Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Samiska perspektiv stärks med ny samverkansplattform

    ”Samelands fria universitet” är ett socialt innovationsprojekt framtaget som ett verktyg för samiska perspektiv och samverkan, inom ramen för ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet. Den 26-27 september arrangeras ett första gemensamt seminarium med föreläsning av urfolksforskare från Australien och besök vid det numera välkända Kallak (Gállok).

  • Utökat uppdrag till Campus Gotlands administrative chef

    Therése Iveby Gardell administrativ chef vid Uppsala universitet - Campus Gotland, har utsetts till ny biträdande universitetsdirektör vid Uppsala universitet. Uppdraget innebär att Campus Gotland får en starkare koppling till universitets högsta ledning.

  • Emaljen uppstod i huden och kom till tänderna långt senare

    När i evolutionen uppkom egentligen emaljen som vi har i våra tänder? Och var i kroppen dök den först upp? I det senaste numret av tidskriften Nature presenterar forskare från Uppsala och Kina data från två vitt skilda forskningsområden, paleontologi och genomik, som tillsammans ger ett tydligt men oväntat svar på frågan: emaljen uppkom i huden och flyttade till tänderna långt senare.

  • Francis Fukuyama föreläser i universitetshuset

    Lördagen den 3 oktober får årets Skytteanske pristagare, Francis Fukuyama, ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshuset.

  • Nytt egentest visar risken för allvarlig ärftlig sjukdom

    Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en ärftlig sjukdom som leder till högt kolesterol och risk för tidig hjärtinfarkt eller stroke. Många som har sjukdomen vet inte om det. Imorgon, på internationella FH-dagen, lanseras ett vetenskapligt utvecklat webbaserat egendiagnostiskt test för personer som misstänker att de har FH.

  • Ny smart forskningsrobot kan snabba på cancerforskning

    En ny smart forskningsrobot kan snabba på forskningen kring cancerbehandlingar. Roboten som själv planerar och utför experiment med många substanser, har utvecklats under ledning av Mats Gustafsson, professor i medicinsk bioinformatik vid Uppsala universitet. En artikel i ämnet publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports (Nature).

  • Nya hedersdoktorer utsedda inom teknik och naturvetenskap

    Två ledande internationella forskare och en Uppsalaentreprenör har utsetts till nya hedersdoktorer vid fakulteten för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet: Professor Margaret M. Murnane, expert inom kvantoptik; Sergey A. Ivanov, ledande forskare inom multifunktionella material; samt civilingenjör Kjell Brunberg, verksam inom området inbyggda system.

  • Olika typer av äldreboenden remitterar olika ofta till akuten

    Att åka till akuten vid försämringar i hälsotillståndet är ibland nödvändigt för äldre som bor på äldreboenden. Men ett akutbesök kan också innebära risker för exempelvis ökad förvirring och det är viktigt att undvika onödiga remitteringar till akuten. I en ny avhandling har organisatoriska faktorer relaterade till remitteringar av äldre personer från äldreboenden till akuten undersökts.

  • Nytt Uppsalamaterial med potential för framtidens elbilar

    För storskalig elbilanvändning behöver dagens batterier ersättas med säkrare och billigare batterier. Uppsalaforskare har nu tagit fram ett nytt lovande elektrolytmaterial inom en klass av polymerer som inte provats tidigare. Studien publiceras i senaste numret av Journal of Power Sources.

  • ​Cancersjuka barn vill veta mer om sin sjukdom

    Cancersjuka barn vill ha ärlig information om sin sjukdom. Om de får det, mår både barnet, syskon och föräldrar bättre under sjukdomstiden. Och det är ofta barnen som tar initiativ till att prata om döden och om sjukdomen. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

  • En tredjedel av cancerdrabbade tonåringar rapporterar ångest 10 år senare

    Utvecklingen av livskvalitet och ångest- och nedstämdhetssymtom bland personer som diagnosticerats med cancer under tonåren följer inte ett rakt spår. En del utvecklar ångest- och depressionssymtom även lång tid efter avslutad behandling. En unik studie från Uppsala universitet som följt tonåringar som drabbats av cancer visar att en tredjedel rapporterar ångest 10 år efter diagnos.

  • Årets Hjärnäpple till två medicinare

    Hjärnäpplet, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, tilldelas i år professorerna Lars Wallentin och Stefan James för deras insatser inom Uppsala Clinical Research.

Visa mer