Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Betakaroten – nyttigt för de flesta men skadligt för en del

    De flesta känner till att antioxidanter är bra för hälsan. Men forskningsresultaten på området har varit motsägelsefulla. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Rikard Åsgård att antioxidanten betakaroten ger positiva effekter för de flesta medan den vid höga nivåer av oxidativ stress slår om och bidrar till ökad oxidativ stress och DNA skada.

  • Ny form av cellkommunikation reglerar blodkärlsnybildning och tumörtillväxt

    När tumörer växer till behövs nya blodkärl som kan förse tumörcellerna med syre och näring. En forskargrupp vid Uppsala universitet har upptäckt en ny form av cellkommunikation som gör att blodkärlsbildningen avstannar och tumörtillväxten försenas. Resultaten kan förklara varför friska personer under lång tid kan ha små vilande tumörer som inte växer till utan blodkärlsnybildning.

  • Språkforskare ger ut ny bok om svordomar

    Fula ord finns och har alltid funnits. I en ny bok presenterar en grupp språkforskare från de nordiska länderna den senaste forskningen om svordomar. Hur används svordomar och vilka attityder har funnits till mäns och kvinnors svärande? Och vilka ord drog man till med när man ville säga något riktigt fult på 1600-talet?

  • In i märgen på våra förfäder

    Landryggradsdjur som vi själva har den, men inte nulevande fiskar. Ett forskarteam från Uppsala universitet och European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) i Frankrike kan nu, med hjälp av röntgenstudier på 380 miljoner år gamla fossil, visa att redan de fiskar som först tog steget upp på land hade börjat utveckla benmärg.

  • Första DNA-studien på Linnés växter

    För första gången har en DNA-studie genomförts som jämför Linnés levande växter i Uppsala med hans herbarieark hos Linnean Society i London. Resultatet, som publicerats i tidskriften Taxon, visar att de sibiriska äppelträd som idag växer på Linnés Hammarby inte är släkt med det träd Linné planterade i Linnéträdgården.

  • Nya pengar till samarbetsprojekt akademi-samhälle

    För att stimulera och underlätta samverkan mellan akademi, näringsliv och andra sektorer i samhället lanserar nu Uppsala universitet en finansieringsform för konkreta samarbetsprojekt. I satsningen deltar också Lunds universitet, Karolinska Institutet och Linköpings universitet.

  • Mödradödlighet drabbar olika i Sverige

    I Sverige är dödsfall bland kvinnor i samband graviditet och förlossning mycket låg. Men i en ny avhandling från Uppsala universitet framkommer att risken är flerfaldigt högre för kvinnor födda i låginkomstländer än bland svenskfödda kvinnor. En orsak kan vara brister i kommunikationen.

  • Författarsamtal och symposium om det irländska Amerika

    Medan Irland har cirka fem miljoner invånare, sägs så många som 30 miljoner amerikaner ha irländskt ursprung. ”Irish America” är temat för ett symposium vid Uppsala universitet den 20 mars, där den kände poeten Paul Muldoon medverkar i ett öppet samtal med Ola Larsmo.

  • Ny avhandling om ensamkommande flyktingungdomars upplevelser av sin situation

    Det kan vara svårt och utmanande för ensamkommande asylsökande barn och ungdomar att få tillträde till gemenskaper med jämnåriga svenskfödda kompisar och att etablera långvariga relationer med vuxna stödpersoner. Det visar doktoranden Ulrika Wernesjö i en ny avhandling i sociologi där hon intervjuat ungdomar och unga vuxna som kommit till Sverige som minderåriga.

  • ”Nygammal” metanproducerande mikrob blommar i Norrbottens tinande permafrost

    I takt med att klimatet blir varmare smälter delar av den permafrost som finns i norra Sverige och andra delar av världen. I en ny studie som publicerats i Nature Communications beskriver en internationell forskargrupp en nyupptäckt mikrob som de hittat i den tinande premafrosten i Stordalenmyren i Norrbotten. Där stortrivs den och producerar stora mängder växthusgas.

  • Prostataoperation lönar sig, men inte för alla

    Lönar det sig att operera män med prostatacancer eller är det bättre att avvakta? 1989 bestämde sig en grupp svenska forskare för att ta reda på svaret. De har nu följt patienterna i genomsnitt 18 år och kan konstatera att det lönar sig att operera, men att det inte gäller alla patientgrupper. Resultaten publiceras i New England Journal of Medicine i dag.

Visa mer