Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Evolutionens selektionstryck beräknat för första gången

    ​Det räcker med så lite som en hundradels procent sämre “fitness” för att en bakterie ska förlora konkurrensen under evolutionen. För första gången har forskare lyckats beräkna selektionstrycket och resultaten publiceras idag i den ansedda tidskriften PLoS Genetics.

  • ​Pressinbjudan: Ta del av det senaste inom datoriserad bildanalys

    Drygt fyra decennier av forskning och utbildning i bildanalys på svenska universitet har skapat dagens framgångsrika svenska bildanalysindustri. De allra senaste resultaten presenteras på den årliga svenska bildanalyskonferensen i Uppsala den 14-16 mars där universitetsforskare och industriföreträdare möts. Den svenska intresseföreningen passar också på att fira fyrtioårsjubileum.

  • Människan är inte ensam om att kunna kommunicera i meningar

    Mänsklig kommunikation styrs av regler som gör det möjligt att kombinera ord för att generera nya betydelser. Sådana syntaktiska regler har länge antagits vara unika för människor men en ny studie visar att även den japanska talgoxen kombinerar sina läten med särskilda regler för att kommunicera viktiga sammansatta meddelanden.

  • Bättre handläggning vid hjärtinfarkt tack vare ny metod

    Handläggningen av patienter som man misstänker har hjärtinfarkt har förbättrats markant sedan införandet av en ny metod för mätning av blodprov. Det visar en studie av forskare vid universitetssjukhusen i Uppsala och Stockholm publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal.

  • Uppsala universitet vill utbilda fler och se ökade basanslag

    2015 har varit ett positivt år för Uppsala universitet med fortsatt högt söktryck på utbildningssidan och bra utfall i konkurrensen om forskningsanslag. För de kommande tre åren efterlyser universitetet bland annat fler utbildningsplatser och utvecklingsresurser för insatser för nyanlända på kort och lång sikt.

  • Campus Gotland utvärderat och på rätt väg

    Uppsala universitets styrelse (konsistorium) har idag fått en muntlig lägesrapport om hur universitetet går vidare utifrån Lars Haikolas utvärdering av samgåendet mellan Uppsala universitet och tidigare Högskolan Gotland. Efter en remissrunda konstaterar universitetet att utvecklingen i stort på Campus Gotland är positiv.

  • Fet mat kan leda till undernäring hos äldre

    Ett högt energiintag från fett i maten under medelåldern samt i äldre åldrar kan leda till framtida risk för undernäring. Det visar resultat från en avhandling av Lisa Söderström vid Centrum för klinisk forskning i Västerås och institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

  • Antikropp kan ge mer exakt Alzheimerdiagnos än spårämne vid hjärnavbildning

    Forskare har för första gången lyckats få en antikropp att passera blodhjärnbarriären och fungera som spårämne vid PET-avbildning av hjärnan. Resultatet blev mer exakt information än med vanliga radioaktiva spårämnen. Studien ger hopp om effektivare diagnostik vid tidig Alzheimers sjukdom och bättre möjligheter att se effekter av läkemedelsbehandling.

  • Evolutionen tystar skadliga mutationer

    I DNA uppstår ibland så kallade synonyma mutationer, som inte leder till att proteinsekvensen förändras men som ändå kan ha stora negativa effekter på bakteriers överlevnadsförmåga. Ny forskning från Uppsala universitet visar nu hur effektivt en organism kan kompensera de negativa effekterna. Fynden publiceras i den välrenommerade tidskriften Molecular Biology and Evolution.

Visa mer