Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • PRESSINBJUDAN: Möt huvudrollsinnehavarna till höstens WestSide Story

    Nu är det klart vilka som kommer att spela huvudrollerna i universitetets uppsättning av West Side Story i november. Den 7 september är det dags för kick-off med ensemblen och media hälsas då välkomna till en pressträff om projektet ”Den goda staden” och huvudattraktionen West Side Story.

  • PhenoMeNal: En port mot individanpassad medicin

    Den första september startar PhenoMeNal, ett internationellt forskningsprojekt med målet att etablera en säker e-infrastruktur för klinisk metabolomik. Ett av projektets arbetspaket leds från Uppsala universitet och Scilifelab där man ansvarar för att etablera den molnbaserade e-infrastrukturen som kommer att ligga till grunden för arbetet inom forskningsprojektet.

  • Ny biobank värdefull resurs för forskning om hjärntumörer

    Forskare vid Uppsala universitet och SciLifeLab presenterar i senaste numret av tidskriften EBioMedicine en biobank med cellinjer som kan användas som modell för hjärntumörformen glioblastom. Biobanken och den tillhörande databasen med information om cellerna utgör en allmänt tillgänglig resurs som kan utnyttjas av hjärntumörforskare världen över.

  • Ny gestaltning av Linnéträdgårdens besökspaviljong

    ​Linnéträdgården, där Carl von Linné bodde och verkade, är en av Sveriges mest populära och intressanta trädgårdar. För att möta besökarna på ett värdigt sätt har Statens fastighetsverk (SFV) och Uppsala universitet länge haft planer på att uppföra en besökspaviljong med entréfunktion, butik, café och toaletter. Nu är det nya arkitektförslaget - en låg träbyggnad med spaljéfasad - färdigt.

  • Livets träd är en buske

    Nya arter bildas när en utvecklingslinje delar på sig. Därför beskrivs arters släktskap ofta i form av ett ”livets träd” där varje gren är en art. Nu visar forskare vid Uppsala universitet att evolutionen är mer komplicerad än så och att trädet snarare liknar en buske.

  • ​Patienter förstår inte alltid syftet med läkemedelsprövningar

    Kliniska läkemedelsprövningar är en viktig del av cancerforskningen. Framtidens patienter är beroende av att de som är svårt sjuka idag ställer upp och testar läkemedel. I en avhandling från Uppsala universitet visar Tove Godskesen att patienterna inte alltid förstått syftet med studierna de deltar i.

  • Nya kandidatgener för IgA-brist funna med hjälp av hundar

    IgA-brist är en av de vanligaste genetiska immunbristsjukdomarna hos människor och är definierat som en brist eller total avsaknad av antikroppen IgA. I en ny studie från Uppsala universitet och KI har forskare genomfört den första komparativa genetikstudien på IgA-brist genom att använda hunden som modell. Nya kandidatgener identifierades och resultaten publiceras nu i tidskriften PLOS ONE.

  • Forskningsstudie visar lovande resultat för ny behandling av typ 1-diabetes

    I en ny studie från Uppsala universitet har forskare framgångsrikt använt antiinflammatoriska cytokiner för behandling av typ 1-diabetes. Studien visar att om diabetessjuka möss fick interleukin-35 gick sjukdomen tillbaka eller botades genom att en normal blodsockernivå och immuntolerans bibehölls. Resultaten publiceras i open access-tidskriften Scientific Reports (Nature Publishing Group).

  • Uppsalaforskare på expedition till Grönland

    I ett samarbete mellan Uppsala universitet och Polarforskningssekretariatet genomförs en månadslång expedition till Grönland med start i slutet av juli. Syftet är att öka kunskapen om hur ryggradsdjurs funktion och anpassning påverkats av övergångar mellan land och vatten under evolutionen.

  • En natts sömnbrist ändrar DNA:t i dina vävnader

    Svenska forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet visar nu att gener som styr biologiska klockor i kroppens olika celler och vävnader förändras efter en natts sömnbrist. Studien publiceras i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Visa mer