Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • 12,5 miljoner doneras till Uppsala universitetsbibliotek

    Den nyinrättade ”Greta Renborgs fond” ska användas för särskilda satsningar på personarkiv vid handskrifts- och musikenheten, efter att paret Greta och Ulf Renborg testamenterat 12, 5 miljoner till Uppsala universitetsbibliotek.

  • Ny metod kan rädda DNA ur Neandertalskelett

    Att ta fram DNA ur forntida material kräver en extremt noggrann procedur för att förhindra inblandning av modernt DNA från miljön eller från forskarna. Men fossil har ofta legat i museisamlingar i årtionden och är redan förorenade när de anländer till DNA-laboratoriet. Nu finns en metod som kan lösa detta problem.

  • Nordisk kost och grötfrukost kan motverka hjärt-kärlrisk

    Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den förbättrade fettkvaliteten i den nordiska kosten, och vår nordiska grötfrukost kan ha oväntade positiva effekter.

  • Magnetism synliggjort på nanometerskala

    Kunskap om magnetiskt material på nanometerskala är oumbärlig för utvecklingen av framtidens spinnelektroniska komponenter. Hittills har det dock inte varit möjligt att genomföra kvantitativ magnetisk analys på nanoskalor. Uppsalafysiker kan nu visa hur magnetiska egenskaper kan mätas med nanoprecision med hjälp av nanometertunna elektronströmmar i ett elektronmikroskop.

  • Kalciumupptag förklarar inte varför européer utvecklats att tåla mjölk

    Genom att studera DNA från tidiga iberiska jordbrukare kan forskare från Uppsala universitet visa att den allmänt vedertagna evolutionära hypotesen om att mjölk var viktigt för våra förfäders kalciumupptag inte kan ha varit den enda förklaringen till att européer utvecklade tolerans för mjölk.

  • ”Vitbok om statens förhållande till romer och resande bör följas av sanningskommission”

    Regeringens vitbok om övergrepp mot Sveriges romer väntas senare i vår. Den bör kompletteras med en oberoende sanningskommission som kan ge romer och resande upprättelse och återställa förtroendet efter höstens registerskandal. Det menar det nordiska forskarnätverket Romers och resandes historia i Norden (RORHIN), som har sin bas vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet.

  • Ny avhandling visar positiva effekter av långtidsbehandling av diabetes

    I en ny avhandling om diabetes från Uppsala universitet visar allmänläkaren Stefan Jansson att personer med diabetes har fått förbättrad överlevnad under den 30 års-period han studerat. Han har också visat att risken för hjärt-kärlkomplikationer inte minskar genom screening för diabetes.

  • Mitokondriernas gener har stor betydelse

    Tvärt emot vad många forskare hittills har antagit så verkar mitokondriernas gener spela roll för hur väl en individ överlever och förökar sig. Resultaten kommer från forskare vid Uppsala universitet som studerat generna hos en skalbaggsart.

  • Nya rön om fästingöverförda virus och virusursprung

    Antalet sjukdomsfall av TBE i Sverige har ökat markant under det senaste decenniet, trots att förekomsten av TBE-virus i fästingar ofta är mindre än en procent. Av en ny avhandling från Uppsala universitet framgår det att analyser av andelen virusinfekterade fästingar ofta är missvisande, då de genomförs på ett underlag som samlats in på en stor yta.

  • Första dinosaurierna i Saudiarabien identifierade

    Det är mycket ovanligt att man hittar fossil från dinosaurier på den Arabiska halvön. En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har nu analyserat de första fynden av dinosauriefossil från Saudiarabien. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.

  • Ny forskning ger annan bild av svenskarnas historiska konsumtionsvanor

    Genom att studera svenska auktioner under 1700- och 1800-talen kan forskare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet visa att man tidigare grovt underskattat omfattningen av svensk handel. De har också sett att även fattiga människor ägde mycket mer föremål än vad man tidigare trott. Resultaten presenteras nu i en ny bok.

Visa mer