Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • ​Sällsynt förstadiecell till humana mastceller hittad

    För första gången har man hittat mastcellsprogenitorer i blod hos människor. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publicerats i tidskriften Blood. Tidigare har man bara sett dem hos möss. Det här fyndet kommer att kunna vara till hjälp när det gäller att förstå och hitta ny behandling av mastcellsrelaterade sjukdomar, till exempel astma eller atopiskt eksem.

  • 40 miljoner ska öka innovationskapaciteten i östra Mellansverige

    Universiteten i Uppsala, Linköping och Örebro beviljas ett regionalfondsprojekt för att stärka innovationskraften hos små och medelstora företag i östra Mellansverige. Tillsammans ska parterna utveckla hållbara och regionalt övergripande stödstrukturer och metoder för samverkan med akademin genom att dela kunskap, erfarenheter och "best practice".

  • ​Ökad förståelse för tidiga sjukdomsmekanismer vid ledgångsreumatism

    I en ny avhandling från Uppsala universitet - Function and Regulation of B-cell Subsets in Experimental Autoimmune Arthritis - har forskare studerat vilken roll de vita blodkroppar som kallas B-lymfocyter har, när en person drabbas av autoimmun artrit, även kallat ledgångsreumatism. I studien har man tittat på vad som händer i kroppen långt innan sjukdomen bryter ut.

  • Ny rapport om hälsoläget hos de som drabbades av skogsbranden i Västmanland

    Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet har tillsammans med Länsstyrelsen i Västerås publicerat en beskrivande rapport om hälsoläget hos boende och markägare som drabbades av skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Resultatet av enkäten tyder på att hälsoläget genomgående var gott ett drygt halvår efter branden, även om branden var en händelse som upplevts som påfrestande.

  • Föräldrar vill att barnen känner till donationen

    Föräldrar som får barn med hjälp av donerade ägg eller spermier vill berätta för barnen om hur de kom till. Att hemlighålla behandlingen kan skada relationerna i familjen, tror föräldrarna. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet: ”The child’s best interest – Perspectives of gamete recipients and donors”.

  • Ny kunskap kan leda till bättre behandlingar av glioblastom

    Blodkärlen i hjärntumörformen glioblastom har ofta dålig funktion, vilket bidrar till att tumörerna är elakartade och svårbehandlade. I en ny studie ledd från Uppsala universitet har forskarna funnit ett samband mellan tillväxtfaktorn pleiotrophin, dåligt fungerande blodkärl och sämre överlevnad hos patienterna.

  • Byggde djurens tidiga evolution på samverkan?

    Forskare har haft svårt att få någon ordning på fossilgruppen ediacarafaunan. I en ny studie som publicerats i Biological Reviews argumenterar forskare från Uppsala universitet och Spanien för att ediacarafaunan avslöjar hittills okända steg i djurens evolution - och presenterar också ett nytt sätt att se på arters samverkan för framgång i den tidiga evolutionen.

  • "Sjuka" byggnader kan botas med nanostrukturerade beläggningar på fönster

    Skadliga organiska molekyler i inomhusluft kan orsaka ohälsa - "sjuka hus-syndromet". En lovande ny lösning utvecklas vid Uppsala universitet - fönsterglas med en nanostrukturerad beläggning baserad på titandioxid. Materialen använder solljuset för att bryta ned organiska föroreningar till enbart vatten och koldioxid. I en ny avhandling visas hur beläggningarna kan göras ännu mer effektiva.

  • 2015 års Nobelföreläsningar vid Uppsala universitet

    Enligt en mångårig tradition blir Nobelpristagarna inbjudna till Uppsala universitet i samband medfestligheterna i Stockholm. I år håller pristagare i kemi respektive fysik öppna föreläsningar den 13 december. Årets fredspristagare deltar samtidigt i en paneldiskussion och litteraturpristagaren inviger en utställning på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva.

  • Blodprov avslöjar din verkliga ålder

    Ett vanligt blodprov kan avslöja din biologiska ålder – hur gammal din kropp egentligen är. Det visar ny forskning från Uppsala universitet, som publiceras i open access-tidskriften Scientific Reports (Nature) i dag. Med den här kunskapen kan det vara lättare att motivera medicinska behandlingar eller få en patient att ändra livsstil och samtidigt kunna följa effekten av behandlingen.

  • Posttraumatiskt stressyndrom speglar en obalans mellan hjärnans signalsystem

    Att vara med om en traumatisk händelse kan orsaka livslånga ångestbesvär kallat posttraumatiskt stressyndrom. Nu visar forskare från Uppsala universitet och Karolinska Institutet att personer med posttraumatiskt stressyndrom har en obalans mellan två av hjärnans signalsystem, serotonin och substans P. Ju större obalans, desto allvarligare symptom uppvisar patienterna.

Visa mer