Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Very Large Telescope (VLT) vid Paranal Observatory i Chiles Atacamaöknen. VLT:s instrumentering har anpassats med bland annat en diamantkoronagraf för att kunna söka efter planeter i trippelstjärnsystemet Alfa Centauri. Foto: Yurij Beletsky(LCO)/ESO

    Ny metod för att söka efter potentiellt beboeliga planeter

    Med hjälp av ny teknik för att reducera störande ljus vid teleskopobservationer kan jordlika planeter i andra solsystem avbildas. Ett internationellt team av astronomer och fysiker, däribland forskare från Uppsala universitet, har med hjälp av en så kallad diamantkoronagraf sökt efter planeter i solsystemet Alfa Centauri, endast 4,4 ljusår bort. Metoden har visat lovande resultat.

  • Det SAM-klyvande enzymet Svi3-3, som kommer från en bakteriofag i Svandammen.

    ​Okänt enzym från Svandammen bryter ner SAM-molekyler

    Det hittills outforskade enzymet Svi3-3 är ett lyas och inte hydrolas, som man hittills har trott. Det betyder att enzymet kan bryta ner SAM-molekyler utan vatten. En forskargrupp vid Uppsala universitet har studerat hur den viktiga molekylen SAM bryts ned av ett outforskat enzym från en bakteriofag i Svandammen i centrala Uppsala.

  • Vanlig groda (Rana temporaria). Foto: Giuliano Petreri.

    ​Miljögifter påverkar grodors barn och barnbarn

    Det hormonstörande ämnet linuron drabbar inte bara de grodor som utsatts för det som yngel, utan även deras barn och barnbarn. Barnen får en minskad kroppsvikt och sänkt fertilitet. Barnbarnen ökar i kroppsvikt och får en störd ämnesomsättning. Det visar en ny studie av forskare vid Uppsala universitet och Stockholms Universitet som nu publiceras i tidskriften Science of The Total Environment.

  • Metabolism-förändring bakom minskad tillväxt av cancerceller

    Forskare från Uppsala universitet visar i en ny studie hur blockering av proteinet EZH2 kan minska tillväxt av cancerceller vid blodcancerformen multipelt myelom. Minskningen beror på förändringar i cancercellernas metabolism, något som kan fungera som markör för att urskilja om en patient skulle svara på behandling med EZH2-blockering. Studien har publicerats i tidskriften Cell Death & Disease.

  • Polymerprickarna i den svarta lösningen (infälld bild) kan absorbera mer ljus och visar upp bättre fotokatalytiska egenskaper än de enkla polymerprickarna i de färgade lösningarna. Foto: P-Cat

    Miljövänligare vätgas kan framställas med sammansatt polymerprick

    Vätgas för energianvändning kan utvinnas miljövänligt ur vatten och solljus med hjälp av fotokatalytiska sammansatta polymernanopartiklar som utvecklats av forskare vid Uppsala universitet. I laboratorietester har de så kallade polymerprickarna visat både lovande prestanda och stabilitet. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Chemical Society.

  • ​Hur ska man förstå mänsklig intelligens?

    Bredare perspektiv behövs för att förstå mänsklig intelligens. Kognitionsforskningen har hittills präglats av ett fåtal teorier om vilka principer som ligger till grund för mänsklig intelligens. Forskare vid Uppsala universitet menar att den bilden är allt för snäv och förlegad. Genom att släppa fram en mer komplex bild av mänskligt beslutsfattande kan kognitionsforskningen ta större steg framåt.

  • Stefania Barca blir Uppsala universitets fjärde gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap. Foto: Mikael Wallerstedt

    Stefania Barca ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur

    Stefania Barca från Universidade de Coimbra i Portugal blir Uppsala universitets fjärde gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap. I sin forskning är Stefania Barca särskilt inriktad på rättvisefrågor kopplade till miljö och klimatförändringar.

  • Nya ledtrådar till hur Sars-CoV-2 tar sig in i våra celler

    Det är fortfarande inte utrett precis hur viruset Sars-CoV-2 tar sig in i celler. Forskare vid Uppsala universitet har i experiment testat potentiella bindningsställen hos virusreceptorer som föreslagits av en annan forskargrupp. Resultaten publiceras i en artikel i tidskriften Science Signaling. Forskningen presenteras också vid AAAS Annual Meeting.

  • Årets Celsius-Linné-föreläsningar och symposium

    Till minne av Anders Celsius och Carl von Linné anordnar teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet två föreläsningar varje år. Årets föreläsningar den 11 februari handlar bland annat om huruvida artificiell intelligens verkligen kan sägas handla om intelligens och om nya syntetiska metoder för att skapa kol-fluorbindningar.

  • Intensiteten inte viktigast för träning under cancerbehandling

    Det är känt att personer som genomgår cancerbehandling mår bättre av fysisk träning. Men spelar det någon roll hur hårt man tränar? En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att effekten blev ungefär densamma oavsett om man tränade intensivt eller på en lite lättare nivå. Resultaten publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Visa mer