Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Mycket små mängder tungmetaller och antibiotika i miljön bidrar till resistensproblemen

    Ny forskning från Uppsala universitet visar att plasmider som bär på många resistensgener mot antibiotika kan anrikas vid mycket låga koncentrationer av antibiotika och tungmetaller. Resultaten stärker misstanken om att antibiotikarester och tungmetaller (t.ex. arsenik, silver, koppar) som sprids i miljön bidrar till resistensproblematiken. Fynden publiceras i den välrenommerade tidskriften mBio.

  • Ny avhandling: Enskilda storstäder har blivit globala aktörer i världspolitiken

    Städer har genom att erbjuda den infrastruktur som kopplar samman globala flöden och finansiella system ökat sin politiska makt vid sidan av nationalstaterna. I vissa fall bredrivs egen utrikespolitik på flera områden. Bostads- och urbanforskaren Kristin Ljungkvist har i sin avhandling studerat effekterna av denna utveckling och menar att det finns risker att vara uppmärksam på.

  • Jan och Maria Berglin får utmärkelsen ”Årets alumn”

    Utmärkelsen Årets alumn 2014 vid Uppsala universitet tilldelas serietecknarna Jan och Maria Berglin. De får utmärkelsen för sina viktiga inspel i samhällsdebatten. Som ständigt aktuella samtidsskildrare är de goda förebilder för dagens och framtidens studenter.

  • Nya hedersdoktorer utsedda inom medicin

    Den Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet har utsett tre nya hedersdoktorer. Mats O Karlsson, tidigare ordförande i landstingsstyrelsen, har medverkat till stora satsningar på klinisk forskning och kunskapsutveckling, professor Blake Wilson är en av världens ledande forskare inom cochleaimplantat och logoped Birgitta Johnsen har utvecklat logopedin som akademisk ämnesdisciplin i Sverige.

  • Premiär för tvärvetenskaplig studentkonferens på Ångström

    Den 8 oktober hålls för första gången en tvärvetenskaplig studentkonferens på Ångströmlaboratoriet. Drygt 350 studenter samlas för att bli bättre på att kommunicera över naturvetenskapliga ämnesområden och presentera vetenskapligt material på ett intresseväckande och förståeligt sätt.

  • Nya rön om hur insulinfrisättningen hämmas vid typ 2-diabetes

    Nya forskningsresultat om hur fettsyran palmitinsyra hämmar insulinfrisättning skapar förutsättningar för utvecklingen av nya och bättre diabetesläkemedel. Den nya studien från forskare vid Uppsala universitet publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Diabetes.

  • Nya anslag möjliggör ny forskning om artbildning, matematisk fysik och hjärtsjukdom

    Tre forskningsprojekt vid Uppsala universitet har beviljats nya stora anslag av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Pengarna kommer att användas till forskning om genomiken bakom arters utveckling, identifiering av individuella risker för hjärt- och lungsjukdomar samt för forskning inom kvantfältteori och symplektisk geometri.

  • Riskkommunikation måste vara etiskt försvarbar

    Riskkommunikation måste nå ut. Men den måste också ha etisk legitimitet. Det kan handla om katastrofer, som kärnkraftsolyckor, men det handlar också om risker som ligger närmare oss: samhällsinformation om vaccineringen mot svininfluensa eller amningsinformation till nyförlösta kvinnor. Den 7 oktober håller Sabine Roeser, professor vid TU Delft en öppen föreläsning på ämnet riskkommunikation.

  • Klartecken för Segerstedthuset i Uppsala

    Rektor vid Uppsala universitet har idag beslutat att ge Akademiska Hus i uppdrag att uppföra den nya byggnaden i kvarteret Plantskolan i Blåsenhusområdet. Huset kommer att namnges efter Torgny T:son Segerstedt (1908-1999), rektor vid Uppsala universitet 1955-1978.

Visa mer