Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • ​Chatten på 1177 har förändrat arbetsmiljön

    Arbetsmiljön har påverkats både positivt och negativt för de sjuksköterskor på 1177 Vårdguiden som har kontakt med patienter via chatt istället för telefon. På plussidan finns att tidspressen är mindre, och en lugnare känslomässig arbetsmiljö. På minussidan att chatta med många patienter parallellt utan att veta när patienterna väljer att svara.

  • Den mer än en halv miljard år gamla Portfjeld-formationen på norra Grönland med dess innehåll av bland annat embryoliknande mikrofossil. Bild: John Peel

    Grönländska mikrofossil kan ge ny kunskap om djurens uppkomst

    När och hur uppstod de första djuren? Det har vetenskapen länge försökt besvara. Forskare vid Uppsala universitet har nu tillsammans med kollegor i Danmark hittat embryoliknande mikrofossil från Grönland som är uppemot 570 miljoner år gamla. Fyndet visar att organismer av den här typen fanns spridda över hela den dåtida världen. Studien är publicerad i Communications Biology.

  • Blodkärl i hjärnan. Till vänster: endotelceller (turkosblå) från en frisk hjärna. Till höger: vid kavernöst angiom delar sig endotelceller (kärnor i gult) i venerna snabbare och orsakar missbildningar. Foto: Fabrizio Orsenigo

    Vener bakom missbildade blodkärl i hjärnan

    Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. Forskare vid Uppsala universitet kan nu visa på molekylär nivå att det är i venernas celler som förändringarna uppkommer. Det här ger ny kunskap om sjukdomen vilket skapar möjligheter för att utveckla bättre behandlingar för patienter. Studien har publicerats i tidskriften eLife.

  • Forskningsledaren Anna Rosling med jord från Ivantjärnheden. Till vänster i den magrare och rödare jorden trivs Archaeorhizomyces secundus och i den mullrikare jorden till höger dominerar Archaeorhizomyces victor. Foto: Veera Tuovinen

    Osynliga svampar avslöjade av sin arvsmassa

    Hur upptäcker man nya livsformer som inte går att se? Forskare vid Uppsala universitet har genom en ny metod, som går ut på att söka efter dna i jordprover, avslöjat existensen av två hittills okända, men mycket vanligt förekommande svamparter. De tros fylla en viktig funktion i ekosystemet, men exakt vilken roll de har är ännu inte klarlagt. Studien har publicerats i tidskriften IMA Fungus.

  • Nyutvecklad metod visar stor potential för behandling av Alzheimers sjukdom

    I Alzheimers sjukdom klumpar ett protein ihop sig i hjärnan och gör att de drabbade tappar minnet. I en nypublicerad artikel beskriver en forskningsgrupp vid Uppsala universitet en ny behandlingsmetod som ökar kroppens egen nedbrytning av byggstenarna som leder till att proteinet klumpar ihop sig.

  • Simulering av ebb och flod vid slutet av silur. Bild: Mattias Green/Bangor University

    Kraftiga tidvatten kan ha drivit på fiskarnas utveckling mot ett liv på land

    Stora skillnader mellan ebb och flod för runt 400 miljoner år sedan kan ha startat utvecklingen av benfiskar och landlevande ryggradsdjur. Den teorin får nu stöd av forskare i Storbritannien och vid Uppsala universitet som för första gången använt etablerade matematiska modeller för att simulera tidvatten på jorden under den här perioden. Studien är publicerad i Proceedings of the Royal Society A.

  • Budbärar-RNA i en liten del av hippocampus från en mushjärna. Färgerna representerar olika ”sociala nätverk”. Foto: Gabriele Partel

    AI-metoder för analys av sociala nätverk hittar nya celltyper i vävnad

    Med så kallad in situ-sekvensering är det möjligt att skapa mikroskopibilder av genaktivitet direkt i vävnad. För att lättare kunna tolka den stora mängd information som då fås har forskare vid Uppsala universitet nu utvecklat en helt ny bildanalysmetod, baserad på AI-algoritmer för nätverksanalys som ursprungligen togs fram för att förstå sociala nätverk.

  • Årets Oscarspris till psykolog och materialvetare

    Forskning om matematikdidaktik och nanomaterial belönas när Uppsala universitets styrelse – konsistoriet – delar ut 2020 års Oscarspris. Årets Oscarpristagare är Marcus Lindskog vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier och Ocean Cheung vid institutionen för materialvetenskap.

  • Torgny Segerstedt-medaljen till språkforskare

    Mats Thelander, professor emeritus i svenska språket, har varit drivande i arbetet med att bygga upp forskning och utbildning i modern svenska i Uppsala och bidragit till förnyelsen av den språkhistoriska forskningen. Nu belönas han med 2020 års Torgny Segerstedt-medalj.

  • Ny avhandling om skyddet av privatlivet i svensk rätt

    I en ny avhandling i juridik analyserar Johanna Chamberlain den svenska lagstiftningen kring intrång i privatlivet. Hon tar upp utmaningar som finns när det gäller att stärka det lagliga skyddet för individen och undersöker möjligheten att via skadeståndsrätten utkräva ansvar från personer som begått ett intrång.

  • ​CRUSH Covid – nytt forskningssamarbete

    Uppsala universitet och Region Uppsala lanserar ett gemensamt forskningsprojekt där man med hjälp av bland annat data från 1177 och virusmätningar i avloppsvatten, ska kunna kartlägga, förebygga och dämpa smittspridningen av viruset covid-19 i Uppsala län. Man kommer även att vetenskapligt utvärdera de åtgärder som används för att stoppa utbrotten.

  • Årets alumn Jamie LeSueur, 33, är en av tre globala chefer för katastrofinsatser vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen. Han kommer ursprungligen från Kanada men har just nu sin bas i Turkiet. Foto: Corrie Butler/IFRC

    Årets alumn organiserar hjälpen vid världens värsta katastrofer

    Inom 48 timmar ska han kunna vara på plats, var som helst på jorden, för att organisera hjälpinsatser i svåra katastrofer. Jamie LeSueur, global chef för katastrofinsatser vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, har utnämnts till Årets alumn vid Uppsala universitet 2020.

Visa mer