Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Föräldrapengen skyddar inte deltidskvinnor

    Ensamstående mödrar löper stor risk att falla in i fattigdom under föräldraledigheten om de inte jobbar heltid innan sin föräldraledighet. Gifta mödrar som står utanför arbetsmarknaden eller som jobbar deltid innan de går på föräldraledighet, löper stor risk att vara finansiellt beroende av sina män under föräldraledigheten. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

  • Syre hittad på rekordavstånd i rymden

    Med hjälp av jätteteleskopet Alma i Chile har astronomer från bland annat Sverige hittat syre längre bort i rymden än någonsin tidigare. I tidskriften Science skriver forskarna om upptäckten av en emissionslinje från joniserat syre i en extremt avlägsen galax. Fyndet öppnar för nya metoder för att studera galaxer i universums barndom och ger en viktig pusselbit till en epok i universums historia.

  • Uppsala universitet satsar på attraktionskraft och kvalitet

    En satsning på ett nytt gästprofessorsprogram och utvärdering av både forskning och utbildning för att ge underlag till fortsatt kvalitetsutveckling. Det är exempel på vad som planeras vid Uppsala universitet för 2017.

  • Synsinnet började utvecklas för 500 miljoner år sedan

    Synsinnets evolution har i stor utsträckning skett tack vare extra gener som uppstod i samband med ryggradsdjurens uppkomst för 500 miljoner år sedan, enligt en forskargrupp vid SciLifeLab och Uppsala universitet. Resultaten belyser hur ryggradsdjuren kan reagera snabbt på ljus under olika ljusförhållanden och publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Evolutionary Biology.

  • Ingen ökning av antalet döda i organiserat våld under 2015

    De senaste årens trend med ett ökat antal döda i organiserat våld är bruten. Detta visar nya data från fredsforskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP), Uppsala universitet. Däremot fortsätter antalet väpnade konflikter där staten är inblandad att öka, från 41 aktiva konflikter 2014 till hela 50 under 2015.

  • ​Ny upptäckt gör det lättare att studera immunsystemet

    I studiet av hur immunförsvaret fungerar är möss viktiga som modell. Forskare från Uppsala universitet har nu upptäckt att möss, precis som människor, har så kallade marginalzons B-celler i sina lymfknutor. Denna kunskap gör det enklare och mer relevant att studera mänskliga immunsjukdomar och vissa cancersjukdomar i musmodeller.

  • ​Första Baltic Earth-konferensen 13-17 juni

    Den första internationella konferensen med fokus på jordsystemet i Östersjöregionen anordnas nästa vecka i Litauen. Uppsala universitet är en av medarrangörerna.

  • Energifyllda dagar lockar högstadietjejer

    Under den första sommarlovsveckan, 13 - 15 juni, är det åter dags för 22 högstadietjejer att inta Ångströmlaboratoriet under Energidagarna.

  • ​Språket i partiledardebatter gynnar rasismen

    Språket i partiledardebatter i Sverige upprätthåller rasistiska strukturer. Även de partiledare som förespråkar öppenhet och antirasism väljer värderande ord som fortsätter att dela upp världen i ett ”vi” och ”dom” och som gynnar rasismen i samhället. Det framkommer i en ny avhandling från Uppsala universitet, där bland annat språket i partiledardebatter har studerats.

  • Så klarar sig honungsbin utan hanar

    ​Hos en isolerad population bin i södra Afrika förökar sig honorna utan att några hannar är inblandade. En forskargrupp vid Uppsala universitet och i Sydafrika har sekvenserat binas genom och sett hur dessa bin skiljer sig från andra honungsbin som förökar sig sexuellt. Studien publiceras i PLOS Genetics.

  • ​Fyra unga elitidrottare får stipendium

    De fyra första mottagarna av Uppsala universitets nya stipendium för studenter som elitidrottar, har utsetts. – Uppsala universitet ska vara ett idrottsvänligt universitet och det är roligt att kunna ge fyra av våra studenter en extra uppmuntran. De har lyckats kombinera universitetsstudier på hög nivå med en elitsatsning inom idrotten på ett imponerande sätt, säger rektor Eva Åkesson.

Visa mer