Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Uppsala universitet får toppanslag för rekrytering av internationell auktoritet inom vaskulärbiologisk forskning

    Vetenskapsrådet har beviljat Uppsala universitet 145 miljoner kronor för att rekrytera professor Elisabetta Dejana, en ledande internationell auktoritet inom forskningsområdet vaskulärbiologi. Med rekryteringen hoppas Uppsala universitet kunna stärka den redan befintliga kompetensen på området och skapa ett program för att föra forskning från laboratoriet till klinisk tillämpning.

  • Uppsalas Fernströmspris tilldelas Mia Phillipson

    Mia Phillipson tilldelas 2014 års Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare. Hon får priset för sin nyskapande och avancerade forskning som syftar till att förstå de vita blodkropparnas normala funktioner för bibehållen hälsa, samt hur de bidrar till olika tillstånd som till exempel cancer, diabetes och transplantationer.

  • Nytt globalt samarbete för utveckling av vetenskapliga programvaror

    Uppsala universitet är en av grundarna till en ny arbetsgrupp med målet att skapa långsiktigt hållbar utveckling av programvara för vetenskapliga applikationer. Arbetsgruppen är ett globalt samarbete mellan industri och akademi och bygger på öppen källkod (open source) och ligger inom Eclipse Foundation som är en ideell förening med över 200 medlemmar.

  • Även vulkaner drabbas av barnsjukdomar

    En forskargrupp från Uppsala universitet har publicerat en ny modell för att förklara hur en vulkan kan ha två vitt skilda typer av magma (mörk basalt och ljus ryolit), baserat på fältobservationer och kemiska analyser från en vulkan på Irland. Fenomenet är viktigt att förstå, eftersom en blandning mellan basalt och ryolit ofta orsaker explosiva och farliga vulkanutbrott.

  • Generna får kråkor att välja partners som liknar dem själva

    Kråkor med avvikande färg på fjäderdräkten väljer partner som ser likadana ut. I en storskalig genomstudie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science idag visar forskare från Uppsala universitet att detta beteende möjligtvis kan vara inprogrammerat i fåglarnas gener. Forskarnas upptäckt skulle kunna avslöja en av de evolutionära vägar som leder till att nya arter bildas.

  • Östersjöveckan i Almedalen samlar kunskap och debatt om Östersjön under samma tak

    Vilka miljöfrågor är mest brännande och vilka samarbeten krävs för att utveckla en helhetssyn på Östersjön? Dessa och många fler frågor kommer att diskuteras under Östersjöveckan, ett nytt initiativ från Uppsala universitet och Forum Östersjön. Parallellt med Almedalsveckan hålls en rad aktuella och angelägna seminarier och diskussioner i Almedalsbiblioteket, Visby.

  • Tips på forskare vid Uppsala universitet sommaren 2014

    I listan nedan finns forskare från ämnen som ofta blir aktuella under sommaren, liksom tips på experter som kan kommentera höstens val. Observera att även forskarna på denna lista är lediga under delar av sommaren. Vissa finns tillgängliga även under sin ledighet medan andra inte gör det. Prova gärna att skicka ett mail om du inte får kontakt via telefon.

  • Fredsforskare rapporterar höga dödssiffror trots oförändrat antal konflikter

    Förra året var 33 konflikter aktiva, vilket är en ökning med en sedan 2012. Det visar nypublicerade data från fredsforskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP). Siffran har varit stabil det senaste decenniet. Antalet stridsrelaterade dödsoffer har dock ökat under de senaste åren och två av fem stridsrelaterade dödsoffer 2012 dog i Syrien.

  • ”Fetmagenen” FTO kopplad till förändrad hormonbalans som får oss att äta mer

    Personer som bär på genen FTO löper större risk än andra att drabbas av fetma. Forskare vid Uppsala universitet och Umeå universitet har nu identifierat några av de mekanismer som gör att bärare av genen går upp i vikt. En ny studie visar att en vanlig variant av FTO påverkar halterna av hormonerna leptin och ghrelin i blodet, hormoner som reglerar hunger och mättnad.

Visa mer