • Uppsala universitets forskningsstrategier klara

    Uppsala universitet vill bidra till att lösa samhällets framtida utmaningar genom strategiska satsningar på grundläggande och tillämpad forskning inom en rad områden. Idag beslutade Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, om de forskningsstrategier för åren 2013-2016 som presenteras för regeringen.

  • Tamiflu i miljön kan ge resistent influensapandemi

    Influensaläkemedlet Tamiflu kommer ut i vattenmiljön då det används i stora mängder. Det visar en ny avhandling vid Uppsala universitet. Låga nivåer av Tamiflu i vatten har också visat sig ge resistens i influensavirus hos änder. Resistenta fågelvirus utgör en fara även för människor och eftersom Tamiflu är en hörnsten i många länders beredskapsplaner är fynden allvarliga.

  • Uppsala välkomnar Gotlands önskan om samgående

    Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, är positiva till samgående med Högskolan på Gotland. En avsiktsförklaring undertecknas av rektorerna imorgon, fredag, och är ett första steg mot samgående. Ett eventuellt beslut om samgående ska presenteras för regeringen under våren 2012.

  • Forskningsprojekt kan ge bättre behandlingar mot svampinfektion

    En ny doktorsavhandling vid Uppsala Universitet kan ha lagt grunden för bättre behandlingar av de svampinfektioner som ofta plågar patienter med nedsatt immunförsvar och patienter med sjukdomen autoimmunt polyendokrint syndrom typ-1. Genom djupare kunskap om kroppens eget försvar mot svampinfektioner kommer framtida behandlingar att kunna riktas mot de drabbade patienternas felaktiga immunförsvar.

  • Lovande forskarrön i kampen mot aids

    Dagens läkemedel mot hiv/aids har gjord den tidigare dödliga sjukdomen till en kronisk men behandlingsbar sjukdom. Trots detta är sjukomen långt ifrån besegrad och det krävs fortfarande kontinuerlig introduktion av nya läkemedel. I sin avhandling har apotekare Per Öhrngren identifierat och utvärderat nya molekyler med god effekt på hiv.

  • Meriterna bakom professorsbefordran undersökta

    Forskning väger tyngst, medan kvalitativt pedagogiskt arbete lönar sig dåligt. Det visar en analys av hur professorer befordras vid Uppsala universitet. Vilka meriter som krävs varierar också mellan fakulteterna. Resultatet kan användas i universitetets utvecklingsarbete.

  • Mer energi finns att hämta i vågkraften

    Vågenergi utgör en stor oexploaterad källa till förnybar energi. Uppsala universitet bedriver forskning om vågraft vid en anläggning utanför Lysekil. I sin avhandling har Jens Engström visat hur anläggningens nuvarande aggregat kan förbättras för att kunna omvandla ännu mer av vågornas energi till elektricitet.

Visa mer