Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Lärande om hållbar utveckling undersökt i tre avhandlingar

    Enligt svenska läroplaner ska förskola och skola ge barnen kunskap om och insikt i vad hållbar utveckling betyder. Men lärandet är komplext, visar tre nya avhandlingar. Det räcker inte med att gå ut i naturen eller läsa vissa texter utan det är flera faktorer som samspelar. Det är i handling och diskussion som mening och lärande skapas, vilket gör lärarens roll mycket central.

  • Klimatets effekter på sjöar - från Amazonas till Bergslagen

    Sedimenten på bottnarna i världens sjöar ackumulerar stora mängder organiskt material. En del av det lagras under mycket lång tid. Annat bryts ner till koldioxid och metan, som lämnar vattnet och går upp i atmosfären. I en studie som publiceras i Nature Climate Change visar en grupp svenska och brasilianska forskare hur dessa processer påverkas av temperaturen i tropiska och tempererade områden.

  • Forntida offerritual återskapas i forskningsprojekt

    Den 17 och 18 maj genomför en forskargrupp vid Institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet, ett kremeringsexperiment i Gamla Uppsala. Syftet är att bättre förstå olika kulturers offerritualer och kremeringsvanor i praktiken och hur elden påverkar det som brändes.

  • Ny högaktuell bok av Rysslandsforskare: Energifrågan central för krisen i Ukraina

    Energifrågan och specifikt gashandeln har påverkat konflikten och utvecklingen i Ukraina och Ryssland mer än vad som är allmänt känt. Detta enligt forskaren Stefan Hedlund vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet, som i dagarna kommit ut med en bok som går rakt in i kärnan av detta högaktuella ämne.

  • Dinosaurier och fåglar krympte för att fortsätta utvecklas

    I en ny studie har forskare ”vägt” hundratals olika dinosaurier. Forskarna tror att den grupp som så småningom utvecklades till fåglar minskade sin kroppsvolym för att kontinuerligt kunna dra nytta av nya ekologiska nischer genom sin evolution och bli till de framgångsrika arter de är idag.

  • Pressinbjudan: Föreläsning med brittiske statsvetaren Gerry Stoker

    I mer än trettio år har professor Gerry Stoker utforskat frågor om urbanpolitik, politisk styrning i komplexa miljöer och strategier för att uppmuntra medborgerligt deltagande. Den 13 maj kommer han till Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet för att hålla institutets fjärde urbanföreläsning i ordningen.

  • Naturens kemiska mångfald speglad i Sveriges sjöar

    Det är inte bara biologin i insjöar som varierar med klimat och andra miljöfaktorer, det gör även kemin. Mer kunskap om detta behövs för att förstå sjöars ekologi och deras roll för kolomsättning och klimat. Idag publicerar en internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet en omfattande studie av organiska föreningars sammansättning i den ansedda tidskriften Nature Communications.

  • Stenålderns jägare/samlare assimilerades av samtidens jordbrukare

    Nya forskningsresultat från ett internationellt team lett av forskare vid Uppsala och Stockholms universitet visar på nya sätt att förstå stenåldersmänniskors demografiska historia. Analyser av genomet hos kvarlevor från elva Skandinaviska stenåldersindivider visar att jägare/samlare upptogs och blandades med lokala jordbrukare och att jägarna/samlarna var färre än jordbrukarna.

  • 2014 års skytteanske pristagare utsedd

    Professor David Collier vid University of California, Berkeley, är 2014 års mottagare av skytteanska priset i statskunskap. Han får priset för ” sitt bidrag till statsvetenskaplig begreppsutveckling och utvecklandet av metoder för kvalitativ analys”. Det skytteanska priset är ett av de största och mest prestigefyllda prisen som delas ut inom statskunskapen.

  • Svenska TV-producenter studerade i ny avhandling

    I en ny avhandling från Uppsala universitets institution för informatik och media har Irène Grundberg undersökt vilka de svenska TV-producenterna inom drama och journalistik är och vad de har för bakgrund. Hon har också studerat vägen från programidé till färdig tv-produktion.

Visa mer