Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Ingen ökad risk för cancer efter proteskirurgi

    På EU-nivå pågår en diskussion om att klassa kobolt, som ingår i ortopediska inplantat, som potentiellt cancerframkallande. En forskargrupp vid Uppsala universitet har använt flera olika rikstäckande register för att undersöka om det finns något samband mellan cancer och höftproteser. I en ny studie konstaterar de att det inte finns någon generell ökad risk för cancer efter proteskirurgi.

  • Konstnärlig tolkning av hur det kan ha sett ut i Sosnogorsklagunen för 372 miljoner år sedan. Konstnär: Mikhail Shekhanov för Ukhta Museum of Local History

    Nyupptäckt fyrfotadjur lämnade kanske aldrig vattnet

    Mycket välbevarade fossil från Ryssland kastar ett nytt, och lite förvånande, ljus över de allra tidigaste fyrfotadjuren, tetrapoderna. Upptäckten av den nya arten, Parmastega, presenteras av Uppsalaforskare i tidskriften Nature.

  • REE-karbonaten bastnäsit, idag ett av världens viktigaste malmmineral för utvinning av sällsynta jordartsmetaller, upptäcktes och beskrevs ursprungligen 1838 av Wilhelm Hisinger i prov från Bastnäsgruvorna i Bergslagen. Foto: C. Rewitzer, Wikimedia

    Så bildades svenska mineraliseringar rika på sällsynta jordartsmetaller

    Mycket av dagens moderna teknik kräver sällsynta jordartsmetaller och en nyckel till att hitta mer är att förstå hur de kan koncentreras i jordskorpan. Genom Bergslagen går ett stråk med anrikningar av sällsynta jordartsmetaller av så kallad ”Bastnästyp” och i en ny studie visar forskare från Uppsala universitet och Sveriges geologiska undersökning (SGU) hur denna typ av malmer en gång bildades.

  • ​Liten påverkan av e-journaler inom cancervård

    Läkare och sköterskor verksamma inom området blod- och tumörsjukdomar uppfattar att e-tjänsten Journalen på nätet har haft små effekter på arbetet. Det visar resultat från en enkätstudie utförd på Akademiska sjukhuset i Uppsala som publiceras i tidskriften Health Informatics Journal.

  • Nya hedersdoktorer vid Uppsala universitets fakulteter

    De nio fakulteterna vid Uppsala universitet har beslutat vilka de vill utse till hedersdoktorer detta läsår. Bland de nya hedersdoktorerna finns forskare inom fält så som strängteori, mödrahälsovård, evolutionsbiologi, europeisk idéhistoria och förskoleforskning. Där finns också en expert på Bach och en forskande läkare som sprider kunskap om prostatacancer via sociala medier.

  • Per-Ola Norrby får årets Ulla och Stig Holmquists pris

    Per-Ola Norrby, Principal Scientist vid AstraZeneca Gothenburg och adjungerad professor vid Göteborgs universitet och University of Notre Dame, USA, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2019.

  • ​Diktatorers hatkärlek till internet

    Tillgången till internet gör det mindre troligt att protester bryter ut inom diktaturer. Men när protesterna väl har startat kan internet vara ett viktigt verktyg för att hålla igång mobiliseringen igång och att få den att sprida sig. Det visar forskning från bland annat Uppsala universitet som nu presenteras i en ny bok, The Internet and Political Protest in Autocracies.

  • Skelett från man som kopplas till den skandinaviska stridsyxekulturen som uppstod för ungefär 5 000 år sedan. DNA från denna individ analyserades i studien. Foto: Jonas Karlsson, Östergötlands museum

    DNA-studie kastar nytt ljus över stridsyxekulturens skandinaver

    I en ny tvärvetenskaplig studie har forskare kombinerat arkeologisk och genetisk information med isotopdata för att bättre förstå de demografiska processerna bakom stridsyxekulturen och dess intåg i Skandinavien. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

  • Årets Olof Rudbeck-pristagare Kerstin Lindblad-Toh föreläser under dagen. Foto: Mikael Wallerstedt

    Rudbeckdagen 2019: När immunförsvaret inte kan skilja vän från fiende

    Vad händer när immunförsvaret inte fungerar som det ska och hur går det med utvecklingen av nya behandlingar mot autoimmuna sjukdomar? På årets Olof Rudbeckdag kommer framstående forskare att förmedla dagsaktuell kunskap från området immunologi. Dessutom föreläser Olof Rudbeck-pristagaren Kerstin Lindblad-Toh, professor i komparativ genomik.

  • Makt i samhället ger makt på nätet

    Tidningars kommentarsfält, bloggar och Twitter beskrivs ofta som demokratiska platser där fler röster får komma till tals. En ny avhandling visar däremot hur redan röststarka grupper,t ex högutbildade personer som har en maktposition, gynnas av hur online-plattformar är utformade. Det som var tänkt att vara inkluderande för marginaliserade grupper, blir istället ett hinder för demokratiska samtal.

  • Emma Frans blir Årets alumn vid Uppsala universitet 2019. Foto: Niklas Nyman/Volante

    Emma Frans blir Årets alumn 2019

    ​Utmärkelsen Årets alumn vid Uppsala universitet tilldelas i år forskaren, författaren, folkbildaren och vetenskapsskribenten Emma Frans för hennes ”oförtrutna arbete för att öka motståndskraften mot missvisande fakta och falska nyheter”.

Visa mer